Pe ce dată se sărbătorește Sf. Nicolae de Vară 2023?

Author: Bianca Vidoi
Actualizat: 02 feb 2024, 02:25

Pe ce dată se sărbătorește Sf. Nicolae de Vară 2023

Sursa: PixaBay

Sf. Nicolae de Vară 2023. Sfântul Nicolae este sărbătorit de două ori pe an, pe stil vechi, acesta este sărbătorit la sfârșitul lunii mai.

Sf. Nicolae de Vară 2023. Sfântul Ierarh Nicolae este sărbătorit de către creștinii ortodocși de stil vechi de două ori pe an, mai exact iarna, la data de 19 decembrie şi primăvara, la data de 22 mai.  

Citește și: Tradiții de Înălțarea Domnului 2023: De ce se înroșesc ouăle roșii în această zi?

Pe ce dată se sărbătorește Sf. Nicolae de Vară 2023?

Sfântul Ierarh Nicolae este considerat unul dintre cei mai mari sfinţi ai Bisericii lui Hristos, acesta fiind făcător de minuni şi ierarh sfânt, dar și ocrotitor al copiilor şi apărător al credinţei ortodoxe la Sinodul I Ecumenic. Tradiția ne spune că Dumnezeu i S-a arătat în vis unui episcop bătrân și i-a spus ca primul bărbat ce intră mâine în biserică va fi desemnat arhiepiscop de Miria.

Primul bărbat ce a intrat ziua următoare în biserică a fost Sf. Nicolae, iar de îndată ce a auzit această propunere, a refuzat-o, însă în acea noapte, Mântuitorul i S-a arătat în vis, dăruindu-i Evanghelia și spunându-i să primească noul rang ce i se punea în față și așa a făcut. 

Sfântul Nicolae a avut o activitate de arhiepiscop de necrezut. Acesta i-a ajutat pe săraci, dar și pe cei păcătoși, iar pe lângă aceste lucru, a reușit să apere credința pe care o avea de erezii şi de persecutorii păgâni, chiar dacă a fost

chinuit de soldații împăraţilor Diocleţian şi Maximian, în încercarea lor de a distruge creștinismul. Trecut prin toate chinurile posibile, acesta a reușit să apere legea lui Hristos, umblând prin oraşul Mira, distrugând toate statuile zeilor la care se închinau păgânii. 

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Acesta a fost întemnițat în jurul anului 305, însă a fost eliberat în momentul în care Sf.

Constantin cel Mare a urcat pe tronul Imperiului Bizantin.

Sfântul Ierarh Nicolae este considerat ocrotitorul copiilor, mai ales al copiilor săraci, dar şi al marinarilor, al brutarilor, al fetelor nemăritate, al celor acuzaţi pe nedrept și este celebrat anual, la data de 22 mai. 

Citește și: Calendar ortodox mai 2023: Pe ce dată pică Sf. Constantin și Elena și Înălțarea Domnului?

Rugăciune către Sfântul Ierarh Nicolae pentru tinerii care vor să se căsătorească 

Sfinte Ierarhe Nicolae, minunat ești în toată lumea pentru milele tale bogate și pentru multele tale faceri de bine. Cu nădejde ne aducem aminte de cum ai scăpat din primejdia unei vieți desfrânate pe cele trei tinere sărace pe care tatăl lor, deznădăjduit, cumplitei prostituții se gândea să le dea.

Pentru aceasta, alergăm la sfântă icoana ta și ție, cu durere și lacrimi, ne rugăm: scapă din acest jug greu și rău pe cele și pe cei care au căzut în acest cumplit păcat din cauza sărăciei și a vicleniei răilor negustori de trupuri! Caută, cercetează și ajută pe cei și pe cele care au ajuns, din felurite cauze, să-și vândă trupul, templul Duhului Sfânt, pentru câștig din plăceri rușinoase. Îndreaptă pe cei pe care-i bântuie gândul cel silnic, dăruindu-le lor cele de folos spre viață curată și căsătorie în cuviință! Ocrotește tinerele mlădițe care se află în primejdia de a fi murdărite și înghițite în mlaștina necurăției, ca, prin ajutorul tău, mulți să afle izbăvirea și îndreptarea vieții, spre mântuire și spre slava lui Dumnezeu! Amin.

Citește și: Religia va fi impusă ca disciplină opțională la Bacalaureat. Schimbarea a fost votată

Sursa: episcopiascandinavia.se, stirilekanald.ro

 


În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.