Paștele ortodox și catolic 2023 pică la o săptămână distanță. Deși ambele sărbători au aceeași semnificație, ortodocșii și catolici sărbătoresc foarte rar Paștele în aceeași zi. Iată cum este calculată data la care este sărbătorită Învierea Mântuitorului Iisus Hristos, dar și pe ce dată pică Paștele ortodox și catolic 2023 ?
Când este sărbătorit Paștele ortodox și catolic 2023?
În anul 2023, Paștele catolic este sărbătorit cu o săptămână înainte de Paștele ortodox. Astfel, dacă în bisericile ortodoxe Învierea Domnului este sărbătorită pe data de 16 aprilie 2023, catolicii sărbătoresc Paștele pe data 9 de aprilie.
De obicei, sărbătoarea pică în zile diferite și se întâmplă destul de rar ca ortodocșii și catolicii să sărbătorească Paștele în aceeași zi. Ultima dată când Paștele ortodox și Paștele catolic au picat în aceeași zi a fost în anul 2017.
În ziua în care catolicii sărbătoresc Paștele, în bisericile ortodoxe este o altă sărbătoare importantă, mai exact Duminica Floriilor.
Citește și: Postul Paștelui 2023. Care sunt zilele în care credincioșii au dezlegare la pește
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
Care este motivul pentru care Paștele ortodox și catolic nu pică în aceeași zi?
Sărbătoarea Paștelui are aceeași semnificație atât pentru creștinii ortodocși, cât și pentru catolici, dar cu toate acestea, cele două religii nu sărbătoresc Învierea Mântuitorului Iisus Hristos la aceeași dată. Care este explicația? Ei bine, decalajul apare din cauza faptului că Biserica Catolică ia în calcul echinocțiul de primăvară după calendarul gregorian, în timp ce Biserica Ortodoxă calculează acest eveniment astronomic după calendarul iulian, adică pe stil vechi.
Cum între cele două calendare există o diferență de câteva zile, sărbătoarea Paștelui pică în date diferite pentru ortodocși și catolici.Cum se calculează data la care este sărbătorit Paștele?
Majoritatea sărbătorilor din calendarul creștin ortodox au o dată fixă, excepție făcând Paștele. Învierea Mântuitorului Iisus Hristos este prăznuită de credincioși în fiecare an la o dată diferită. Data Paștelui este calculată în funcție de trei coordonate: ziua de duminică, echinocțiul de primăvară și luna plină.
Mai exact, Paștele ortodox este sărbătorit în prima zi de duminică după prima lună plină care cade după echinocțiul de primăvară. Echinocțiul de primăvară pică mereu pe 21 martie. În anul 2023, prima lună plină după Echinocțiul de primăvară pică pe 6 aprilie, ceea ce înseamnă automat că Paștele ortodox este sărbătorit pe 16 aprilie 2023.
Următoarea dată când Paștele catolic și cel ortodox vor pica în aceeași zi este în anul 2025, atunci când Paștele va fi sărbătorit pe 20 aprilie.
Ca regulă generală, Paștele ortodox nu poate fi sărbătorit niciodată în martie, ci doar în aprilie sau mai, în timp ce Paștele catolic poate cădea în luna martie sau aprilie şi niciodată în luna mai.
Când pică Paștele ortodox în următorii ani?
- Paște ortodox 2024- 5 mai
- Paște ortodox 2025- 20 aprilie
- Paște ortodox 2026- 12 aprilie
- Paște ortodox 2027- 2 mai
- Paște ortodox 2028- 16 aprilie
- Paște ortodox 2029- 8 aprilie
- Paște ortodox 2030- 28 aprilie
Când pică Paștele catolic în următorii ani?
- Paște catolic 2024- 31 martie
- Paște catolic 2025- 20 aprilie
- Paște catolic 2026- 5 aprilie
- Paște catolic 2027- 28 martie
- Paște catolic 2028- 16 aprilie
- Paște catolic 2029- 1 aprilie
- Paște catolic 2030- 21 aprilie
Citește și: Când începe Postul Paștelui în 2023. Este cel mai lung și mai aspru post de peste an