Pe ce dată vor intra pensiile pe card în ianuarie 2024?

Author: Bianca Vidoi
Actualizat: 19 dec 2023, 16:33
Care este data la care vor intra pensiile pe card în luna ianuarie 2024
Sursa: Pexels.com

Pensiile vor avea parte de majorări în anul 2024, iar vârstnicii sunt nerăbdători de momentul în care banii le vor intra pe card.

Începând din prima lună a anului 2023, pensiile vor fi majorate, veste ce i-a încântat pe vârstnicii ce primesc adesea pensia minimă, iar din acest motiv, aceștia așteaptă cu nerăbdare momentul în care banii le vor intra pe card. Iată data la care pensiile vor intra pe card în ianuarie 2023.

Când intră pensiile pe card în prima lună a anului 2024?

Noul an o să vină alături de majorări în ceea ce privește pensiile vârstnicilor, motiv pentru care mulți așteaptă prima pensie a anului 2024.

Săptămâna aceasta a început și tipărirea noilor cupoane de pensii, pe care vor fi notate noile valori pe care pensionarii le vor primi începând din luna ianuarie a anului 2024. 

Majorările promise sunt de 13,8%, însă acestea nu vor fi observabile încă din luna ianuarie, ci din luna septembrie, atunci când va avea loc recalcularea pensiilor. Pensionarii sunt îngrijorați că prima pensie din anul 2024 va întârzia să intre pe card deoarece vom avea parte de două zile libere la începutul lunii, mai exact data de 1 și 2 ianuarie.

Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, i-a asigurat pe aceștia că pensiile vor fi virate în cont „la timp” după data de 3 ianuarie, chiar dacă primele două zile ale anului vor fi libere din partea statului. 

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

"În ianuarie, pensiile vor crește, vor crește cu majorarea deja anunțată de 13,8% și sigur că românii își vor primi pensiile la timp, ca și până acum.

Am văzut declarațiile panicarte, populiste făcute de unii sau de ceilalți și chiar îi rog să fie mai rezervați în privința aceasta, fiindcă, pe de o parte, creează o neliniște românilor și care nu are nicio legătură cu realitatea. Pe de altă parte, în ceea ce privește modul în care agențiile de rating și alte instituții care sunt foarte atente la ceea ce se întâmplă în România, în mediul economic, în ceea ce privește partea de buget de stat, de politici macroeconomice, este foarte important să fim responsabili și să nu facem declarații care nu se regăsesc în realitate și care
sigur produc efecte negative", a declarat ministrul Muncii, potrivit antena3.ro

Tipărirea taloanelor de pensii a început

Deși duminica este o zi de relaxare pentru majoritatea, pentru cei ce lucrează la Casa Națională de Pensii Publice, duminica trecută au început tipărirea primelor taloane de pensii cu majorarea de 13,8%. Începând de la data de 1 ianuarie 2024, pensionarii vor avea parte de mai mulți bani în fiecare lună, astfel de la 1.785

de lei, aceștia vor primi 2.032 de lei.

"Se întâmplă chiar acum! Cupoanele de pensie cu majorarea de 13,8% se tipăresc începând din această dimineaţă, colegii din Casa Naţională de Pensii sunt pe poziţii. Din ianuarie, banii vor fi pe carduri sau vor ajunge prin mandat poştal",  a anunțat pe pagina de Facebook Ministerul Muncii și Solidarității Sociale. 

Citește și: Unde a muncit persoana ce încasează cea mai mare pensie din România? Un milion de români primesc pensia minimă

Proiectul de lege prin care pensiile românilor vor crește cu 13,8% începând cu data de 1 ianuarie 2024, după aprobarea plafoanelor unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2024, a fost aprobat la data de 9 octombrie 2023. În cadrul acestui proiect legislativ este specificat că peste 4,7 milioane de beneficiari urmează să fie recalculate după noua formulă. În luna septembrie a anului 2024 va avea loc și o a doua recalculare a pensiilor, folosind noa formulă.

 


Episodul 11 al serialului turcesc „Tablou de familie” este difuzat la Kanal D joi, 11 iulie 2024. Serialul mai poate fi urmări și online, live pe kanald.ro.