Pe ce dată se sărbătorește Întâmpinarea Domnului în 2023? Tradiții și obiceiuri

Author: Amalia Georgescu
Actualizat: 17 oct 2023, 06:15

Întâmpinarea Domnului, una dintre sărbătorile importante din luna februarie 

Sursa: captura youtube

Întâmpinarea Domnului este o sărbătoare importantă în calendarul creștin ortodox și pică mereu în luna februarie. Iată pe ce dată se sărbătorește Întâmpinarea Domnului în anul 2023.

Una dintre sărbătorile importante din luna februarie 2023 este Întâmpinarea Domnului. Care este semnificația acestei sărbători, pe ce dată pică și ce tradiții, obiceiuri și superstiții se respectă în această zi?

Întâmpinarea Domnului 2023. Pe ce dată pică sărbătoarea în acest an? 

Întâmpinarea Domnului 2023 este prima sărbătoare importantă, cu cruce roșie, din luna februarie. Conform calendarului creștin ortodox, Întâmpinarea Domnului se sărbătorește în fiecare an, pe data de 2 februarie. În anul 2023, această sărbătoare pică într-o zi de joi.

Data la care este sărbătorită Întâmpinarea Domnului nu este aleasă la întâmplare. Conform rânduielilor bisericești, Întâmpinarea Domnului este prăznuită la 40 de zile de la nașterea lui Iisus Hristos. Cum Nașterea Domnului pică în fiecare an pe 25 decembrie, atunci și sărbătoarea Întâmpinării Domnului are o dată fixă, 2 februarie.

Întâmpinarea Domnului este sărbătorită pe 2 februarie 2023 
[Sursa: captura youtube]

Citește și: Sărbători februarie 2023 în calendarul ortodox: Când începe Postul Paștelui și pe ce dată pică Moșii de iarnă

Întâmpinarea Domnului. Care este semnificația acestei sărbători? 

Întâmpinarea Domnului, sărbătorită pe data de 2 februarie în calendarul creștin ortodox, simbolizează momentul în care Mântuitorul Iisus Hristos a fost dus la Templu de Fecioara Maria și de Iosif. La acel moment, legea prevedea ca orice întâi născut, de sex masculin, să fie afierosit lui Dumnezeu în a 40-a zi de la naștere, potrivit crestinortodox.ro.

În Templu, Fecioara Maria și Iosif, alături de pruncul Iisus Hristos, au fost întâmpinați de dreptul Simeon și de prorocița Ana. 

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Cine poate beneficia de ajutoarele de încălzire 2024-2025. Care este termenul limită pentru depunerea cererilor de încălzire

Întâmpinarea Domnului este sărbătoarea care stă la baza obiceiului de a duce pruncii la biserică, la 40 de zile după momentul nașterii.

Atunci are loc molifta și curățarea mamelor, iar pruncii sunt închinați la sfintele icoane. La fel cum Fecioara Maria l-a dus pe Iisus Hristos la templu, drept ofrandă lui Dumnezeu, așa și mamele își duc pruncii la biserică în ziua 40 de la momentul nașterii pentru a-i închina pe aceștia la altar. 

Ce tradiții și obiceiuri se respectă de Întâmpinarea Domnului? 

Cum Întâmpinarea Domnului este una dintre cele mai vechi sărbători creștine, credincioșii obișnuiesc să respecte mai multe tradiții, obiceiuri și superstiții în această zi sfântă.

Pe 2 februarie 2023, în calendarul creștin ortodox este sărbătoare cu cruce roșie, ceea ce înseamnă că nu se muncește. Femeile nu au voie să spele rufe, să calce, să coasă sau să facă treburi în gospodărie. Se spune că cei care nu respectă această sărbătoare vor avea parte de ghinion.

În popor, sărbătoarea Întâmpinării Domnului mai este cunoscută și sub denumirea de Ziua Ursului. În această zi, copiii erau unși cu grăsime de urs. Se credea că acest ritual îi poate proteja pe cei mici de boli și de spiritele rele, puterea ursului fiind transferată lor. Mai mult, o altă tradiție spune că cei care sufereau de diferite boli sau sperieturi puteau fi tratați prin afumare cu păr de urs. 

Tot pe 2 februarie, de Întâmpinarea Domnului, se pot face previziuni legate de vreme. Tradiția spune că este ziua în care ursul iese din bârlog. Dacă este soare și își vede umbra, atunci se sperie și se întoarce în bârlog pentru alte 6 săptămâni, atât cât va mai dura iarna. Dacă cerul este înnorat și ursul nu își vede umbra, atunci este semn că primăvara va veni foarte repede. 

De Întâmpinarea Domnului 2023, credincioșii nu au voie să se certe cu cei din jur, ci trebuie să fie mai buni și să dea dovadă de smerenie. 

Citește și: Paștele 2023: Pe ce dată pică Învierea Domnului și câte zile libere vom avea?