Pe data de 5 decembrie 2017, România și-a pierdut ultimul rege, pe Mihai I, la vârsta de 96 de ani.
Cine a fost Regele Mihai I
Regele Mihai I s-a născut la data de 25 octombrie 1921 la Castelul Foișor de la Sinaia și a fost botezat în rit ortodox.
La doar șase ani, când acesta vorbea deja două limbi străine română și engleză, studia pianu și șahul, călărea un ponei, fotografia și conducea o mașinuță, sub atenta supraveghere a mamei sale, a fost nevoit să preia tronul, după
Mihai asistă neputincios la evenimentele zbuciumate din România interbelică, marcate de ascensiunea mișcărilor extremiste, culminând cu asasinate politice, schimbarea Constituției, interzicerea tuturor partidelor şi dictatura carlistă.
În anul 1937, Mihai I îl însoțește pe Carol al II-lea în vizita oficială în Polonia şi reprezintă România la încoronarea Regelui George al VI-lea, iar în anul 1938, ia parte la turneul diplomatic al regelui Carol al II-lea la Londra, Paris şi Bruxelles, dar şi la istorica întrevedere cu Hitler, din 24 noiembrie 1938.
Fiind obligat să părăsească țara la 6 septembrie 1940, Carol lasă în mâinile fiului său, Mihai I, destinele unei Românii chinuite de provinciile istorice, Transilvania, Bucovina şi Basarabia.
România intră în război de partea Axei contra voinței Regelui pe tron, iar Antonescu proclamă Statul legionar (14 septembrie 1940 – ianuarie 1941), declară război Uniunii Sovietice, la 22 iunie 1941 şi acționează peste autoritatea de drept a Regelui.
La 30 decembrie 1947, Mihai I, fiind amenințat că va fi declanșat un război civil și că peste 1000 de studenți vor fi uciși, este forțat să semneze actul de abdicare. Cu ultimul Rege, s-a încheiat un capitol de realizări remarcabile pe plan cultural, economic şi social, măturate cu brutalitate de tăvălugul comuniștilor.
În anul 1948 s-a căsătorit cu principesa Ana, s-au stabilit în Elveția și au avut împreună 5 fete. Între timp s-a mutat cu familia în Marea Britanie unde a locuit 6 ani. Pentru a putea supraviețui, acesta și-a deschis o fermă de pui și un atelier de tâmplărie.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
După revoluția din 1989, Regele Mihai I a vrut să revină în țară, dar a fost refuzat de către Ion Iliescu.
In 1990, pe data de 25 decembrie, acesta a vrut să vină în țară pentru a se reculege la mormintele părinților săi, dar a fost întors din drum de către armata română.
Abia în anul 1992, acesta a fost primit în țară, unde a fost întâmpinat de peste 1 milion de români, lucru care l-a speriat pe președintele României de atunci, Ion Iliescu, și care i-a interzis cu desăvârșire să mai calce pe teritoriul românesc.
În anul 1997, când Emil Constantinescu a câștigat alegerile prezidențiale, România i-a reactivat regelui Mihai cetățenia română și i-a permis să își reviziteze propria țară.
Chiar dacă din 2004 Mihai cu soția sa Ana au ales să locuiască în Elveția, de sărbătorile creștine și în funcție de angajamentele lor publice, regele și regina au ales să fie alături de cei dragi fie la fie la castelul lor din Săvârșin, fie la Palatul Elisabeta.
Citește și: Care a fost cauza morții Reginei Elisabeta a II-a. Iată ce scrie în certificatul de deces
Care a fost motivul morții Regelui Mihai I
În anul 2016, regale Mihai I a aflat că suferă de cancer și a fost nevoit să se retragă din viața publică. La data de 5 decembrie 2017, la ora 13:00, acesta a decedat după o lungă suferință (leucemie și cancer de piele).
Regele Mihai a fost înmormântat, pe 16 decembrie 2017, în noua Catedrală Arhiepiscopală și Regală de la Curtea de Argeș, alături de soția sa regina Ana.
Sursa: ro.wikipedia.org