Pe ce dată pică moșii de toamnă 2022. Tradițiile pe care le respectă românii de Sâmbăta Morților

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 19 iul 2023, 00:05

Pe ce dată pică moșii de toamnă 2022

Sursa: PixaBay

Moșii de toamnă sunt în luna octombrie și reprezintă o sărbătoare bisericească în care fiecare creștin pregătește pomenirea persoanelor dragi ce au trecut în lumea cealaltă.

Moșii de toamnă pica anul acesta la data de 5 noiembrie, într-o zi de sâmbătă, ca toate pomenirile celor trecuți la cele veșnice, zi în care a fost înmormântat și Iisus.

Citeste si: Moșii de Toamnă 2022. Rugăciuni, tradiții și obiceiuri creștine pentru pomenirea în Sâmbăta Morților

Pe ce data pică moșii de toamnă

Potrivit părintelui diacon Florin Ciprian Petre, prima sâmbăta din luna noiembrie este dedicată pomenirii celor care au plecat din lumea aceasta.

Moșii de toamnă sunt în luna noiembrie a anului acestuia, mai exact la data de 5 noiembrie. Această zi pică într-o sâmbătă, la fel ca toate sărbătorile pentru pomenirea celor ce au trecut la cele sfinte, deoarece într-o sâmbătă a trecut și trupul lui Iisus Hristos în mormânt.

Moșii de toamnă sunt anul acesta după două mari sărbători cu cruce roșie, mai exact, Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir, pe data de 26 octombrie, și Sf. Dimitrie Basarabov, pe data de 27 octombrie.

Moșii de iarnă se mai numesc și Sâmbăta piftiilor sau Moșii de piftii deoarece la data de 5 noiembrie se mănâncă și se împart piftii la biserică pentru sufletele celor trecuți la cele sfinte, iar acestea se dau cu tot cu vasul în care au fost făcute.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citeste si: Calendar ortodox 19 octombrie 2022: Sărbătoare miercuri în calendarul creștin! Rugăciunea care alungă toată supărarea

Tradiții de Sâmbăta Morților

Conform tradiției, la data de 5 noiembrie, zi în care se sărbătorește Sâmbăta Morților este ziua în care toate bisericile de țară pomenesc persoanele dragi ce au trecut în lumea cealaltă. În această zi, creștinii trebuie să aducă la biserică colivă, colaci și vin pentru a fi slujite de preoți în această mare zi.

În unele zone ale țării se obișnuiește ca, pe lângă slujba din biserică, să se oficieze o mică slujbă de pomenire și la căpătâiul persoanei ce a plecat dintre noi, iar mormântul

să fie stropit cu vin de către preot, iar tot în această zi trebuie să aprindem cel puțin două lumânări pentru persoanele iubite, cu rolul de a încălzi sufletele celor trecuți la cele veșnice.

Se spune că dacă mâncarea rânduită rămâne nemâncată până ziua următoare, trebuie să o aruncăm, nu să o păstrăm deoarece a doua zi va fi Duminica Lăsatului Secului de carne, iar iarna se va răzbuna pe cei neascultători.

Această zi, Sâmbăta Morților, trebuie sărbătorită cum se cuvine, altfel riști să înnebunești sau să tremuri asemenea unei piftii. Singurele pregătiri pe care avem voie să le facem sunt cele referitoare la pomenirea morților în acea zi sfântă, așa că nu trebuie să spălăm, muncim sau să muncim la câmp.

Citeste si: Sâmbăta Morților 2022. Când și ce se dă de pomană în Sâmbăta Moșilor de Toamnă

Surse: unica.ro, traditii-superstitii.ro