Pe ce dată se sărbătorește Ziua Eroilor 2024: Principalele evenimente care vor marca această zi

Autor: Cristina Mocanu

De Ziua Eroilor vor avea loc mai multe evenimente care vor marca această zi

Sursa: Facebook Armata României și pixabay.com

De Ziua Eroilor vor avea loc mai multe evenimente care vor marca această zi, atât în București cât și în restul teritoriilor din țară.

Înălțarea Domnului și Ziua Eroilor sunt sărbătorite în fiecare an în aceiași zi. Această zi aduce o combinație de tradiție religioasă și recunoștință națională, în care sunt comemorați atât evenimentul înălțării lui Hristos la ceruri, cât și eroii care și-au jertfit viețile pentru apărarea țării. În acest context, manifestările oficiale și religioase se îmbină pentru a onora și a rememora sacrificiul celor care au luptat pentru libertate și demnitate națională.

Ziua Eroilor sărbătorită pe data de 13 iunie 2024

Ziua Eroilor, o sărbătoare de mare importanță pentru români, va fi celebrată pe 13 iunie 2024, coincizând cu Înălțarea Domnului în calendarul ortodox. Această zi este dedicată pomenirii eroilor neamului românesc, cei care s-au jertfit pentru patrie și credință.

Anul acesta, 13 iunie aduce o dublă semnificație religioasă și națională.

La 40 de zile după Înviere, Biserica Ortodoxă prăznuiește Înălțarea Domnului, momentul în care, conform Sfintei Scripturi, Hristos s-a ridicat la ceruri, luându-și locul de-a dreapta Tatălui. În această zi, românii îi comemorează și pe eroii care s-au sacrificat pentru apărarea patriei, libertatea și demnitatea poporului român.

În cadrul Sfintei Liturghii de Înălțarea Domnului, se face și pomenirea eroilor, ostașilor și luptătorilor români din toate timpurile și locurile, care și-au dat viața în războaie, lagăre și închisori.

După slujba religioasă, preoții și credincioșii organizează ceremonii speciale la catedrale, biserici, mănăstiri, cimitire, troițe și monumente dedicate eroilor, atât în țară cât și în străinătate.

Programul oficial al manifestărilor din această zi

Pe lângă slujbele religioase, Ziua Eroilor este marcată de diverse tradiții și obiceiuri. Oamenii pregătesc o masă festivă asemănătoare celei de Paște, unde ouăle vopsite nu lipsesc. La finalul mesei, se ciocnesc ouă spunându-se "Hristos s-a înălțat!", la care se răspunde "Adevărat s-a înălțat!".

Aceasta este ultima ocazie din an când se mai vopsesc și se împart ouă roșii.

Guvernul României a adoptat Hotărârea nr. 599/2024, care stabilește programul manifestărilor prilejuite de Ziua Eroilor. Ministerul Apărării Naționale va organiza ceremoniale militare și religioase la cimitirele și monumentele de război desemnate, iar Ministerul Afacerilor Interne va asigura ordinea publică și va organiza ceremoniale la obiectivele comemorative desemnate.

Citește și: Este data de 13 iunie 2024 liberă de la stat? Este prăznuită Înălțarea Domnului

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Activități culturale în București și în țară

Ministerul Educației va desfășura programe dedicate Zilei Eroilor în instituțiile de învățământ, incluzând lecții deschise, întâlniri cu veterani de război și activități cultural-educative. De asemenea, autoritățile locale pot organiza manifestări comemorative și programe proprii de comemorare a eroilor, în funcție de specificul local.

În data de 13 iunie 2024, la ora 12.00, în toate lăcașurile de cult se vor trage clopotele, iar în instituțiile publice și unitățile de învățământ se va păstra un moment de reculegere. Ceremoniile oficiale de comemorare a eroilor vor începe după oficierea Sfintei Liturghii de Înălțarea Domnului.

În capitală, Ministerul Apărării Naționale va organiza ceremonii la Mormântul Ostașului Necunoscut, Monumentul eroilor militari căzuți în misiune și alte locații importante. Ministerul Afacerilor Interne va organiza ceremonii la monumentele eroilor din București. În țară, autoritățile locale vor organiza ceremonii de depunere de coroane și jerbe de flori, la mausoleele eroilor, cimitirele și monumentele de război.

Reprezentanțele diplomatice și oficiile consulare ale României în străinătate vor organiza acțiuni de cinstire a memoriei eroilor români căzuți și înhumați pe teritoriul altor state, incluzând depuneri de coroane și ceremonii religioase.

Citește și: Câte zile folosim salutul „Hristos S-a Înălțat!”? Rugăciunea făcătoare de minuni pe care trebuie să o rostim

Astfel, Ziua Eroilor de pe 13 iunie 2024 este un moment de recunoștință și respect profund pentru cei care au sacrificat totul pentru libertatea și demnitatea României. Această zi de dublă sărbătoare, marcând și Înălțarea Domnului, este o ocazie de a reflecta asupra valorilor naționale și spirituale care ne unesc ca popor.