Pe ce dată pică Paştele ortodox şi catolic în 2024?

Author: Cristina Mocanu

Paștele ortodox este sărbătorit la o dată diferită față de cel catolic.

Paștele ortodox este sărbătorit la o dată diferită față de cel catolic. Când pică Paștele în 2024?

Potrivit calendarului, Paștele ortodox, dar și cel catolic au fost stabilite pe o perioadă mai lungă de ani. Paștele ortodox diferă de cel catolic, de aceea rar se întâmplă să fie sărbătorite în același an. Pe ce dată pică Sărbătorile Pascale în 2024?

Pe ce dată cade Paștele ortodox în 2024?

Conform calendarului, Paștele nu are o dată fixă ci diferă de la an la an. Astfel că, dacă în acest an, Paștele ortodox a fost prăznuit pe data de 16 aprilie, în anul 2024 acesta va fi sărbătorit pe data de

5 mai. Acestă întârziere nu s-a mai întâmplat din anul 2013.

Când cade Paștele catolic în 2024?

Ministerul Educației a anunțat că în anul școlar 2023-2024 elevii vor avea vacanță de Paștele ortodox între 27 aprilie și 7 mai 2024.

În schimb, Paștele catolic va fi sărbătorit mult mai devreme în comparație cu cel ortodox. Mai exact, acesta cade cu o lună mai devreme de cel ortodox, pe data de 31 martie.

Floriile la ortodocși vor fi 2024 în ziua de duminică, 28 aprilie, în timp ce Floriile catolice vor fi anul viitor în ziua de 24 martie.

În 2025, Paştele Ortodox va pica în aceeași zi, 20 aprilie, cu Paştele Catolic.

Același lucru se va petrece şi în 2028, când atât Paştele Ortodox, cât și cel Catolic vor pica pe 16 aprilie.

Cum este stabilită data Paștelui?

În prezent este urmată o anumită regulă prin care se stabilește data Paștelui, iar aceasta a fost stabilită chiar la primul sinod ecumenic din anul 325 de la Niceea. Creștinii se ghidează după următoarea regulă: Sărbătoarea Învierii Domnului (popular Paște) va fi în prima zi de Duminică, după lună plină după echinocțiu de primăvară. Astfel că, există 3 coordonate majore: ziua de Duminică (ziua sfântă a creștinilor), un eveniment astronomic-luna plină-și echinocțiul de primăvară-21 Martie.

Așadar, niciodată Paștele nu poate fi înainte de 21 Martie. Apoi se așteaptă prima lună plină și în prima duminică după acest eveniment se organizează sărbătoarea pascală.

Citește și: Calendar ortodox 25 aprilie 2023: Sărbătoare cu cruce neagră azi. Rugăciunea grabnic ajutătoare la toată boala și neputința

De asemenea, există și o excepție de la această regulă, anume: Dacă această duminică se suprapune Paştelui evreiesc (14 Nisan – a şaptea lună a anului ecleziastic şi prima lună a anului civil în calendarul ebraic), sărbătoarea va fi mutată în duminica următoare.

Potrivit acestei legi nu ar trebui să existe niciun fel de problemă în a stabili această dată, dar totuși există, pentru că paradoxal cea mai stabilă coordonată din această regulă este cea mai flexibilă-data de 21 Martie, deoarece în practica bisericească există nu un singur calendar, ci două: cel iulian și cel gregorian.

Biserica Ortodoxă Rusă şi Biserica Ortodoxă Sârbă nu au adoptat calendarul gregorian.

În prezent Biserica Ortodoxă Română sărbătorește Crăciunul după calendarul gregorian şi Paştele după cel iulian. Biserica Ortodoxă Finlandeză şi cea Estoniană sunt singurele biserici ortodoxe care sărbătoresc Paştele după calendarul gregorian.

Astfel, deşi este cea mai importantă sărbătoare creştină, Paştele catolic şi cel ortodox nu cad în aceeași zi decât rareori (aşa cum s-a întâmplat în 2014 şi în 2017). Paştele catolic poate cădea în luna martie sau aprilie şi niciodată în luna mai, în timp ce cel ortodox poate cădea în aprilie sau mai şi niciodată în martie.

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Când va fi sărbătorit Paștele ortodox în următorii ani?

- Paștele Ortodox 2024 – 5 mai

- Paștele Ortodox 2025 – 20 aprilie

- Paștele Ortodox 2026 – 12 aprilie

- Paștele Ortodox 2027 – 2 mai

- Paștele Ortodox 2028 – 16 aprilie

- Paștele Ortodox 2029 – 8 aprilie

- Paștele Ortodox 2030 – 28 aprilie

Când începe postul paștelui în 2024?

În acest an, Postul Paştelui a început pe 27 februarie, conform calendarului ortodox, iar Postul Mare a început pe 22 februarie, conform calendarului catolic.  În 2024, situația se schimbă în mod radical. Dacă Postul Mare, cel ținut de catolici, începe pe 14 februarie, Postul Paştelui, cel ținut de ortodocși, începe tocmai pe 18 martie. Se păstrează, practic, distanța de zile pe care o avem şi între Paştele Catolic şi Paştele Ortodox.

Citește și: Sfânta Irina 2023: Pe ce dată se sărbătorește? Mesaje și urări cu La mulți ani

Când va fi sărbătorit Paștele catolic în următorii ani?

- Paștele Catolic 2024 – 31 martie

- Paștele Catolic 2025 – 20 aprilie

- Paștele Catolic 2026 – 12 aprilie

- Paștele Catolic 2027 – 2 mai

- Paștele Catolic 2028 – 16 aprilie

- Paștele Catolic 2029 – 8 aprilie

- Paștele Catolic 2030 – 28 aprilie

Postul pentru catolici, va începe pe 14 februarie 2024, în comparație cu al ortodocșilor care va începe pe 18 martie.

Sursă: libertatea.ro

 


În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.