Pe ce dată sunt următoarele două mari sărbători în calendarul ortodox 2022: Boboteaza și Sfântul Ioan Botezătorul

Autor: Catalina Giol
Actualizat: 15 sep 2022, 10:15

Icoană Sfântul Ioan Botezătorul

Sursa: calendarulortodox.ro

Câteva dintre cele mai importante sărbători creștine vor avea loc la începutul anului următor, în luna ianuarie. Boboteaza și Ziua Sfântului Ioan Botezătorul sunt zile foarte importante în calendarul creștin-ortodox, care au la bază diferite legende și tradiții.

Crăciunul și Anul Nou sunt ultimele sărbători din calendarul anului 2021. Totuși, anul care vine începe încă din ianuarie cu câteva sărbători foarte cunoscute. Cele mai cunoscute sunt Sfântul Vasile, Boboteaza și Sfântul Ioan Botezătorul. Iată pe ce date sunt aceste sărbători în calendarul creștin- ortodox  în 2022:

Boboteaza în anul 2022

Sărbătoarea de Bobotează, cunoscută și sub numele de Botezul Domnului sau Epifanie, se serbează în fiecare an pe data de 6 ianuarie.

Aceasta este ultima sărbătoare din cadrul celor 12 evenimente importante ale iernii, primul fiind Ajunul Crăciunul din data de 24 decembrie. Creștinii – ortodocși comemorează în această zi botezul Mântuitorului Iisus Hristos în râul Iordan, de către Ioan Botezătorul.

În această zi se practică sfințirea apei, în timpul slujbei de Iordan, de către un preot. După slujbă se aruncă o cruce într-o apă curgătoare, iar cei mai curajoși se încumetă să o recupereze și să o readucă la mal.

Se spune că cel ce reușește să aducă înapoi crucea, va fi binecuvântat tot restul anului și va fi ferit de toate problemele. Apa sfințită se ia acasă de către enoriașii care o folosesc pentru a-și sfinții locuințele, stropind cu aceasta toate încăperile casei.

Se spune că Sfântul Ioan Botezătorul era cunoscut pentru faptul că boteza toate persoanele care își doreau să meargă pe calea ce dreaptă, dar nu înainte de a-i spovedi pe aceștia de toate păcatele.

Iisus ajunge în Galileea pentru a putea fi botezat de către cunoscutul prooroc, care, în momentul lui vederii Fiului Lui Dumnezeu a spus: „ Iată mielul lui Dumnezeu, cel ce spală păcatul lumii”. După botezul Mântuitorului evanghelia relatează că cerurile s-au deschis și Dumnezeu a spus: „Acesta este Fiul Meu cel iubit întru care am binevoit”.

Sfântul Ioan Botezătorul 2022

Soborul Sfântului Ioan Botezătorul are loc în fiecare an la data 7 ianuarie, imediat după Bobotează și celebrează ziua Sfântului Ioan.

În dimineața de 7 ianuarie creștinii își curăță casa de spiritele rele, stropind-o cu apă sfințită de la  slujba de Bobotează. În tradiție se spune că cine este trist în această zi va fi supărat tot restul anului, deci starea de bucurie trebuie să existe în sufletele românilor pe tot parcursul zilei Sfântului Ioan. Pe lângă aceasta, vechile tradiții spun că după această dată, vremea ar trebui să se încălzească, gerul să se înmoaie și temperaturile să crească.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citeste si: Ce mare sfânt este prăznuit pe 13 decembrie în calendarul creștin ortodox. E sărbătoare cu cruce neagră, iar credincioșii au dezlegare la pește luni

Sfântul Ioan s-a născut într-o familie frumoasă care l-a crescut cum a putut mai bine. El avea talentul de a prezice și scopul lui în viață a fost de a-i pregătii pe enoriași de venirea lui Iisus pe pământ. Sfântul Ioan boteza toate persoanele ale căror păcate doreau să fie iertate, spunându-le că atunci când Mântuitorul va veni, El le va ierta toate păcatele vieții.

Sfântul Vasile 2022

Ziua Sfântului Vasile se serbează în prima zi a fiecărui an, la data de 1 ianuarie. Această sărbătoare are o importanță enormă atât din punct de vedere al tradiției cât și din punct de vedere al religiei, sfântul Vasile fiind unul dintre cei mai importanți părinți ai bisericii creștine.

Se spune că dacă vrei să ai parte de noroc în tot restul anului, în ziua de 1 ianuarie trebuie să bei mult vin, să spargi un pahar sau să răstorni un pachet de chibrituri. Alte tradiții relatează că trebuie să dai de pomană unei persoane sărace și să te speli pe față în această dimineață un prosop în care a fost pus un bănuț de aur sau de argint.

Citeste si: Rugăciune către Sfântul Spiridon. Roagă-te pentru noroc și o căsătorie binecuvântată

Sfântul Vasile s-a născut în jurul anului 329 în orașul Pont, într-o familie creștină. După câțiva ani simte o apropiere de biserică și de religie și ajunge ca mai târziu să să adopte o slujbă bisericească și să viziteze diferite mânăstiri din mai multe țări ale lumii. Sfântul Vasile este cunoscut drept unul dintre părinții bisericii creștin-ortodoxe deoarece a luptat pentru drepturile clerului, a ajutat la organizarea bisericii și pregătirea canonică și spirituală a preoților și a scris diferite lucrări religioase care au pus bazele vieții monahale sistematice. 

Sursă: calendarulortodox.ro