Pe ce dată are loc Echinocţiul de primăvară în 2024

Autor: Denisa Irimia

Cand are loc echinoctiul de primavara

Sursa: freepik

Echinocțiul de primăvară, care are loc în emisfera nordică pe 20 martie, reprezintă momentul oficial al începutului primăverii astronomice.

Echinocțiul de primăvară este momentul în care începe primăvara astronomică. În 2024, acesta pică pe data de 20 martie. Totuși, din perspectiva calendaristică, primăvara este adesea marcată încă de la 1 martie, dată la care tradițional se sărbătorește Mărțișorul în folclorul popular.

Astfel, această perioadă de tranziție către sezonul călduros se desfășoară printr-un spectacol al naturii, marcând schimbările în curs și aducând cu sine speranța și prospețimea asociate cu primăvara.

Citește și: Echinocțiul de toamnă 2023: Tradiții și superstiții. Pe ce dată are loc echinocțiul de toamnă?

Echinocțiul de primăvară în 2024

În emisfera sudică a Pământului, observăm un fenomen opus, întrucât acest moment marchează debutul toamnei astronomice. În regiunile polare ale emisferei nordice, începe perioada extinsă a zilei polare, în timp ce în emisfera sudică debutează noaptea polară.

Aceste perioade vor persista timp de șase luni fiecare.

Echinocțiul marchează punctul în timp în care, în cadrul mișcării sale anuale, Soarele traversează punctul de intersecție dintre ecliptică și ecuatorul ceresc.

În acest moment, durata zilei și a nopții devine egală în orice loc de pe Pământ. În continuare, timpul luminat de soare în timpul zilei va continua să crească, pe măsură ce durata nopții va scădea, până la aproximativ data de 21 iunie.

Acest moment marchează încheierea primăverii astronomice și coincide cu solstițiul de vară.

La câteva zile de la sosirea echinocțiului de primăvară, în anul 2024, va avea loc ajustarea orară cunoscută sub numele de trecerea la ora de vară. Conform acestei modificări, în ultima duminică a lunii martie, mai precis pe data de 31 martie, momentul exact când ceasurile vor indica ora 3:00, ele vor fi setate automat pentru a indica ora 4:00.

Citește și: Sfânta ce este celebrată la data de 14 ianuarie 2024. Rugăciunea ce ne ferește de rele

Semnificația echinocțiului de primăvară în alte culturi

Echinocțiul de primăvară este perceput tradițional ca un punct de referință simbolic asociat cu renașterea și revigorarea. De-a lungul istoriei și în diverse culturi, acest fenomen a fost sărbătorit ca începutul unui nou an.

Un exemplu elocvent în acest sens îl constituie calendarul babilonian antic, care demara la prima lună plină ce urma după echinocțiul de primăvară.

Un exemplu extrem de cunoscut este Nowruz, considerată prima zi a anului în calendarul persan, și sărbătorită anual pe 21 martie, adesea sincronizată cu echinocțiul de primăvară.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Această sărbătoare, având o istorie care se întinde pe parcursul a peste 3.000 de ani, a fost inițial o celebrare religioasă în cadrul zoroastrismului, conform relatărilor din National Geographic. În zilele noastre, Nowruz a depășit granițele inițiale, extinzându-se în toate regiunile care au fost influențate cultural de persani sau iranieni.

În plus, în Japonia, Ziua Echinocțiului de Primăvară este recunoscută și sărbătorită ca o zi națională de importanță.

În Mexic, oamenii se adună în număr mare la ruinele din Chichen Itza, vechiul oraș mayaș, pentru a marca prima zi a primăverii astronomice. Participanții se îndreaptă către impresionanta Piramidă a Soarelui, unde urcă pentru a sărbători acest moment semnificativ.

Cu privire la Piramida lui Kukulkan, care se înalță la o înălțime de 79 de metri, aceștia observă cu fascinație cum razele soarelui de după-amiază creează umbre ce par a imita mișcarea unui șarpe pe treptele piramidei. Acest eveniment constituie o tradiție memorabilă și atrage atenția participanților asupra conexiunii dintre fenomenele astronomice și cultura lor.

Când va avea loc echinocțiul de primăvară în următorii ani

Echinocțiul de primăvară nu se produce în mod constant în aceeași zi, această variabilitate fiind explicată de neconcordanța dintre durata anului calendaristic și cea a anului tropic.

2024- 20 martie, ora 5:06

2025- 20 martie, ora 11:01

2026- 20 martie, ora 16:46

2027- 20 martie, ora 22:25

2028- 20 martie, ora 4:17