Pe ce dată este, de fapt, Ziua Mamei. Nu se sărbătorește pe 8 Martie. Iată când pică Ziua Mamei în 2022

Author: Amalia Georgescu
Actualizat: 08 mar 2022, 09:01

Ziua Mamei 2022 nu este pe 8 martie 

Sursa: unsplash

Ziua Mamei nu se sărbătorește pe 8 Martie, așa cum cred greșit foarte mulți români, ci la o altă dată. Când pică Ziua Mamei în 2022 și ce se sărbătorește, de fapt, pe 8 Martie?

Data la care este sărbătorită Ziua Mamei nu este 8 Martie. Multe persoane asociază acest moment din an cu Ziua Mamei, însă acest lucru este complet greșit. Iată când se sărbătorește Ziua Mamei în anul 2022 și când s-a luat decizia ca România să aibă o zi dedicată special acestei sărbători.

Când pică Ziua Mamei în 2022? Data exactă

În tradiția românească, Ziua Mamei este sărbătorită pe data de 8 Martie, atunci când este Ziua Internațională a Femeii.

Cu toate acestea, chiar dacă o mulțime de români obișnuiesc să le facă urări și cadouri mamelor pe data de 8 Martie, în realitate, Ziua Mamei este celebrată la o altă dată.

În anul 2022, Ziua Mamei pică pe data de 1 Mai, ceea ce înseamnă că această zi va avea o dublă semnificație în acest an. 1 Mai va fi Ziua Muncii, dar și Ziua Mamei.

Începând cu anul 2009 a fost aprobată o lege prin care s-a decis ca Ziua Mamei să fie sărbătorită în prima duminică a lunii mai. De atunci, mamele din România au o zi dedicată lor, lucru care înainte de această dată nu se întâmpla, mamele fiind sărbătorite de  Ziua Internațională a Femeii. 

Ziua Mamei a fost sărbătorită pentru prima oară în prima duminică din luna mai în anul 2010 și chiar dacă de atunci au trecut 12 ani, românii consideră în continuare 8 Martie drept Ziua Mamei. 

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Când se sărbătorește Ziua Mamei în alte țări? 

Ziua Mamei pică la date diferite în funcție de fiecare țară în parte. Astfel, țări ca Bulgaria, Ucraina, Republica Moldova, Serbia sau Afghanistan sărbătoresc în continuare Ziua Mamei pe 8 Martie, în Irlanda, Nigeria, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, Ziua Mamei pică în a patra duminică din Postul Paștelui, iar în Rusia, Ziua Mamei este celebrată în ultima duminică a lunii noiembrie.

Foarte multe țări sărbătoresc Ziua Mamei în a doua duminică a lunii mai, printre ele și Africa de Sud, Belgia, Croația, Cuba, China, Danemarca, India, Elveția, Germania, SUA, Estonia, Finlanda, Canada, Brazilia, Malta, Olanda, Grecia, lista completă putând fi consultată aici. 

Citeste si: Cadouri de 8 Martie 2022. Cele mai potrivite daruri pentru mamă, soție sau iubită

Ce se sărbătorește, de fapt, pe 8 Martie? 

Chiar dacă pe 8 Martie nu mai este sărbătorită Ziua Mamei, aceasta rămâne în continuare o zi importantă pentru toate femeile, la nivel mondial. În fiecare an, pe data de 8 Martie este Ziua Internațională a Femeii. Astfel, acesta este un moment important în care se vorbește foarte mult despre modul în care femeile au reușit să schimbe cursul istoriei de-a lungul timpului, despre contribuția lor pentru a îmbunătăți aspecte ce țin de viața socială, economică, dar și despre implicarea femeilor în acțiuni legate de combaterea discriminării.

De Ziua Internațională a Femeii, toate doamnele și domnișoarele primesc cadouri și urări, fiind o zi importantă pentru ele. Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) a adoptat Ziua Internaţională a Femeii pe 8 martie 1977, asta după ce a sărbătorit pentru prima dată Ziua Internațională de Femeii pe 8 martie 1975, an care a fost declarat anul internațional al femeii.

Citeste si: În ce zi a săptămânii pică 8 martie în 2022. Ziua Internațională a Femeii, sărbătorită cu fast peste tot în lume

 

Taguri: