Pe ce dată se sărbătorește Sf. Ștefan în 2023? Tradiții și obiceiuri românești

Autor: Bianca Vidoi

Care sunt cele mai importante tradiții pentru a atrage norocul și sănătatea în casă

Sursa: Facebook Biserica Sfantul Stefan - Cuibul cu Barza

Sfântul Ștefan este cunoscut ca fiind unul dintre ucenicii lui Iisus și primul martir al Bisericii creștine, iar acesta este sărbătorit în luna decembrie.

Luna decembrie este una plină de sărbători importante pentru credincioși, printre care se numără și celebrarea Sfântului Ștefan, ce este pomenit anual la sfârșitul lunii decembrie. Iată care sunt cele mai cunoscute tradiții și obiceiuri românești pentru această zi sfântă.

Cine a fost Sfântul Ștefan

Sfântul Ștefan este primul mucenic cunoscut pentru faptul că și-a dat viața pentru credință, iar potrivit Noului Testament, acesta a fost unul dintre cei șapte bărbați „plini de Duh Sfânt și de înțelepciune”, ce au fost aleși pentru a fi diaconi ai Bisericii Ortodoxe la o perioadă foarte

scurtă după ce aceasta s-a format. 

Acesta a fost unul dintre mucenicii lui Iisus Hristos, iar fiind alături de acesta în fiecare moment, Sfântul Ștefan este unul dintre martorii la cele mai sfinte și miraculoase evenimente din viața Mântuitorului. Sfântul Ștefan a trecut repede la rangul de arhidiacon, fiind pus să îi conducă pe diaconi, datorită importanței aparte pe care o oferea credinței, dar și pentru puterea sa de a săvârși diferite semne și minuni.

Citește și: Ce se dă de pomană de Sfântul Ștefan 2022. Preparatul pregătit special pentru această zi și care se împarte pentru sufletul celor adormiți

În perioada în care Sfântul Ștefan era diacon al Bisericii, acest rand era considerat unul foarte important, iar acest lucru a atras atenția fariseilor, ce erau tot mai nemulțumiți de faptul că acesta predica în public despre întâmplările, viața și minunile Mântuitorului Iisus Hristos.

În aceeași perioadă, Sfântul Ștefan a fost adus în fața Sinedriului, fiind acuzat de blasfemie contra lui Moise și a lui Dumnezeu. 

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Valoarea cardurilor de alimente în anul 2025! Ce sumă vor primi în acest an pensionarele și când va fi distribuită

În urma judecății acesta a fost găsit vinovat pentru blasfemie, fiind condamnat la o moarte prin lapidare.

Sfântul Ștefan a fost dus în exteriorul cetății în care se afla și a fost ucis cu pietre, fiind astfel numit primul martir ce a fost ucis pentru credința sa în Dumnezeu. 

Tradiții și obiceiuri pentru Sfântul Ștefan

Sfântul Ștefan este pomenit la data de 27 decembrie, iar această zi este trecută în calendarul creștin ortodox cu o cruce roșie, arătând astfel importanța sărbătorii.

Fiind o zi atât de specială pentru credincioși, aceștia trebuie să respecte mai multe tradiții și obiceiuri astfel încât să primească cu brațele deschise norocul, sănătate și noroc.

În această zi sfântă este bine să aducem în casa noastră o icoană în care să apară Sfântul Ștefan, deoarece se crede că prezența acestuia în casele credincioșilor îi poate ajuta pe românii ce au probleme cu sănătatea, dar și pe cei ce se judecă de foarte mult timp pentru adevăr.

La data de 27 decembrie este bine să oferim o candelă aprinsă sau o icoană în care să apară Sfântul Ștefan, astfel încât să oferim spor în casă oamenilor cunoscuți și sănătatea rudelor bolnave sau păgubite. 

Citește și: Mesaje de Sf Ștefan. Cele mai frumoase felicitări și urări de „La mulți ani!” pentru Ștefan și Ștefania

În Muntenia, de Sfântul Ștefan, gospodinele pregătesc în această zi un preparat special, specific acestei sărbători, obținut dintr-un aluat de cozonac, numite „Pâinicile lui Ștefan”. Aceste pâinici rotunde sunt unse cu miere și sunt făcute astfel pentru a aminti de pietrele cu care a fost ucis Sfântul Ștefan. Pâinicile trebuie să fie duse la biserică pentru a fi sfințite de preot, urmând să fie oferite copiilor nevoiași, relatează click.ro.