Luna octombrie a acestui an se apropie de sfârșit, iar credincioșii așteaptă cu nerăbdare ultimele sărbători cu cruce roșie din sezonul de toamnă. Iată pe ce dată pică Sf. Mihail și Gavriil în 2023.
Citește și: Pe ce dată pică Moșii de Toamnă în 2023? Tradiții pentru această zi în care se fac pomeni
Pe ce dată pică Sf. Mihail și Gavriil în 2023?
Sf. Mihail și Gavriil reprezintă una din sărbătorile pe care Biserica Ortodoxă le prăznuiește la o dată fixă în fiecare an, această zi fiind pe 8 noiembrie, zi ce pică în anul 2023 într-o zi de miercuri.
Sărbătoarea în care se pomenesc Sf. Mihail și Gavriil pică în acest an într-o zi de miercuri, astfel încât Biserica a îngăduit dezlegare la ulei și vin pentru credincioși. Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil sunt considerați de către români patronii spirituali ai Jandarmeriei, iar deși aceștia se află la cel mai de jos rang de înger din ierarhia îngerilor, Arhanghelul Gabriel a fost cel ce i-a adus o veste importantă Sfintei Fecioare Maria, mai exact că
Mihail era un om simplu, ce a decis să își împartă viața cu o femeie frumoasă, însă aceasta și-a schimbat comportamentul față de el, fiind foarte rea după ce cuplul s-a căsătorit. Pentru răbdarea a dat dovadă față de ea, Dumnezeu l-a transformat în sfânt. Sfântul Mihail a fost și cel ce a adus biruință în lupta dintre îngerii răi și îngerii buni, moment în care îngerii răi au fost aruncaţi din cer, devenind demoni.
Citește și: Ce se mănâncă de Sfântul Dumitru 2023? Tradiţii pentru data de 26 octombrie
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
Tradiții și obiceiuri pentru această mare sărbătoare
Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil sunt celebrați anual la data de 8 noiembrie, iar cum această zi este una foarte importantă pentru credincioși, aceștia țin cont de diferite tradiții și obiceiuri pentru a se feri de spiritele rele sau de alte obstacole în viață. Se crede că la data la care se sărbătoresc Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil este bine să aprindem o lumânare pentru călăuzirea spre drumul către Rai în viaţa de Apoi.
În ziua de 8 noiembrie este interzis să facem treburi casnice, dar și treburi ale câmpului, crezându-se că cei ce nu o să asculte se vor chinui mult înainte de a își da ultima suflare. În anumite zone din Transilvania, gospodinele coc o turtă mare din grâu sau din porumb, care se mai numește și turta areților sau a berbecilor.
Se crede că această turtă ajuta la fecunditatea mioarelor. După ce turta este coaptă, aceasta este aruncată în țarcul oilor, în același timp în care și berbecii sunt în țarcul lor, iar dacă turta pică cu fața în sus, toate oile vor făta la primăvară, iar dacă turta pică cu fața în jos, atunci acestea sunt sterpe.
În această zi sfântă nu este bine să ne certăm sau să bârfim, iar dacă nu ascultăm de această superstiție vom avea ghinion timp de 5 ani. În unele regiuni ale țării, finii trebuie să ducă naşilor colaci în dar, pentru a arăta uniunea specială dintre fini și părinții spirituali, dar și căsătoria religioasă în care au fost ținute lumânări, simbol al celor doi Arhangheli, Mihail si Gavriil. Acest gest simplu din partea finilor poate aduce pacea și fericirea în familie.