În calendarul creștin ortodox, sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci este marcată cu cruce roșie, fiind una dintre cele mai importante sărbători din luna septembrie. Iată pe ce dată pică Înălțarea Sfintei Cruci în anul 2022 și care este adevărata semnificație a acestei sărbători.
Înălțarea Sfintei Cruci 2022. Când pică în calendarul creștin ortodox?
Înălțarea Sfintei Cruci este cea mai veche sărbătoare care are în centrul ei semnul crucii și este sărbătorită în fiecare an la dată fixă, mai exact pe 14 septembrie. În 2022, sărbătoarea pică într-o zi de miercuri și este însemnată cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox.
Sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci este cea de-a doua sărbătoare cu cruce roșie din luna septembrie, prima fiind Nașterea Maicii Domnului.
În 2022, sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci pică într-o zi de miercuri, zi de post și rugăciune pentru toți credincioșii. Astfel, deși este zi de sărbătoare, credincioșii trebuie să țină post în această zi. Această regulă se respectă indiferent de ziua săptămânii în care pică sărbătoarea. De Înălțarea Sfintei Cruci se ține post în semn de respect pentru patimile și moartea Mântuitorului Iisus Hristos.
Înălțarea Sfintei Cruci. Care este, de fapt, adevărata semnificație a acestei sărbători?
Potrivit Bisericii Ortodoxe Române, Înălțarea Sfintei Cruci este o sărbătoare cu cruce roșie care amintește de două evenimente speciale din istoria Sfintei Cruci. Primul eveniment este descoperirea Crucii pe care a fost răstignit Mântuitorul Iisus Hristos. Ulterior, aceasta a fost arătată poporului de către episcopul Macarie al Ierusalimului, pe data de 14 septembrie 335.
Cel de-al doilea eveniment important este aducerea Sfintei Cruci de la perșii păgâni, în anul 629, potrivit crestinortodox.ro.
Biserica Ortodoxă Română subliniază că Înălțarea Sfintei Cruci este cea mai veche sărbătoare închinată crucii.
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
Ce tradiții, obiceiuri și superstiții se respectă de Înălțarea Sfintei Cruci?
Înălțarea Sfintei Cruci este o sărbătoare cu post aspru și rugăciune, iar în fiecare an, credincioșii țin cont de o mulțime de tradiții, obiceiuri și superstiții pe 14 septembrie.
În popor se spune că în ziua în care este sărbătorită Înălțarea Sfintei Cruci se termină, de fapt, vara și începe toamna. Această zi mai este cunoscută și sub denumirea de Cârstovul Viilor sau Ziua Şarpelui. Se crede că este ziua în care șerpii și restul reptilelor încep să se adăpostească în ascunzişurile subterane, așteptând venirea iernii.
Se spune că înainte de Înălțarea Sfintei Cruci este bine să fie strânse toate plantele de leac. Acestea se duc la biserică pentru a fi sfințite de preot, urmând să fie folosite ulterior în tratarea diferitelor afecțiuni.
Dacă merg la biserică, credincioșii ar trebui să aducă o monedă. Tradiția spune că dacă moneda este sfințită și este ținută în portofel, atunci îi va aduce posesorului noroc și belșug.
În ziua în care se sărbătorește Înălțarea Sfintei Cruci se ține post, astfel că sunt interzise alimentele de dulce. Mai mult, oamenii nu au voie să mănânce nuci, prune, usturoi sau pește. Nucile sunt interzise pentru că miezul acestora are forma crucii.
Tot în această zi sfântă, la biserică se duce busuioc. După ce acesta este sfințit se pune în apa animalelor pentru ca ele să fie ferite de rele. Același busuioc se pune și la colțul casei pentru a o feri de rele, iar fetele se pot spăla cu el pentru a avea un păr frumos și rezistent.
Înălțarea Sfintei Cruci este sărbătoare cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox, ceea ce înseamnă că nu se muncește în această zi. Nu se spală rufe, nu se calcă, nu se coase și nu se fac treburi în gospodărie. Se spune că cei care nu respectă această sărbătoare vor avea parte de ghinion.