Pe ce dată este sărbătorit Sf. Dimitrie Izvorâtorul de Mir: În ziua aceasta ciobanii află cum va fi iarna

Author: Cristina Mocanu

Pe ce dată este sărbătorit Sf. Dimitrie Izvorâtorul de Mir

Sursa: doxologia.ro

Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir este sărbătorit în calendarul creștin ortodox în luna octombrie. Acesta este însoțit de o serie de tradiții. Despre ce este vorba?

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, este prăznuit în fiecare an în luna octombrie octombrie. Această zi are o însemnătate deosebită în calendarul creștin-ortodox și este marcată printr-o serie de tradiții și obiceiuri populare, care prevăd începutul iernii și influențează viața comunității.

Viața Sfântului Dimitrie

Conform informațiilor furnizate de crestinortodox.ro, Sfântul Dimitrie a trăit în timpul împăraților Dioclețian și Maximian Galeriu (284-311) și era originar din cetatea Tesalonicului. Fiul unui dregător, el a fost botezat în secret din cauza persecuțiilor împotriva creștinilor. Datorită înțelepciunii și calităților sale, a fost numit dregător al cetății, la fel ca tatăl său.

Când s-a aflat că este creștin și refuză să jertfească zeilor, Sfântul Dimitrie a fost întemnițat. În închisoare, l-a binecuvântat pe Nestor, un creștin care urma să lupte cu Lie, un luptător puternic al împăratului.

Cu binecuvântarea Sfântului Dimitrie și însemnându-l cu semnul crucii, Nestor a biruit pe Lie în arenă. Drept represalii, împăratul a ordonat ca Dimitrie să fie străpuns cu sulițele, iar Nestor să fie decapitat.

Moaștele Sfântului Dimitrie se păstrează în biserica din Tesalonic, Grecia, și sunt cunoscute pentru miracolele și vindecările pe care le-au oferit de-a lungul timpului.

Citește și: Pe ce dată este sărbătorit Sfântul Dimitrie cel Nou: De ce nu este bine să te piepteni azi și de ce la sate se aprinde focul

Semnificația și tradițiile zilei de Sfântul Dimitrie

În tradiția populară românească, ziua Sfântului Dimitrie este considerată începutul anotimpului rece, când natura începe să-și piardă frunzele, iar iarna își face simțită prezența. Sărbătoarea este marcată printr-o serie de obiceiuri și tradiții menite să protejeze gospodăriile și să asigure sănătatea și prosperitatea familiei.

- Focurile de Sâmedru: În ajunul sărbătorii, în multe regiuni din România se aprind focuri mari, peste care sar copiii pentru a fi feriți de boli pe parcursul anului.

Tinerii, care doresc să se căsătorească repede, sar și ei peste aceste focuri. Uneori, o roată din paie este aprinsă și lăsată să se rostogolească la vale, simbolizând căldura oferită celor decedați și protecția gospodăriei de fiarele sălbatice și de boli.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: VIDEO Care sunt problemele de sănătate cu care se confruntă fratele adoptiv al Claudiei Puican? "Ne-au spus să așteptăm până la vârsta de 18 ani!”

- Prezicerea vremii de iarnă: Ciobanii folosesc diferite metode pentru a afla cum va fi iarna. Un obicei cunoscut este acela de a pune cojocul în mijlocul oilor și așteaptă să vadă ce oaie se va așeza pe el. Dacă o oaie neagră se culcă pe cojoc, iarna va fi una ușoară și blândă. În schimb, dacă o oaie albă se așează pe cojoc, iarna va fi grea și aspră. De asemenea, în dimineața sărbătorii, se observă mersul oilor: dacă o oaie albă pleacă spre sud, se crede că iarna va fi grea, iar dacă o oaie neagră se îndreaptă spre nord, iarna va fi ușoară.

- Soroacele: În tradiția populară, ziua de Sfântul Dimitrie era cunoscută și ca „ziua soroacelor,” momentul în care se încheiau vechile învoieli și se parafau altele noi. Aceasta simbolizează încheierea ciclului agricol de toamnă și pregătirea pentru iarna care urmează.

- Obiceiuri legate de usturoi și pieptăn: În Bucovina, există credința că cine seamănă usturoiul după sărbătoarea Sfântului Dimitrie va avea parte doar de pagubă în anul următor. De asemenea, în unele zone ale țării, se crede că folosirea pieptănului în ziua de Sfântul Dimitrie atrage necazuri și ghinioane.

- Rolul Sfântului Dimitrie în vinificație și conserve: În unele regiuni, țăranii îl cinstesc pe Sfântul Dimitrie ca pe cel care le-a dăruit vinul, esențial în ritualul împărtășaniei. De asemenea, gospodinele cred că varza trebuie pusă la murat după această zi pentru a fi bună și rezistentă pe durata iernii.

Citește și: Când se aprinde Focul lui Sumedru? Este una dintre cele mai vechi tradiții românești

- Sfântul Dimitrie este considerat una dintre cele mai mari sărbători de toamnă, imediat după hramul Sfintei Parascheva, și marchează în mod simbolic începutul iernii. Această sărbătoare este însoțită de hramuri, pomeni și ceremonii religioase care aduc comunitățile împreună. Sâmedru, cum este numit popular, este patronul păstorilor și protectorul celor care duc o viață simplă și tradițională.

- Ziua Sfântului Dimitrie Izvorâtorul de Mir este un moment de reflecție și spiritualitate, care îmbină tradițiile creștine cu cele populare, păstrând vie legătura dintre credință și viața de zi cu zi a oamenilor.

 


Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.