Pe ce dată este sărbătorită Sfânta Cuvioasă Parascheva. Sărbătoare mare, cu cruce roșie, în luna octombrie

Author: Amalia Georgescu
Actualizat: 04 iul 2023, 04:10

Sfânta Cuvioasă Parascheva este sărbătorită la dată fixă în calendarul creștin ortodox 

Sursa: Captură YouTube

Sărbătoarea dedicată Sfintei Cuvioase Parascheva este una dintre cele mai importante de peste an. Iată pe ce dată este prăznuită Sfânta Cuvioasă Parascheva în calendarul creștin ortodox.

Sfânta Cuvioasă Parascheva este sărbătorită în fiecare an la mijlocul lunii octombrie. Este vorba despre o sărbătoare importantă în calendarul creștin ortodox, marcată cu cruce roșie și pentru care credincioșii se pregătesc temeinic. Iată pe ce dată pică sărbătoarea în anul 2022.

Sfânta Cuvioasă Parascheva 2022. Pe ce dată este sărbătorită în calendarul creștin ortodox? 

Dacă în cazul unor sărbători religioase data poate să difere de la un an la altul, sărbătoarea dedicată Sfintei Cuvioase Parascheva pică în fiecare an la dată fixă.

Mai exact, Sfânta Cuvioasă Parascheva este prăznuită de Biserica Ortodoxă Română anual, pe data de 14 octombrie. 

Este o zi de post și rugăciune, credincioșii mergând în număr foarte mare la Iași, acolo unde se organizează un pelerinaj în cinstea Sfintei Cuvioase Parascheva. 

Pe 14 octombrie, data la care este sărbătorită Sfânta Cuvioasă Parascheva, credincioșii merg să se roage la moaștele sfintei pentru a scăpa de probleme, pentru a se vindeca de boli grave, dar și pentru a avea parte de sănătate și a fi feriți de rele. 

De Sfânta Cuvioasă Parascheva, în calendarul creștin ortodox este sărbătoare cu cruce roșie, aceasta fiind o sărbătoare foarte importantă în credința creștină. Se spune că cei care se roagă la Sfânta Cuvioasă Parascheva pe 14 octombrie primesc ajutor divin, aceasta oferindu-le sănătate atât din punct de vedere trupesc, cât și duhovnicesc.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citeste si: Cea mai puternică rugăciune către Sfânta Parascheva. Aduce liniște sufletească și toți credincioșii trebuie să o rostească pe 14 octombrie

Cine a fost Sfânta Cuvioasă Parascheva, prăznuită pe data de 14 octombrie? 

Sfânta Cuvioasă Parascheva este, în primul rând, un simbol al credinței. Marea Sfântă s-a născut în secolul al XI-lea, în Epivat, Tracia. Pe vremea când era doar o copilă, mai exact la 10 ani, Sfânta Cuvioasă Parascheva a intrat intr-o biserică și a auzit cuvintele Mântuitorului Iisus Hristos: „Oricine voiește să vină după Mine să se

lepede de sine, să-și ia crucea și să-mi urmeze Mie”. 

Simțind că acest mesaj este mai mult decât un semn, Sfânta Cuvioasă Parascheva a făcut întocmai cum i s-a spus, și-a dăruit hainele săracilor, iar pentru o lungă perioadă de timp s-a retras în pustietate. A trăit la mănăstirea Maicii Domnului din Heracleea timp de cinci ani, apoi a plecat spre Ierusalim, iar ulterior s-a așezat într-o mănăstire din pustiul Iordanului, potrivit crestinortodox.ro.

Pe când avea 25 de ani, un înger a îndemnat-o să se întoarcă în locul unde a copilărit, iar după ce a ajuns în Epivat a trecut la cele veșnice. Inițial a fost îngropată ca o străină, iar trupul ei a fost descoperit ulterior, atunci când mai mulți creștini au săpat o groapă pentru a îngropa un marinar. Trupul Sfintei Cuvioase Parascheva era neputrezit și plin de mireasmă. Fără să își dea seama de minunea din fața lor, creștinii au îngropat pe marinar lângă Sfânta Cuvioasă Parascheva.

În noaptea următoare, celui care a săpat groapa i s-a arătat în vis Sfânta Cuvioasă Parascheva și l-a mustrat că nu a luat trupul din mormânt, astfel că acesta a ascultat ce i s-a spus și a pus trupul sfintei la loc de cinste. Se spune că cei care au mers să se roage în biserica în care se afla Sfânta Cuvioasă Parascheva s-au vindecat de boli grave.

Unde se află moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva?

Moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva se află în Moldova, mai exact la Iași. Acestea au fost aduse pentru prima oară în România de domnitorul Vasile Lupu. Pe 14 octombrie 1641 au fost așezate la Mănăstirea „Sfinții Trei Ierarhi”, urmând ca în 1887 să fie mutate în Catedrala mitropolitană din Iași.

Citeste si: Ce se dă de pomană de Sfânta Parascheva? Iată ce e bine să împarți pe 14 octombrie