La început de an, creștinii ortodocși au parte de mai multe sărbători importante, iar una dintre ele este Botezul Domnului sau Boboteaza, așa cum mai este denumită sărbătoarea în limbaj popular. Când pică Boboteaza în anul 2022, care este semnificația acestei sărbători și ce tradiții se respectă în această zi sfântă?
În ce zi pică Boboteaza în anul 2022? Data exactă la care credincioșii sărbătoresc Botezul Domnului
Boboteaza sau Botezul Domnului este una dintre sărbătorile cu dată fixă de peste an, ceea ce înseamnă că, în fiecare an, această sărbătoare este prăznuită la aceeași dată. Mai exact, Boboteaza pică în fiecare an pe data de 6 ianuarie, iar în 2022, sărbătoarea cade într-o zi de joi. În calendarul creștin ortodox, această sărbătoare este cunoscută sub denumirea de Botezul Domnului.
Boboteaza sau Botezul Domnului este o sărbătoare marcată cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox, ceea ce înseamnă că are o importanță majoră pentru toți credincioșii.
Boboteaza 2022. Care este semnificația acestei sărbători?
Botezul Domnului este sărbătorit în fiecare an, pe 6 ianuarie. Sărbătoarea mai este cunoscută și sub denumirea de Bobotează.
Această sărbătoare amintește de momentul în care Mântuitorul Iisus Hristos a fost botezat în Iordan de către Ioan. Boboteaza se mai numește și Epifanie sau Teofanie, termeni care în limba greacă înseamnă descoperire.De Bobotează se spune că cerurile s-au deschis, iar în timpul Botezului Domnului, Duhul lui Dumnezeu S-a coborât în chip de porumbel și a stat peste El, iar Tatăl a marturisit: „Acesta este Fiul Meu cel iubit, întru Care am binevoit!”, conform crestinortodox.ro .
Pe 6 ianuarie, data la care este sărbătorită Boboteaza, în bisericile ortodoxe se sfințesc toate apele și în această zi se ia Agheasma Mare. Aceasta este folosită pentru sfințirea caselor, lucrurilor și poate fi consumată de credincioși pe nemâncate, până pe 14 ianuarie.
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
Citeste si: Bobotează 2021. Motivul pentru care nu e bine să speli, să calci și să dai bani cu împrumut în această zi
Ce tradiții se respectă de Bobotează 2022? Lucruri interzise pe 6 ianuarie 2022
Pe 6 ianuarie 2022, de Bobotează, credincioșii respectă o serie de tradiții și țin cont de foarte multe superstiții. De Bobotează nu se spală rufe, având în vedere că această sărbătoare este una cu cruce roșie și este o zi în care se sfințesc toate apele.
Se spune că apa sfințită de Bobotează nu se strică niciodată și are puteri miraculoase, vindecând rănile trupului, dar și pe cele ale sufletului.De Bobotează se spune că fetele nemăritate își pot visa ursitul. Pentru a se întâmpla acest lucru, fetele trebuie să își lege un fir roșu și o crenguță de busuioc de degetul inelar, dar și să își pună busuioc sub pernă. Făcând aceste lucruri, fetele nemăritate își pot visa alesul. De Bobotează există o superstiție potrivit căreia fetele care cad pe gheață se vor mărita în următoarea perioadă.
Tot pe 6 ianuarie 2022, după sfințirea apelor, preoții obișnuiesc să arunce o cruce într-o apă. Bărbații se aruncă în apă pentru a recupera crucea, crezându-se că cel care o va aduce primul la mal va avea noroc și sănătate întregul an.
Pentru a nu avea ghinion tot anul, se crede că de Bobotează nu este bine ca oamenii să se certe și nici să dea lucruri cu împrumut.
Dacă în dimineața zilei de 6 ianuarie 2022, de Bobotează, pomii sunt încărcaţi cu promoroacă, se spune că acesta este semnul care arată că urmează un an cu recoltă bogată.
Citeste si: 7 lucruri pe care e bine să le faci în Ajunul Bobotezei. Sunt tradiții și obiceiuri respectate de decenii