Luna ianuarie 2023 se încheie cu o sărbătoare importantă pentru creștinii ortodocși. Este vorba despre praznicul închinat Sfinților Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie de Dumnezeu Cuvântătorul și Ioan Gură de Aur. Pe ce dată sunt sărbătoriți cei trei mari sfinți?
Sfinții Trei Ierarhi 2023, sărbătoare cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox. Când sunt prăznuiți Vasile cel Mare, Grigorie de Dumnezeu Cuvântătorul și Ioan Gură de Aur?
În calendarul creștin ortodox este mare sărbătoare la final de ianuarie. Pe data de 30 ianuarie, în toate bisericile ortodoxe sunt sărbătoriți Sfinții Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie de Dumnezeu Cuvântătorul și Ioan Gură de Aur. Aceasta este printre cele mai importante sărbători din luna ianuarie, motiv pentru care este respectată de toți credincioșii, iar în biserici au loc slujbe speciale.
Sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie de Dumnezeu Cuvântătorul și Ioan Gură de Aur pică în fiecare an la dată fixă, mai exact pe 30 ianuarie.
Deși fiecare dintre cei trei sfinți are cel puțin câte o sărbătoare dedicată în calendarul creștin ortodox, ei sunt sărbătoriți și împreună pe 30 ianuarie. Ideea de a-i prăznui pe Sfinții Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie de Dumnezeu Cuvântătorul și Ioan Gură de Aur în aceeași zi a apărut după ce, la finalul secolului al XI-lea, în Constantinopol a existat un conflict care i-a avut în centrul său pe cei trei sfinți.
Astfel, oamenii au început să se întrebe care dintre ei este mai mare. Cei trei sfinți au început să i se arate, pe rând, episcopului Evhaitelor, Sfântului Ioan Mauropous, iar în cele din urmă i-au apărut în vis și împreună.„După cum vezi, noi la Dumnezeu una suntem și nici o vrajbă nu este între noi. Fiecare din noi, la timpul său, îndemnați de Duhul Sfânt, am scris învățături pentru mântuirea oamenilor.
Cum ne-a insuflat Duhul Sfânt, așa am învățat. Nu este între noi unul întâi și altul al doilea. De chemi pe unul, vin și ceilalți doi. Drept aceea, sculându-te, poruncește, celor ce se învrăjbesc, să nu se mai certe pentru noi. Că nevoința noastră, cât am fost în viață și după moarte, a fost să împacăm pe oameni și să aducem în lume pace și unire. Împreunează-ne, dar, făcându-ne praznic la câte trei într-o singură zi, și înștiințează cu aceasta pe creștini, că noi în fata lui Dumnezeu, una suntem.”,
Convins de faptul că toate conflictele apărute anterior legate de cei trei sfinți trebuie să ia sfârșit și bazându-se pe ceea ce a visat, episcopul Evhaitelor, Sfântului Ioan Mauropous, a decis ca Sfinții Vasile cel Mare, Grigorie de Dumnezeu Cuvântătorul și Ioan Gură de Aur să fie prăznuiți în fiecare an, pe data de 30 ianuarie.
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Ce este interzis pe 30 ianuarie? Tradiții și obiceiuri la sărbătoarea Sfinţilor Trei Ierarhi
În ziua în care sunt prăznuiți Sfinții Trei Ierarhi, în calendarul creștin ortodox este sărbătoare cu cruce roșie. Având în vedere însemnătatea acestei sărbători, credincioșii nu au voie să muncească în această zi. Astfel, bărbații nu pot face treburi în gospodărie, iar femeilor le este interzis să calce, să spele sau să facă orice alte activități casnice.
În trecut, o superstiție veche spunea că cei care muncesc pe 30 ianuarie pot să orbească.
O altă tradiție spune că fetele care își doresc să aibă o căsnicie frumoasă și fericită ar trebui să țină post pe 30 ianuarie, ziua în care sunt prăznuiți Sfinții Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie de Dumnezeu Cuvântătorul și Ioan Gură de Aur.
În această zi se dau de pomană pachete pentru cei adormiți, astfel că se pot împărți colaci, colivă, fructe și legume proaspete, dar și diferite preparate culinare.
Un obicei vechi spune că cei care vor da de pomană o lumânare pe 30 ianuarie, de Sfinții Trei Ierarhi, vor avea o viață luminată și lipsită de greutăți.
Citește și: Pe ce dată se sărbătorește Întâmpinarea Domnului în 2023? Tradiții și obiceiuri