Pe 25 mai, de sărbătoarea Înălțării Domnului, este sărbătorită Ziua Eroilor

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 26 ian 2024, 04:10

Ziua Eroilor va fi marcată în acest an pe data de 25 mai, de Înălțarea Domnului.

Sursa: ro.wikipedia.org

Ziua Eroilor va fi marcată în acest an pe data de 25 mai, de Înălțarea Domnului.

Ziua Înălțării Domnului a devenit de multă vreme o sărbătoare a eroilor neamului românesc, astfel că această comemorare va avea loc pe data de 25 mai.

Ziua Eroilor sărbătorită pe 25 mai

Ziua Eroilor va fi omagiată pe 25 mai, în aceiași zi cu sărbătoarea Înălțării Domnului,  potrivit Programului manifestărilor dedicate acestei sărbători, adoptat printr-o Hotărâre a Guvernului.

Acestei zile i s-a conferit prin lege statutul de ”sărbătoare națională” și s-a stabilit să fie marcată în cea de-a patruzecea zi de la Sfintele Paști, Ziua Înălțării, potrivit tradiției românești.

Citește și: Înălțarea Domnului 2023: Este sau nu zi liberă?

Cum va fi sărbătorită această zi?

Programul manifestărilor include activități comemorative în Capitală, în țară și în străinătate.

Print-un comunicat oferit de Guvernului României se arată că, Ministerul Apărării Naționale, prin unitățile, instituțiile de învățământ, cercurile și bibliotecile militare, va organiza simpozioane, întâlniri cu istorici și veterani de război, comemorări la cimitire, mausolee și monumente comemorative de război, expoziții de carte.

De asemenea, în Capitală, M.Ap.N. va organiza ceremonii la Mormântul Ostașului Necunoscut, Monumentul eroilor căzuți în misiune în teatrele de operații și pe teritoriul României, la Cimitirul Militar Ghencea, Cimitirul Israelit “Filantropia”, Monumentul Eroilor Patriei și Cimitirul Eroii Revoluției. 

Ministerul Educației Naționale are în vedere desfășurarea, în instituțiile de învățământ, a unor programe dedicate acestei zile: întâlniri cu veteranii de război, spectacole omagiale.

Totodată, Ministerul Afacerilor Externe va organiza, prin intermediul reprezentanțelor diplomatice românești sau oficiilor consulare, activități specifice pentru cinstirea memoriei și comemorarea eroilor români căzuți și înhumați pe teritoriul altor state.

Autoritățile administrației publice locale vor organiza  expoziții tematice, simpozioane și vor desfășura programe proprii de  evocare a memoriei eroilor.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citește și: Cele mai ciudate Zile Internaționale. Sunt sărbătorite pe tot globul

Instituțiile de apărare și ordine publică vor asigura gărzi de onoare și muzici militare pentru evenimentele oficiale organizate în Capitală și în municipiile reședință de județ.

Tradiții și obiceiuri de Înălțarea Domnului

La 40 de zile de la Învierea Domnului, creștinii ortodocși sărbătoresc Înălțarea Domnului.

Înălțarea lui Hristos marchează intrarea definitivă a umanității Sale în ceruri, de unde urmează să vină din nou pe pământ.  Iisus Hristos intră în sanctuarul cerului și asigură oamenilor revărsarea Spiritului Sfânt.

Potrivit Bibliei, se spune că după Înviere, Iisus Hristos s-a arătat ucenicilor timp de 40 de zile, după care s-a înălţat la cer în prezenţa lor. Sfinții Apostoli au primit atunci har și s-au transformat în propovăduitori ai învățăturii creștine.

Sărbătoarea Înălțării Domnului este marcată prin diferite tradiții și obiceiuri.

Documentele religioase menționează că sărbătoarea Înălțării Domnului a fost celebrată și în Răsărit, și în Apus, la 40 de zile după Paște, într-o zi de joi.

În această zi, credincioșii participă la Slujba de Înălțare, care se săvârșește la biserici și catedralele din întreaga lume. Această slujbă reprezintă ocazia de a aduce mulțumire lui Dumnezeu pentru darurile Sale și de a cere binecuvântarea și protecția Sa.

De asemenea, în această zi, oamenii se salută cu urarea „Hristos s-a Înălțat!” și răspund cu „Adevărat s-a Înălțat!”. Pe parcursul celor 40 de zile de la Înviere, Iisus Hristos s-a arătat ucenicilor Săi și le-a dovedit că El este Mântuitorul care a înviat.

De Înălțare, este bine să fim veseli, să evităm controversele și certurile și să fim generoși cu săracii din comunitatea noastră. În această zi, oamenii care s-au supărat se împacă cu dușmanii, fiind o zi a reconcilierii.

Sursă: gov.ro