Pe ce dată se organizează Noaptea Muzeelor în 2024

Autor: Denisa Irimia

Pe data de 18 mai 2024 va avea loc așteptatul eveniment, Noaptea Muzeelor deschise.

Evenimentul anual Noaptea Muzeelor, care se desfășoară în întreaga Europă, și-a făcut din nou apariția. Într-o celebrare a momentului, muzeele își îmbracă ușile în ospitalitate, oferind acces gratuit pe timp de noapte, dându-ne voie să explorăm bogăția lor culturală. În acest an, în calendar, data de 18 mai 2024 este rezervată acestui spectacol al culturii și artei.

Citește și: Ziua Culturii Naționale în 2024: Programul evenimentelor pentru București și alte orașe din țară

Pe ce dată se organizează Noaptea Muzeelor în 2024

Organizatorii se pregătesc să ofere mari surprize în întreaga țară și dincolo de granițele ei. Expoziții, experimente artistice, proiecții, instalații și o multitudine de alte evenimente sunt pregătite pentru public.

Citește și: Elevii vor avea acces gratuit la muzee, concerte și filme. Măsura ar putea fi aplicată și pentru elevii români bursieri în străinătate

Ce va oferi Noaptea Muzeelor deschise pentru cei ce vor fi prezenți

Pe data de 18 mai, în România va avea loc Noaptea Muzeelor 2024. Această ediție, ce marchează cea de-a 20-a aniversare a evenimentului, se va desfășura pe parcursul întregii zile, până în orele târzii ale nopții, în concordanță cu alte țări europene care organizează evenimentul în același interval de timp.

Dragoș Neamu, care îndeplinește funcția de responsabil pentru relațiile internaționale și proiectele culturale în cadrul Rețelei Naționale a Muzeelor din România, a oferit detalii suplimentare.

„Ne vom mobiliza în toată țara, totul pentru a aduce publicului și fanilor sute de expoziții, intervenții culturale și experimente artistice, proiecții, prezentări, instalații urbane, spectacole, ateliere, animații stradale și interioare, concerte sau tururi interactiv”, a declarat Dragoș Neamu.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Miracolul prin care Lidia Buble a fost vindecată de psoriazis, după ce tratamentele medicilor nu au dat niciun efect. „Voi nu le vedeți pentru că le acopeream cu haine. Efectiv am fost vindecată.”

El a invitat muzeele, casele memoriale, galeriile, și alte instituții culturale, spații și studiouri creative, teatre, opere, filarmonici, monumente istorice, hub-uri pentru inovație artistică, și festivaluri ale artelor să se alăture împreună pentru a menține națiunea trează

și receptivă la cultură, până dimineață.

„Invităm muzeele, casele memoriale, galeriile, dar și multe alte tipuri de instituții culturale, spații și studiouri creative, teatre, opere, filarmonici, monumente istorice, hub-uri pentru inovație artistică, festivaluri ale artelor să ni se alăture pentru ca împreună să ținem națiunea trează și receptivă la cultură, până dimineață”, a adăugat el.

În decursul ultimilor 20 de ani, acest eveniment a devenit una dintre cele mai influente manifestări culturale din România, atrăgând un număr impresionant de spectatori, estimat la aproximativ un milion de persoane la nivel național.

În 2023, cea de-a 19-a ediție a Nopții Muzeelor a fost una care a colaborat, implicând instituții culturale din Republica Moldova. Evenimentul a avut loc în peste 360 de muzee și locații din 90 de orașe din România și alte 9 din Republica Moldova, acoperind astfel 38 de județe și 5 raioane din țara vecină.

În București, capitala României, Noaptea Muzeelor a adus în prim-plan 65 de locații culturale diverse, care nu au inclus doar 34 de muzee, ci și festivaluri de design, spații dedicate creativității și experimentelor, precum și palate și galerii de artă.

În 2023, Noaptea Muzeelor a stabilit un record de muzee și spații deschise la Târgu Mureș, unde 28 de evenimente și-au așteptat publicul, fiind urmate de orașele Iași, Cluj-Napoca și Brașov.

War Childhood Museum/ Muzeul Copilăriei în Vreme de Război, o instituție de prestigiu mondial, a fost invitatul special al Nopții Muzeelor 2023, prezentându-se pentru prima dată în România. Expoziția sa a fost accesibilă gratuit la Noua Galerie a Muzeului Național al Țăranului Român.

 


În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.