Pe ce dată au loc alegerile prezidențiale 2024: Regulie pe care trebuie să le cunoască cetățenii cu drept de vot

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 03 sep 2024, 09:27

Alegerile prezidențiale din 2024 vor avea loc în luna noiembrie

Sursa: pexels.com

În 2024 au loc alegerile prezidențiale. Ce reguli trebuie să respecte cetățenii cu drept de vot?

Alegerile prezidențiale din 2024 vor avea loc în luna noiembrie, iar cetățenii români vor avea ocazia să își aleagă noul președinte. Dacă niciun candidat nu obține majoritatea voturilor, se va organiza un al doilea tur de scrutin. Alegătorii din țară și din străinătate trebuie să respecte regulile stabilite pentru a-și exercita dreptul de vot.

Data la care au loc alegerile prezidențiale 2024

Alegerile prezidențiale din România în 2024 vor avea loc duminică, 24 noiembrie, conform Hotărârii Guvernului (HG) nr. 756/2024, care a stabilit această dată ca fiind ziua primului tur de scrutin.

Cetățenii români cu drept de vot, fie că se află în țară sau în străinătate, trebuie să cunoască o serie de reguli și proceduri importante pentru a-și exercita acest drept.

În cazul în care niciunul dintre candidați nu obține majoritatea voturilor valabil exprimate în primul tur, se va organiza un al doilea tur de scrutin, care va avea loc pe 8 decembrie 2024. La acest al doilea tur participă doar primii doi candidați care au obținut cel mai mare număr de voturi în primul tur, iar câștigătorul va fi declarat candidatul cu cele mai multe voturi

valabil exprimate.

Votul poate fi exprimat atât în țară, cât și în străinătate, în anumite condiții. În străinătate, cetățenii români trebuie să se înregistreze în Registrul electoral ca alegători în străinătate până pe 24 septembrie 2024. Înregistrarea se face prin intermediul unui formular online disponibil pe site-ul Autorității Electorale Permanente.

Citește și: Ce previziuni are Carmen Harra pentru România: „Va ului planeta” Fenomenul care va uimi întreaga țară se apropie

Votarea în diaspora va avea loc pe parcursul a două zile:

- 22 noiembrie 2024, între orele 12:00 și 21:00

- 23 noiembrie 2024, între orele 7:00 și 21:00.

În țară, votul se va desfășura în data de 24 noiembrie 2024, între orele 7:00 și 21:00. Dacă, la ora 21:00, mai sunt alegători care așteaptă la coadă pentru a vota, procesul de votare se poate prelungi până la ora 23:59.

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Larisa Uță, despre cum a început povestea de iubire între ea și Alin Oprea. “De la prima întâlnire i-am mâncat toți banii.”

Pe ce dată începe campania electorală?

Campania electorală pentru primul tur va începe pe 25 octombrie 2024 și se va încheia pe 23 noiembrie 2024, la ora 7:00.

În cazul organizării unui al doilea tur de scrutin, campania electorală pentru acesta va începe pe 29 noiembrie și se va încheia pe 7 decembrie.

Pentru a vota, cetățenii trebuie să prezinte un act de identitate valabil. Aceste acte pot fi:

- Carte de identitate

- Carte electronică de identitate

- Carte de identitate provizorie

- Buletin de identitate

- Pașaport (diplomatic, de serviciu, simplu, electronic sau temporar)

- Carnet de serviciu militar (pentru elevii școlilor militare).

Citește și: Când vor avea loc alegerile parlamentare și prezidențiale. Coaliția a anunțat datele

Procedurile suplimentare pentru diaspora

Autoritățile trebuie să stabilească sediile secțiilor de votare din străinătate până la 6 noiembrie 2024, asigurând astfel ca cetățenii din diaspora să aibă acces la secții de votare. Al doilea tur al alegerilor prezidențiale în străinătate va avea loc pe 6 decembrie 2024, cu aceleași ore de vot ca și pentru primul tur.

Alegerile prezidențiale din 2024 sunt un moment important pentru democrația românească, iar cetățenii trebuie să fie bine informați și pregătiți să își exercite dreptul de vot.