Pe ce dată ar putea intra Romania în Schengen. Condițiile pe care trebuie să le îndeplinească pentru a primi avizul favorabil

Autor: Amalia Georgescu

Comisia Europeană susține aderarea României în Schengen

 

Sursa: Hepta

În ultima perioadă s-a discutat tot mai mult despre intrarea României în spațiul Schengen, iar acum, Colegiul Comisarilor europeni este de părere că România îndeplinește toate condițiile pentru a primi avizul favorabil. Când ar putea intra România în Schengen?

Aderarea României la Schengen a fost discutată de Colegiul Comisarilor, iar Comisia Europeană este de părere că acest lucru ar trebui să se întâmple cât mai repede, România fiind pe lista statelor pregătite pentru a face acest pas important. Pe ce dată ar putea intra România în spațiul Schengen?

România, în spațiul Schengen până la finalul anului. Când ar putea primi avizul favorabil?

România ar putea intra în Schengen până la finalul lui 2022. Decizia ar putea fi luată în luna decembrie, mai exact în perioada 8-9 decembrie 2022, atunci când se va reuni Consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI). 

Despre aderarea României la Schengen a vorbit și comisarul european pentru afaceri interne Ylva Johansson. Aceasta a precizat că statele membre ar trebui să ia o decizie cât mai rapid în acest sens și să permită României, Bulgariei și Croației să intre în spațiul Schengen, având în vedere că îndeplinesc condițiile necesare.

„Este momentul să mai intre încă 3 state, pentru un spațiu Schengen mai puternic cu România, Bulgaria și Croația. E momentul să le spunem bine ați venit(...) Mă aștept de la statele membre să ia această decizie importantă, istorică și în interesul nostru, al tuturor”, a afirmat comisarul european, potrivit hotnews.ro.

Comisia Europeană susține aderarea României la spațiul Schengen și a cerut Consiliului să ia o decizie cât mai rapid, menționând că, de-a lungul anilor, atât România, cât și Bulgaria și Croația au demonstrat că merită să fie acceptate în

Schengen și că îndeplinesc toate condițiile.

Mai mult decât atât, Comisia Europeană a trecut în revistă câteva dintre dovezile aduse de România, Bulgaria și Croația pentru a fi acceptate în Schengen. Este precizat că aceste țări au contribuit în mod semnificativ la buna funcționare a spațiului Schengen, atât în timpul pandemiei de coronavirus, cât și după ce a izbucnit războiul dintre Rusia și Ucraina. 

Comisia Europeană a ținut să precizeze că România a luptat și luptă împotriva migrației ilegale şi a traficului de persoane, dar și că pune accentul pe respectarea drepturilor fundamentale pentru a

garanta accesul la protecţie internaţională, condiții esențiale pentru a fi acceptată în spațiul Schengen. 

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

În ceea ce privește România și Bulgaria, Comisia Europeană a ținut să sublinieze că cele două țări au încheiat cu succes procesul de evaluare Schengen în 2011 și că deja au

fost nevoite să aștepte prea mult pentru a fi acceptate în Schengen, motiv pentru care ar trebui să fie luată o decizie în acest sens cât mai rapid.

Citește și: Ce este, de fapt, spațiul Schengen și ce beneficii economice ar avea România dacă va adera la zona de circulație liberă

Condiții pentru ca România să intre în Schengen în luna decembrie 2022

Deși poziția Comisiei Europene față de aderarea României la Schengen este una pozitivă, în continuare există voci care se opun extinderii spațiului Schengen. Olanda încă nu și-a dat acordul pentru ca România să intre în Schengen, ba mai mult, a trimis o misiune de evaluare pe Schengen în România. Olanda vrea să verifice dacă România respectă toate condițiile pentru a adera la Schengen. Misiunea de evaluare va avea ca scop verificarea modalității de acordare a vizelor, protecția datelor și schimbul de informații dintre autoritățile române și cele din restul statelor membre UE, potrivit g4media.ro.

Pentru ca România să intre în Schengen, una din condiții ar fi ca instituțiile europene să mențină un mecanism de supraveghere.

Deși analizele au arătat că România îndeplinește toate condițiile pentru a intra în spațiul Schengen, de-a lungul anilor s-a vorbit despre problemele legate de corupție și justiție. O decizie finală ar putea fi luată la începutul lunii decembrie 2022.

Citește și: De ce nu vrea Olanda ca România să adere la Spațiul Schengen. Motivele invocate de premierul Mark Rutte