Pe ce dată are loc Solstițiu de Iarnă?

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 09 nov 2023, 16:28

Când are loc cea mai scurtă zi din anul 2023?

Sursa: Unsplash

Ziua în care are loc Solstițiul de iarnă este considerată cea mai scurtă din anul calendaristic 2023, iar aceasta pică într-o zi de vineri.

Solstițiul de iarnă reprezintă prima zi de iarnă din emisfera nordică, iar în anul 2023, acest eveniment va avea loc în luna decembrie, chiar înainte de Nașterea Mântuitorului Iisus Hristos.

În ce zi are loc Solstițiul de iarnă?

Solstițiul de iarnă marchează prima zi de iarnă din emisfera nordică, iar ziua în care are loc acest eveniment astronomic, mai exact la data de 22 decembrie 2023, este considerată cea mai scurtă din acest an calendaristic.

Solstițiul de iarnă, în cazul emisferei nordice, are loc în fiecare an între 21 și 23 decembrie, în timp ce solstițiul de vară, în cazul emisferei sudice, are loc între 20 și 23 iunie.  

În anul 2023, solstițiul de iarnă va avea loc cu trei zile înainte de Nașterea Mântuitorului Iisus Hristos, mai exact la data de 22 decembrie și mai este cunoscut sub numele de solstițiul hibernal.

Solstițiul de iarnă este un eveniment astrologic ce are loc o dată pe an pe fiecare emisferă, o dată în emisfera nordică, în luna decembrie și o dată în emisfera sudică, în luna iunie.  

Citește și: Cum afectează solstițiul de iarnă zodiile. Impact major pentru patru zodii: Berbec, Rac, Capricorn și Balanță

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Acest eveniment astronomic marchează venirea iernii, atât pentru emisfera nordică, cât și pentru emisfera sudică. În momentul în care o emisferă trece prin solstițiul de iarnă, cealaltă trece prin solstițiul de vară. Motivul pentru care acest eveniment astronomic are loc este axa înclinată a Pământului, ce face ca o jumătate a Pământului să fie îndreptată spre Soare, în timp ce cealaltă jumătate a Pământului este îndreptată cât mai departe de acesta în momentul în care are loc Solstițiul de iarnă, relatează playtech.ro

Tradiții și obiceiuri pentru Solstițiul de iarnă 2023

Pentru ziua în care are loc Solstițiul de iarnă 2023, există mai multe tradiții și obiceiuri de care românii țin cont sau în care cred, una dintre ele fiind aprinderea unei candele sau a unei lumânări în noaptea în care are loc evenimentul astrologic. Lumânarea sau candela trebuie să stea aprinsă până la zorii zilei. 

La data de 22 decembrie, atunci când va avea loc Solstițiul de iarnă, se spune că nu este bine să fim singuri în casă, este indicat să petrecem întreaga zi alături de persoanele dragi pentru a nu rămâne singuri până la următorul solstițiu. De altfel, se crede că prima persoană ce intră în casă după Solstițiul de iarnă 2023 trebuie să fie un bărbat pentru a atrage asupra noastră protecție și noroc. 

În noaptea Solstițiului de iarnă, se crede că cerurile se deschid, ca și locul de unde vin spiritele rele, motiv pentru care oamenii trebuie să se roage puternic la Dumnezeu și să gândească pozitiv. Persoanele ce au o gândire negativă pe parcursul acestui eveniment astronomic vor avea parte de greutăți pe tot parcursul anului ce urmează. În ziua în care are loc Solstițiul de iarnă, femeile trebuie să ofere copiilor și oamenilor nevoiași de pomană, fiind o tradiție veche, de pe vremea când oamenii împărțeau frunze de laur și smochine, relatează stirileprotv.ro