În acel weekend va avea loc schimbarea orei și din acel moment vom avea parte de nopți mai lungi și mai multe ore de somn, dar ora de iarnă nu este neapărat favorabilă pentru corpul nostru.
România revine la ora de iarnă
Trecerea la ora de iarnă se face după echinocțiul de toamnă, atunci când Soarele traversează ecuatorul ceresc și trece prin emisfera sudică. Pe data de 23 septembrie a avut loc echinocțiul de toamnă, ceea ce reprezintă că vara s-a terminat. În ziua cu echinocțiul, ziua și noaptea sunt egale, iar astfel de momente le întâlnim de două ori pe an.
Schimbarea la ora de iarnă se face în fiecare an, în ultimul weekend din luna octombrie, în noaptea dintre sâmbătă și duminică. În acea noapte ceasurile se vor da înapoi, ora 04:00 va fi ora 03:00.
Ziua respectivă, adică data de 30 octombrie, va fi cea mai lungă zi din an și va avea 25 de ore în loc de 24, așa cum suntem obișnuiți.
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
Schimbarea orei a început încă din anul 1907 iar conceptul îi aparține neo-zeelandezului George Vernon Hudson. Aceasta a dorit să folosească mai multă lumină naturală pentru a economisi resurse.
În România, schimbarea orei s-a implementat în anul 1932, dar până în anul 1940, când această oră de vară a fost suspendată. După 39 de ani, România s-a reîntors la ora de vară.Citeste si: Când se schimbă ora în România. Efectele pe care trecerea la ora de iarnă 2022 le are asupra organismului
Cum ne afectează ora de iarnă
Serviciul de Cercetare al Parlamentului European a publicat în anul 2017 un studiu din care rezultă că această schimbare a orei nu are niciun beneficiu pentru noi. Din contră, această schimbare a orei are mai multe aspecte negative supra sănătății umane, agriculturii și siguranței în traficul rutier. Trecerea la ora de iarnă poate să afecteze oamenii, aceștia pot trece prin diferite stări de oboseală, creșterea nivelului de stres, tulburări de somn, perturbarea rutinei zilnice, instalarea asteniei de toamnă.
Pentru a ne ajuta corpul să se adapteze acestei schimbări, ar trebui ca până la cel târziu ora 22:00 să ne culcăm și să evităm cât de mult posibil expunerea la lumina albastră artificială emisă de ecranele telefoanelor mobile înainte de somn. De preferat este să ne trezim în fiecare dimineață la aceeași oră și să ținem cont de ceea ce mâncăm, să avem o dietă echilibrată, bogată în fructe, legume și semințe, care au în compoziție uleiuri și grăsimi sănătoase.
Surse: unica.ro, libertatea.ro, doc.ro