Postul Crăciunului a început în luna noiembrie și ține 40 de zile.
Pe ce dată se termină Postul Crăciunului 2022
Postul Crăciunului 2022 a început la data de 15 noiembrie, iar timp de 40 de zile, credincioșii nu pot consuma alimente de origine animală, precum carne, ouă, lapte, unt, iaurt, smântână sau preparate care să le conțină.
Citește și: Zile cu dezlegare, în Postul Crăciunului 2022. În ce zile din luna decembrie avem zile cu dezlegare la pește
După cele 40 de zile de preparare sufletească și trupească, la data de 24 decembrie, Postul Crăciunului se va încheia, cu o zi înainte de Nașterea Mântuitorului Iisus Hristos.
Postul Paștelui nu este considerat cel mai aspru post din an deoarece din cele 40 de zile, în 14 este dezlegare la pește, iar în zilele de marți și joi, credincioșii au dezlegare la vin și ulei.
Credincioșii ce decid să țină acest post sunt sfătuiți să consume în acea perioadă alimente bogate în vitamine, așa că sunt recomandate fructele, legumele, cerealele, nucile, semințele și sucuri proaspete. Carnea poate fi înlocuită cu produsele din soia, laptele ce are origine animală poate fi înlocuit cu cel de ovăz, soia, cocos, un echivalent al untului poate să fie margarina, oul poate fi schimbat cu tofu moale.
Acestea sunt doar câteva variante pentru a face perioada Postului Crăciunului mai ușoară.Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
Citește și: Rugăciunea care se rostește în fiecare zi din postul Crăciunului 2022. Cum îi ajută pe credincioși
Tradiții, obiceiuri și superstiții de care se ține cont în Postul Crăciunului 2022
În perioada Postului Crăciunului, gospodinele spală vasele cu cenușă sau leșie, pentru a se asigura că nu mai există urmă de carne sau alte produse de origine animală ce sunt interzise în această perioadă. După ce vasele sunt curățate, este bine să fie așezate cu gura în jos pentru ca spiritele rele să nu se adăpostească în ele.
O altă tradiție le dă o speranță fetelor nemăritate. Acestea trebuie să strângă, pe tot parcursul postului, câte o surcea, iar în Ajunul Crăciunului, ele vor folosi surcelele adunate pentru a găti un fel de mâncare și a-și găsi alesul.
În ultima zi din Postul Crăciunului, nu se dă din casă, nu se duce gunoiul și se mătură invers pentru a nu alunga norocul din gospodărie.
La data de 20 decembrie, de Ignat, nu se vor mai putea spăla rufe și nu se va mai toarce, până la data de 7 ianuarie, de Bobotează. În acea perioadă se taie porcii, iar vederea sângelui de la sacrificarea porcilor se spune că aduce noroc și ne ferește de boală.
Citește și: Ce acatist se citește în Postul Crăciunului
Surse: condoleante.ro, ziarulunirea.ro