Ultima mare sărbătoare înainte de Învierea Mântuitorului Iisus Hristos este Duminica Intrării Domnului în Ierusalim sau Duminica Floriilor. La fel ca în fiecare an, Floriile pică cu o săptămână înainte de Paște. Iată care este data la care creștinii ortodocși sărbătoresc Floriile în 2023.
Când pică Floriile în anul 2023?
Floriile sau Duminica Intrării Domnului în Ierusalim reprezintă o sărbătoare importantă în calendarul creștin ortodox, dar care nu are o dată fixă.
Aceasta este ultima sărbătoare importantă înainte de Învierea Domnului, iar imediat după Duminica Intrării Domnului în Ierusalim începe Săptămâna Patimilor sau Săptămâna Mare.
Floriile 2023. Ce sărbătoresc creștinii ortodocși în Duminica Intrării Domnului în Ierusalim?
De Florii, creștinii ortodocși rememorează momentul în care Iisus Hristos a intrat în Ierusalim, călare pe un asin. Mântuitorul era înconjurat de cei 12 Apostoli și a fost primit cu brațele deschise de mulțime. Mai mult, în ziua în care Mântuitorul Iisus Hristos a intrat în Ierusalim s-au cântat cântece de bucurie, iar cei care l-au întâmpinat aveau în mâini ramuri de finic.
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
Este o sărbătoare foarte importantă, având în vedere că, imediat după, începe Săptămâna Patimilor, o săptămână de tristețe și durere în care credincioșii își amintesc de chinurile prin care a trecut Mântuitorul Iisus Hristos înainte de momentul Învierii.
Tradiții și obiceiuri de Florii 2023. Ce este bine să faci în această zi?
De Florii 2023 se respectă unele tradiții și obiceiuri. Cel mai important este momentul în care credincioșii merg la biserică purtând în mâini ramuri de salcie. Acestea amintesc de ramurile de finic cu care a fost întâmpinat Mântuitorul Iisus Hristos în momentul în care a intrat în Ierusalim.
Ramurile sunt sfințite de preot în timpul slujbei și apoi se duc acasă și se pun la icoane. Se spune că au puterea de a proteja locuința și pe toți cei din ea de rele.
O superstiție spune că nu este bine să se facă baie pe cap de Florii. Se crede că cei care fac acest lucru vor albi înainte de vreme.
În Duminica Floriilor, tradiția spune că toată casa și hainele trebuie aerisite. În plus, fetele care vor să se căsătorească trebuie să își scoată zestrea la soare dacă vor să își atragă ursitul.
Duminica Floriilor, zi onomastică pentru cei care poartă nume de floare
În Duminica Floriilor își serbează ziua onomastică toți cei care poartă nume de floare. Aceasta este considerată ziua tuturor florilor, iar în casele multor români este prilej de sărbătoare. Iată cine își sărbătorește ziua de nume de Florii:
- Florin
- Florina
- Florentina
- Flori
- Floricel
- Florian
- Floro
- Anemona
- Lăcrămioara
- Crin
- Iris
- Zambila
- Brândușa
- Camelia
- Codrin
- Delia
- Florica
- Floarea
- Gențiana
- Garofița
- Iasmine
- Iasmina
- Margareta
- Narcisa
- Narcis
- Violeta
- Viorica
- Viorel
- Rozalia
- Mugurel
- Crina
- Codruț
- Codruța
Citește și: Paștele 2023: Pe ce dată pică Învierea Domnului și câte zile libere vom avea?