Se crede că în ziua în care se celebrează Moșii de Toamnă, persoanele ce au trecut la cele sfinte se întorc printre cei vii pentru a se putea bucura de toate bucatele oferite de cei dragi în numele lor.
Citește și: Pe ce dată sunt Moșii de Toamnă 2023: Tradiții și obiceiuri de Sâmbăta Morților
Pe ce dată pică Moșii de Toamnă în 2023?
Moșii de Toamnă sunt cunoscuți în popor și sub denumirea de Sâmbăta Morțilo r, iar această sărbătoare este una cu mare însemnătate pentru credincioși deoarece reprezintă o zi în care să îi comemoreze pe cei trecuți la cele sfinte, dar este și ziua în care familia și persoanele dragi rămase în viață dau de pomană diferite pachete pentru liniștirea celor încetați din viață.
Pachetele pe care persoanele dragi ale celor decedați le oferă cu ocazia Moșilor de Toamnă ajută la iertarea păcatelor acestora. Credincioșii merg la biserică la data de 4 noiembrie, ziua în care pică Moșii de Toamnă în 2023 în calendarul creștin ortodox, alături de pachetele pe care le-au pregătit, dar se adaugă și o sticlă mică de vin și colivă.
Aceste pachete ce sunt pregătite de credincioși pot fi date de pomană după terminarea slujbei, astfel încât acestea să fie sfințite, alături de o lumânare aprinsă.
Aceste pachete pot să conțină și preparatele preferate ale persoanei decedate, precum plăcinte, piftie, carne, sarmale sau fructe și trebuie să fie împărțite persoanelor nevoiașe, dar și familiei sau persoanelor apropiate de cei încetați din viață.Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Citește și: Moșii de toamnă 2023: Pe ce dată pică Sâmbăta Morților în calendarul ortodox?
Tradiții pentru această zi în care se fac pomeni
Moșii de Toamnă sau Sâmbăta Morților reprezintă o zi dedicată pomenirii celor adormiți, iar din acest motiv, credincioșii țin cont de mai multe tradiții, obiceiuri și superstiții reprezentative pentru această ocazie.
Nu doar măturatul este interzis în această zi, la data de 4 noiembrie, ziua în care are loc Sâmbăta Morților, în casă nu trebuie să spălăm sau să aruncăm gunoiul, deoarece se crede că acesta va ajunge în mâncarea celor trecuți la cele sfinte.
Coliva, vinul și lumânările nu trebuie să lipsească în această zi, deoarece coliva reprezintă trupul celui adormit, vinul semnifică sângele Mântuitorului, iar lumânările, lumina credinței.În această zi nu este bine să mergem să luăm apă din fântână, dar nici să trecem printr-o răscruce de drumuri deoarece se crede că în acele zone sunt prezente duhuri necurate și trebuie să ne ferim de prezența acestora. Este recomandat și des întâlnit ca urmașii persoanei decedate să meargă în această zi la biserică pentru a curăța mormântul, în cazul în care nu a avut loc această activitate, dar și pentru a aprinde lumânări pentru a primi lumină în viața de Apoi, mai exact două lumânări.
De Sâmbăta Morților nu trebuie să facem vizite, decât dacă le facem pentru a da de pomană, iar dacă respectăm superstiția se crede că o să ne meargă bine tot anul. Nu trebuie nici să ieșim din casă în timpul nopții pentru că sufletele morţilor colindă neîncetat, iar în noaptea din ajun şi de Moși, sufletele persoanelor trecute la cele veșnice se întorc la mormite şi aşteaptă să meargă la cer.