Pe ce dată începe Postul Paștelui în 2024 și cum se pregătesc creștinii de Lăsata Secului

Author: Denisa Irimia

Pe ce data pica Pastele

Sursa: freepik

Data la care celebrăm Paștele cunoaște variații anuale. În anul 2023, Buna Vestire a Domnului a fost sărbătorită de către comunitatea ortodoxă în mijlocul lunii aprilie, însă în 2024, Ziua de Paște va avea loc pe data de 5 mai.

Acest aspect reprezintă o raritate, deoarece nu s-a mai întâmplat ca Paștele să cadă atât de târziu în calendar începând cu anul 2013.

Recent, Ministerul Educației a comunicat că elevii vor beneficia de vacanță cu ocazia Paștelui ortodox, între 27 aprilie și 7 mai 2024. În contrast, catolicii vor celebra Paștele cu peste o lună înainte, pe 31 martie, însă elevii acestora vor continua să meargă la școală în mod normal în această perioadă.

Data Paștelui Ortodox până în 2030

2023- 16 aprilie

2024- 5 mai

2025- 20 aprilie

2026- 12 aprilie

2027- 2 mai

2028- 16 aprilie

2029- 8 aprilie

2030- 28 aprilie

Determinarea datei la care creștinii sărbătoresc Paștele implică două fenomene naturale distincte, unul având o dată fixă- echinocțiul de primăvară, iar celălalt cu o dată variabilă- luna plină. Prezența acestei din urmă fenomene contribuie la fluctuația datei Paștelui în fiecare an. În plus, discrepanța în această sărbătoare între catolici și ortodocși se explică prin utilizarea a două calendare diferite.

Biserica Catolică se orientează după echinocțiul de primăvară conform calendarului gregorian, în timp ce Biserica Ortodoxă calculează același eveniment astronomic pe baza calendarului iulian (pe stil vechi).

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Citește și: Rugăciune de Bobotează: Aduce noroc, fericire și sănătate în noul an

Când începe Postul Paştelui în 2024

În anul 2023, perioada Postului Paștelui a debutat la data de 27 februarie, conform calendarului ortodox, în timp ce Postul Mare a început pe 22 februarie, în conformitate cu calendarul catolic.

În schimb, anul 2024 aduce o schimbare semnificativă în această dinamică. Întrucât Postul Mare, respectiv cel ținut de către catolici, începe în data de 14 februarie, Postul Paștelui, cel observat de către ortodocși, începe mai târziu, pe 18 martie.

Practic, se menține o distanță similară de zile între Paștele Catolic și Paștele Ortodox, așa cum s-a întâmplat și în anii precedenți.

Ce zile libere legale sunt în 2024

În anul 2024, se preconizează că românii vor beneficia de numeroase zile libere legale, oferindu-le posibilitatea de a se bucura de avantajul ca unele dintre acestea să coincidă cu zilele lucrătoare sau să creeze punți pentru vacanțe extinse.

Cu ocazia Paștelui Ortodox, în 2024, se vor înregistra zile libere pe 3, 5 și 6 mai, inclusiv în Vinerea Mare și în primele două zile de Paște, respectiv duminică și luni. Aceste trei zile libere pot fi integrate cu ziua de 1 mai, Ziua Muncii, care survine într-o zi de miercuri. Astfel, se deschide perspectiva pentru posibile perioade de odihnă prelungite și planificarea unor escapade agreabile.

Citește și: Zile de post în 2024. Când nu se fac nunți

Citește și: Zile de post în 2024. Când nu se fac nunți

Superstiții Paște

În ziua de Paști, cum te scoli, să te uiți în cofa cu apă, că vezi bine peste an.

Dacă vrei să-ți afli norocul păstrează oul fiert, sfințit în ziua de Paște, până la Paștele următor. Atunci sparge-l: de va fi gol, n-ai noroc, de va fi plin, ești cu mare noroc.

Se spune că cine doarme în ziua de Paște va fi tot anul somnoros. De asemenea, se mai spune că în ziua de Paște nu e bine să dormi deoarece îți fură dracul pasca.

Se spune că dacă plouă de Paște, așa va fi vremea până la Rusalii.

Dacă va bate grindina în ziua de Paște, atunci anul va fi mănos.

O altă superstiție recine se naște în ziua de Paște va fi un om norocos pentru tot restul vieții.

 


În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.