Pe ce dată se sărbătorește, de fapt, Sfântul Valentin în calendarul ortodox?

Author: Amalia Georgescu
Actualizat: 25 oct 2023, 05:30

Sfântul Valentin, sărbătorit în luna iulie în calendarul creștin ortodox 

Sursa: captura youtube

Sfântul Valentin nu se sărbătorește în calendarul ortodox pe data de 14 februarie, cu toate că majoritatea persoanelor cred că marele sfânt este prăznuit de Ziua Îndrăgostiților. Iată când pică sărbătoarea.

În fiecare an, pe data de 14 februarie este sărbătorită Ziua Îndrăgostiților sau Valentine's Day. După cum îi spune și numele, majoritatea persoanelor cred că în această zi este sărbătorit și Sfântul Valentin, lucru care, în realitate, nu este așa. Iată pe ce dată este sărbătorit Sfântul Valentin în calendarul creștin ortodox.

Sfântul Valentin 2023. Când este sărbătorit sfântul în calendarul ortodox? 

Pe 14 februarie 2023 este Valentine's Day, o zi în care este celebrată iubirea atât în România, cât și în alte țări ale lumii. Deși este prilej de sărbătoare, aceasta nu este ziua în care este sărbătorit Sfântul Valentin, cu toate că multe persoane cred greșit acest lucru. În realitate, pe data de 14 februarie 2023 este o altă sărbătoare în calendarul creștin ortodox și anume praznicul dedicat Sfinților Cuvioși Auxentiu, Maron și Avraam. 

Sfântul Valentin nu este sărbătorit pe 14 februarie 2023, însă Biserica Ortodoxă Română îi dedică marelui sfânt o altă zi din calendarul ortodox. Astfel, praznicul închinat Sfântului Valentin pică în fiecare an pe data de 30 iulie. Despre Sfântul Valentin, biserica amintește că a fost episcopul Umbriei și că a fost martirizat la Roma, undeva în a doua jumătate a secolului al treilea. 

Sfântul Valentin este considerat un protector al familiei, al iubirii creștine, dar și un sfânt care îi ajută pe oameni să se vindece mai ușor de boli.

O parte din moaștele Sfântului Valentin se află la Biserica Delea Nouă, din București. 

Un alt Sfânt Valentin este pomenit pe 16 februarie în calendarul creștin ortodox. Mai exact, este vorba despre sărbătoarea închinată Sfinților Mucenici Pamfil și Valentin. 

În calendarul catolic, pe 14 februarie sunt prăznuiți Sfinții Chiril si Metodie, însă este amintit și Sfântul Valentin. 

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Cei care poartă numele Sfântului Valentin își sărbătoresc onomastica, conform rânduielilor calendarului creștin ortodox, pe data de 30 iulie, astfel că este greșit ca acestora să li se facă urări pe 14 februarie.

Rugăciunea Sfântului Valentin 

Credincioșii se pot ruga pentru sănătate, pentru a avea parte de liniște și armonie în familie rostind rugăciunea Sfântului Valentin pe data de 30 iulie. 

„Sfinte Sfinţite Mucenice Valentin, cu smerenie te rugăm, mijloceşte pentru noi, cei ce avem trebuinţă de ajutorul tău. Ascultă rugăciunile noastre, împlineşte fiecăruia cererile de folos, fii celor îndoielnici povăţuitor în credinţă, celor bolnavi tămăduitor, celor din primejdii izbăvitor, celor nedreptăţiţi ajutător, celor vârstnici sprijinitor, tinerilor îndrumător duhovnicesc, şcolarilor luminător al minţii şi tuturor celor ce cu evlavie se roagă ţie întotdeauna ascultător. Roagă-te pentru noi lui Dumnezeu, ca să nu fim îndepărtaţi de la iubirea Sa cea sfântă, să nu ne lase să ne pierdem în întunericul păcatelor, ci să ne lumineze cu harul Său, ca să ne

învrednicim a fi moştenitori ai vieţii veşnice.
Sfinte Sfinţite Mucenice Valentin, cel ce cu râvnă ai căutat izbăvirea din păcat a tinerilor, propovăduind viaţa curată, neîntinată, prin unirea cu Mântuitorul Iisus Hristos, prin harul Său cel de viaţă dătător, pe tine dar te rugăm, întăreşte-i pe aceştia în lupta cu patimile sufleteşti şi trupeşti.
Sfinte Arhiereu, care eşti nădejdea credincioşilor şi mijlocitorul nostru, cel ce ai fost păstor vrednic pentru turma ta şi cu râvnă ai învăţat pe înţelepţii vremii cuvântul lui Dumnezeu, tămăduitorule de trupuri şi de suflete, apără-ne pe noi, cei ce pe tine te cinstim şi neîncetat cu lacrimi de pocăinţă cerem să îndepărtezi de la sufletele noastre şi de la casele noastre toată ispita şi tulburarea. Pe tine cu evlavie te rugăm, Sfinte Sfinţite Mucenice Valentin, slăvite ierarhe şi omule al lui Dumnezeu, ca pe toţi cei ce ne sunt aproape să-i ajuţi şi să-i călăuzeşti spre mântuire; asemenea şi pe cei care nu ne iubesc pe noi să-i întorci către pocăinţă şi să-i luminezi, că tu pururea cuprinzi pe toţi în inima ta cea îndurătoare şi îndelung răbdătoare, pentru ca, prin mijlocirile tale, împreună cu tine să ne bucurăm de Împărăţia cea slăvită a lui Dumnezeu, cea pregătită nouă întru Iisus Hristos, Domnul nostru, Căruia I se cuvine toată slava, cinstea şi închinăciunea, împreună şi Celui fără de început al Său Părinte şi Preasfântului şi Bunului şi de viaţă făcătorului Său Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.”, aceasta este rugăciunea către Sfântul Valentin.

Citește și: Ziua Îndrăgostiților 2023: Cele mai romantice destinații din România în care poți merge cu iubitul/a sau soțul/soția

Valentine's Day sau Ziua Îndrăgostiților, sărbătorită pe 14 februarie

În România există două sărbători dedicate iubirii, iar ambele pică în luna februarie. Prima este Valentine's Day, care se sărbătorește pe 14 februarie. Aceasta este sărbătoarea occidentală a iubirii și a fost preluată și în România. Este momentul în care îndrăgostiții își fac cadouri, fac gesturi tandre pentru persoana iubită sau petrec timp în diferite destinații romantice.

Pe lângă Valentine's Day există și o sărbătoare românească a iubirii, Dragobetele. Aceasta pică pe 24 februarie și încă mai este respectată de anumite persoane, chiar dacă Valentine's Day se bucură de mai multă popularitate. 

Citește și: Ziua Îndrăgostiților 2023: Valentine's Day vs. Dragobete. Tradiții și obiceiuri