Sfinții Mihail si Gavriil, sărbătoriți pe 8 noiembrie în 2022. Sărbătoare cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox

Autor: Amalia Georgescu
Actualizat: 08 nov 2022, 08:08

Sfinții Mihail si Gavriil, prăznuiți în luna noiembrie 

Sursa: captura youtube

Sfinții Mihail si Gavriil sunt sărbătoriți în fiecare an, în luna noiembrie. Iată pe ce dată și în ce zi a săptămânii pică sărbătoarea Sfinților Mihail si Gavriil în 2022.

Sfinții Mihail si Gavriil sunt sărbătoriți în toate bisericile din România în luna noiembrie. Este o sărbătoare importantă, marcată cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox al lunii noiembrie 2022. Iată în ce zi pică sărbătoarea în acest an și ce ar trebui să știe toți credincioșii despre Sfinții Mihail si Gavriil.

Sfinții Mihail si Gavriil 2022. Pe ce dată sunt sărbătoriți în calendarul creștin ortodox cei doi mari sfinți? 

Sfinții Mihail si Gavriil sunt prăznuiți în fiecare an la dată fixă. Mai exact, Soborul Sfinților Mihail și Gavriil se sărbătorește pe data de 8 noiembrie. În anul 2022, această sărbătoare cu cruce roșie pică într-o zi de marți în calendarul creștin ortodox. 

Praznicul închinat Sfinților Mihail si Gavriil este unul dintre cele mai importante din luna noiembrie, motiv pentru care sărbătoarea a fost însemnată cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox, iar credincioșii o respectă în fiecare an.

Este prima sărbătoare cu cruce roșie din luna noiembrie, iar în această zi, pe lângă slujbele care au loc în toate bisericile din România, în casele românilor care poartă numele celor doi sfinți este prilej de sărbătoare, având în vedere că își serbează onomastica.

Citeste si: Sfinții Mihail și Gavriil 2022. Care este cea mai puternică rugăciune pe care o pot rosti credincioșii pe 8 noiembrie

Citeste si: Mesaje de Sfinții Mihail și Gavriil 2022. Cum să îi impresionezi pe cei dragi cu o simplă urare

Cine au fost Sfinții Mihail si Gavriil?

Sfinții Mihail si Gavriil, sărbătoriți de către credincioși pe 8 noiembrie, au fost cei care au dus la îndeplinire porunca milei și a dreptății lui Dumnezeu, potrivit crestinortodox.ro.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Sfântul Arhanghel Mihail este cunoscut drept un mare apărător al dreptății și al ordinii. El este cel care, în momentul căderii anumitor îngeri, i-a îndemnat pe aceștia să își păstreze credința în Dumnezeu spunându-le: „Să stăm bine, să stăm cu frică, să luăm aminte!”. El este reprezentant în haine de ostaș și având în mână o sabie de foc.

Despre Sfântul Arhanghel Gavriil se știe că este purtătorul veștii milei dumnezeiești față de oameni.

El este cel care a adus vestea potrivit căreia Fiul lui Dumnezeu va fi adus pe lume de Fecioara Maria.

Rugăciune puternică și grabnic ajutătoare către Sfinții Mihail si Gavriil

Pe 8 noiembrie 2022, ziua în care sunt prăznuiți Sfinții Mihail si Gavriil, credincioșii pot rosti cea mai puternică rugăciune închinată celor doi sfinți. Se spune că această rugăciune aduce alinare și liniște sufletească.

„Sfinte și mare Arhanghele al lui Dumnezeu, Mihaile, care cel dintâi în­tre îngeri stai dinaintea Treimii celei negrăite, sprijinul și păzitorul neamu­lui omenesc, care ai zdrobit în Ceruri cu oștile tale capul prea-trufașului dia­vol și rușinezi pururea pe pământ răutatea și viclenia lui, la tine alergăm cu cre­dință și ne rugăm ție cu dragoste: fii pavăza nestricată și coif tare Sfintei Bi­serici și neamului nostru dreptcredincios, păzindu-ne cu spada ta purtătoare de fulgere de toți vrăjmașii văzuți și ne­văzuți.

Nu ne lăsa pe noi, o, Arhanghele al lui Dumnezeu, fără ajutorul și ocrotirea ta, pe cei ce lăudam astăzi sfântul tău nume. Iată că, deși mult greșiți suntem, nu voim să pierim întru fărădelegile noastre, ci să ne întoarcem la Domnul, ca să ne călăuzească spre lucruri bune.

Luminează mințile noastre cu lumina feței lui Dumnezeu, care strălucește tot­deauna pe fruntea ta ca un fulger la arătare, ca să putem pricepe care este voia lui Dumnezeu, bună și desăvârșită, în ceea ce ne privește, și să cunoaștem toate câte se cuvine nouă să le facem și câte să le trecem cu vederea și să le părăsim.

O, Sfinte Arhanghele Gavriil, desăvârșit lucrătorul, care cu numele şi cu fapta mărturisești puterea Celui-Preaînalt, către puținătatea omenească apleacă-te cu îngăduință, şi veghează-ne în ceasul rugăciunii noastre, şi călăuzește-ne spre împlinirea a toată dreptatea, cu mulțimea harurilor anume încredințate ție, că noi în puternicul tău ajutor cutezăm a nădăjdui şi ascultătoarei tale slujiri următori năzuim a ne face.

Fii bucuria noastră şi învrednicește-ne să fim bucuria ta, ca întru Domnul bucuriei duhovnicește să ne veselim. Rugăciunile noastre du-le la Dumnezeu cu iuţimea aripilor tale şi de vestirea ta mântuitoare nu ne lipsi pe noi, Binevestitorule, ca pe unii ce nădăjduim cu râvna duhului să biruim neputințele cele trupești şi îngerilor asemănători să ne facem, ca dimpreună cu oștirile cerești şi cu cetele drepților, spre împărăția luminii celei neînserate cătând, din tot sufletul şi cu tot cugetul nostru să aducem mulțămita, laudă şi închinăciune Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh, Treimea cea de-o-ființă şi nedespărțită, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin!”, aceasta este rugăciunea către Sfinții Mihail si Gavriil.

Citeste si: Pe 8 noiembrie 2022 sunt sărbătoriți Sfinții Mihail și Gavriil. Mesaje frumoase și urări pe care să le trimiți celor care își serbează onomastica