În calendarul ortodox, data de 8 septembrie în care se celebrează Nașterea Maicii Domnului este trecută cu cruce roșie și este sărbătorită de ortodocși și catolici.
Nașterea Maicii Domnului se sărbătorește la data de 8 septembrie
Sfânta Fecioara Maria s-a născut în familia sfinților și drepților Ioachim și Ana din Nazaret. Pentru că nu aveau copii, Ioachim și Ana au fost supuși dezaprobării publice deoarece la evrei familiile care nu aveau copii erau considerate că nu au binecuvântare de la Dumnezeu din cauza păcatele lor sau ale strămoșilor lor.
Astfel, o veche tradiție arată că un evreu din seminția lui Ruben l-a umilit pe bunul Ioachim în timp ce se afla în templu spunându-i: ,,De ce aduci darurile tale înaintea altora? Ești nevrednic, pentru că nu ai copii, pentru cine
Într-o zi de mare sărbătoare, slujnica Iudit văzând-o iarăși plângând pe Sfânta Ana, s-a apropiat de ea și i-a spus: ,,Acum nu e bine să te întristezi pentru că a sosit ziua Domnului”.
Ana tresări la auzul acestor cuvinte și îmbrăcându-se în haine de sărbătoare a ieșit în grădină, unde la umbra unui dafin stătea și se ruga lui Dumnezeu.Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Ascultându-i rugăciunile, Dumnezeu trimite pe îngerul Său care îi vestește Sfintei Ana că va avea un copil. Ioachim încă nu știa nimic, deoarece se afla în mijlocul turmelor sale, unde întristat fiind, se dusese pentru a fi singur. Aflând vestea bucuriei, s-a întors acasă cu nădejde în Dumnezeu. La vremea cuvenită s-a împlinit cuvântul îngerului, iar Ana cea stearpă a născut pe Sfânta Fecioară Maria.
Ce nu trebuie să facem în ziua Nașterii Maicii Domnului
Ziua Nașterii Maicii Domnului este una cu cruce roșie așa că toate treburile casnice, precum curățenia sau spălatul vaselor, trebuie evitate deoarece pot atrage răul în casă. De altfel, bărbații nu au voie să facă treabă prin curte sau gospodărie și nici femeile să coasă pentru a nu atrage răul asupra familiilor sale.
În unele zone ale ţării există superstiţia conform căreia dacă găteşti înainte sau după Sfânta Maria Mică, ţi se varsă oala cu mâncare şi îi arde pe copii.
Tot de sărbătoarea Naşterea Maicii Domnului nu e voie să se aprindă focul în casă, oricât ar fi de frig, fiindcă aduce ghinion şi boală.
Surse: basilica.ro, antena3.ro