Boboteaza sau epifania este sărbătorită pe 6 ianuarie de către Biserica ortodoxă şi catolică şi încheie ciclul sărbătorilor de iarnă, care încep din Ajunul Crăciunului.
Boboteaza reprezintă sărbătoarea Botezului Domnului Iisus Hristos
Sărbătoarea Botezului Domnului este una dintre cele mai importante sărbători ale românilor. Această zi este sărbătorită prin diverse tradiții și obiceiuri.
Pentru credincioşi sărbătoarea Bobotezei este foarte importantă, deoarece reprezintă momentul în care Iisus Hristos a fost botezat la vârsta de 30 de ani de către Ioan Botezătorul, considerat de creștini ca înaintemergătorul Iisus.
Tradiţii de Bobotează
Tradiţia spune că în ziua de Bobotează toate apele sunt sfinţite. Preotul merge la o apă şi aruncă crucea, iar bărbaţii mai viteji se aruncă în apa îngheţată pentru a aduce crucea la mal.Primul bărbat care aduce crucea la mal primeşte binecuvântarea preotului.
Pe data de 5 ianuarie, în Ajunul Bobotezei, se spune din popor că este noaptea în care cerurile se deschid, iar Dumnezeu îndeplineşte credincioşilor toate dorinţele.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Citeste si: Slujbă cu 10.000 de oameni de Bobotează. ÎPS Teodosie: „Această apă sfințită va combate și bolile.”
Începând cu data de 2 ianuarie preoţii încep să meargă cu Botezul din casa în casa, pentru a sfinţi gospodăriile cu agheasmă. La plecarea preotilor, copiii merg în jurul gospodăriei cu o lumânare aprinsă pentru a feri familia de pericole. Dacă necazurile sunt mari, lumânarea trebuie ținută în casă și reaprinsă.
Ce fac fetele nemăritate în noaptea de Bobotează
Conform tradiţiei, în noaptea de Bobotează, fetele nemăritate îşi visează ursitul motiv pentru care îşi leagă pe inelar un fir roşu de mătase şi pun o rămurică de busuioc sub pernă. Se spune că fetele care cad pe gheaţă în ziua de Bobotează se vor mărita în acel an. În plus, potrivit tradițiilor păgâne, pe 6 ianuarie se fac şi se prind farmecele, descântecele și se fac prorociri despre noul an.
Citeste si: 7 lucruri pe care e bine să le faci în Ajunul Bobotezei. Sunt tradiții și obiceiuri respectate de decenii
În Ajunul Bobotezei, se pregăteşte o masă mare, asemănătoare cu cea din Ajunul Crăciunului. Sub faţa de masă se pune fân, iar pe fiecare colţ al mesei se pune câte un bulgăre de sare, iar apoi se aşază 12 feluri de mâncare: colivă, bob fiert, fiertură de prune, sarmale umplute cu crupe, borş de „burechiuşe” sau „urechiuşele babei” (fasole albă cu colţunaşi umpluţi cu ciuperci), borş de peşte, peşte prăjit,
plăcinte de post umplute cu tocătură de varză acră, plăcinte cu mac.