Pe ce dată începe Postul Paștelui 2022. Cât durează Postul Mare și ce nu au voie credincioșii să facă în această perioadă

Author: Bianca Hriscu
Actualizat: 08 nov 2022, 06:15

Postul Paștelui 2022, cel mai dur post de peste an

Sursa: unsplash

Data la care începe Postul Paștelui este tot timpul alta. Acesta este cel mai lung și cel mai important post din timpul anului, fiind cunoscut și sub denumirea de Postul Mare. Iată când începe Postul Paștelui în anul 2022 și ce reguli trebuie să respecte credincioșii.

Când începe Postul Paștelui în 2022? Este considerat cel mai strict de peste an, menit să îi pregătească pe credincioși pentru cea mai mare sărbătoare a creștinătății, Învierea Mântuitorului Iisus Hristos. Postul Paștelui nu are o dată fixă, ci acesta începe în fiecare an într-un moment diferit, în funcție de data la care pică Paștele în anul respectiv. Iată când începe, de fapt, Postul Paștelui în anul 2022, dar și care sunt regulile de care trebuie să țină cont credincioșii.

Pe ce dată începe Postul Paștelui 2022 și cât durează?

Postul Paștelui sau Postul Mare, așa cum mai este cunoscut de credincioși, începe în anul 2022 pe data de 7 martie. Nu în mod întâmplător Postul Paștelui este considerat unul aspru și dificil, având în vedere că este postul cel mai lung dintre toate cele întâlnite în calendarul creștin ortodox.

Postul Paștelui 2022 se întinde pe o perioadă de 40 de zile. Având în vedere că în anul 2022 Postul Sfintelor Paști începe pe data de 7 martie, acesta se încheie pe 23 aprilie, urmând ca pe data de 24 aprilie 2022, creștinii ortodocși să sărbătorească Paștele sau Învierea Mântuitorului Iisus Hristos. 

De ce durează Postul Paștelui 2022 40 de zile? Ei bine, durata Postului Mare nu a fost aleasă în mod întâmplător, ci amintește de postul de 40 de zile pe care l-a ținut Mântuitorul Iisus Hristos înainte de a-și începe activitatea mesianică. 

Dacă în prezent Postul Paștelui îi pregătește pe credincioși pentru a întâmpina așa cum se cuvine sărbătoarea Învierii Mântuitorului Iisus Hristos, în trecut, acesta avea rolul de a-i pregăti pe credincioși să primească botezul în noaptea de Înviere. 

Postul Paștelui începe pe 7 martie 2022
[Sursa: PixaBay]

Postul Paștelui 2022. Ce le este interzis credincioșilor să facă în Postul Mare?

Data la care începe Postul Paștelui în 2022 este 7 martie, astfel că începând cu acest moment și până pe 23 aprilie, atunci când se încheie Postul Mare, credincioșilor le sunt interzise o serie de lucruri.

În primul rând, în Postul Paștelui 2022, credincioșii nu au voie să consume alimente de dulce. Astfel, orice aliment de origine animală ar trebuie să dispară din regimul alimentar zilnic. În Postul Paștelui 2022 nu se mănâncă ouă, lapte, carne sau unt. Peștele poate fi consumat doar în zilele în care Biserica Ortodoxă Română face dezlegare la pește. 

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Cine poate beneficia de ajutoarele de încălzire 2024-2025. Care este termenul limită pentru depunerea cererilor de încălzire

Nu doar că trebuie să renunțe la alimentele de proveniență animală, ci în Postul Paștelui, credincioșii trebuie să fie mai buni, mai aproape cu sufletul de Dumnezeu și să renunțe la gândurile negative. Astfel, perioada de post trebuie privită, potrivit bisericii, drept o modalitate de purificare atât din punct de vedere fizic, cât și spiritual.

În Postul Paștelui 2022 sunt interzise certurile, iar credincioșii sunt sfătuiți să fie mai iertători și să îi ajute mai mult pe cei care se află în nevoie.

Mai mult, în cele 40 de zile de post, cei care le-au greșit celor dragi ar trebui să caute să se revanșeze și să obțină iertarea celor pe care i-au supărat de-a lungul timpului.

Credincioșii au dezlegare la pește doar de două ori în Postul Paștelui 2022
[Sursa: PixaBay]

Citeste si: Pe ce dată pică Paștele Ortodox în 2022. Motivul pentru care ortodocșii și catolicii sărbătoresc Paștele la date diferite

Când este dezlegare la pește în Postul Paștelui 2022? 

Pentru că Postul Paștelui 2022 este unul foarte strict, dorind să le amintească tuturor credincioșilor de chinurile prin care a trecut Mântuitorul Iisus Hristos, în cele 40 de zile de post, există doar două dezlegări la pește. Mai exact, credincioșii au voie să consume pește și preparate din pește doar de două ori. În Postul Paștelui 2022, credincioșii au dezlegare la pește pe data de 25 martie, atunci când este sărbătorită Buna Vestire, dar și pe 17 aprilie, în Duminica Floriilor, atunci când se prăznuiește Intrarea Domnului în Ierusalim.

În Postul Paștelui 2022, credincioșii mai au dezlegare și la ulei și vin. Acest lucru înseamnă că, în anumite zile, credincioșilor li se permite să folosească ulei sau vin în prepararea bucatelor. În 2022, aceste dezlegări se fac în zilele de 9, 13, 20, 27 martie și 3, 10 și 16 aprilie 2022. 

Citeste si: Paște 2022. Când pică Paștele Ortodox și cel Catolic în anul 2022?