Pe ce vor da românii mai mulți bani de la 1 iulie? TVA-ul va crește pentru alimentele și serviciile de bază

Autor: Andreea Buinoschi
Actualizat: 29 iun 2022, 19:32

Pe ce vor da românii mai mulți bani de la 1 iulie? TVA-ul va crește pentru alimentele și serviciile de bază

Sursa: Istock

Luni, 27 iunie, în cadrul ședinței Biroului Permanent Național al PSD, Marcel Ciolacu a vorbit despre propunerea de modificare a TVA-ului. Schimbarea vizează mai multe produse și servicii de care românii beneficiază în fiecare zi.

UPDATE 

PNL și PSD au căzut de acord în ceea ce privește scutirea de impozitare a salariilor din domeniul agriculturii și al construcțiilor până la 10.000 de lei, pragul de scutire fiind, în prezent, de 30.000 de lei, conform digi24.ro.

Mai mult decât atât, impozitarea dividentelor va crește la 8%, de la 5% cât este în prezent.

„Nu susținem și nu avem taxare suplimentară indiferent că vorbim de taxa de solidaritate.

Deci nu avem taxă de solidaritate. Încercăm să atragem investitori. Investițiile directe au crescut cu 34 la sută, am avut un dialog permanent cu mediul de afaceri.

Căutăm să devenim accesibili cu relocarea investițiilor. Am aprobat eliminarea unor excepții pentru ajustarea fiscală”, a spus Nicolae Ciucă.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au declarat că este vorba de eliminarea anumitor excepții de la plata TVA-ului.

Conform unor surse, relatează romaniatv.net, s-a căzut de acord asupra măririi accizei pentru tutun și pentru alcool și nu numai.

Mai mult decât atât, TVA-ul ca vrește la 19% la băuturile pe bază de zahăr, iar impozitul pentru jocurile de noroc va ajunge la 40%, de la 1% cât este în prezent.

Marcel Ciolacu a vorbit despre creșterile de TVA

„Este propunerea… de exemplu, pentru catering şi alimentaţie publică era TVA 5%. Şi s-a propus venirea la 9%, cum este şi excepţia pentru alimente, în general. Nu poţi avea o abordare diferită de la 5% la restaurant, dar 9% în magazine, la zahăr. Vorbim de scoaterea anumitor excepţii, nu de introducerea de taxe noi.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Nu creşte absolut nimic, este vorba de scoaterea unor excepţii. Ce susţinem noi? Deducerile pe salariu până în 4.500 de lei – suntem total de acord. Iar colegii – şi ministrul, şi colegii, şi eu, personal – continuăm să avem părerea că trebuie venită cu o impozitare progresivă a pensiilor speciale”, a spus Marcel Ciolacu.

Citeste si: Salariul minim ar putea să nu mai fie impozitat. 1,6 milioane de români ar putea să primească mai mulți bani în fiecare lună

Marcel Ciolacu a spus că ește așteptată o pronunțare din parta Coaliției cu privire la dividente

Marcel Ciolacu a spus că mâine, 29 iunie, Coaliția va lua o decizie cu privire la creșterea impozitului pe dividente.

„Eu îmi menţin părerea că ar fi trebuit… Anumite companii au avut nişte venituri excepţionale, pe perioada pandemiei, pe criza energetică şi acele companii ar fi trebuit, în acest moment, să întoarcă – fiindcă li s-a mărit foarte mult cifra de afaceri, cu aceste necazuri picate pe toată lumea – şi mi-aş fi

dorit în continuare să venim cu o taxă către educaţie şi sănătate. Nu am convenit-o până acum în coaliţie. Noi avem părerea noastră, cei de la PNL au părerea lor. (…) Este pe o perioadă limitată de timp, cum şi pandemia şi, sperăm, şi criza aceasta”, a mai spus politicianul, potrivit Agerpres.

Mai mult decât atât, Marcel Ciolacu a mai vorbit și despre taxa de solidaritate, menționând că firmele trebuie să plătească impozitele în țara în care obțin profit.

Citeste si: PSD vrea impozitarea pensiilor speciale și taxarea marilor companii cu cel puțin 0,5% din cifra de afaceri

„Până în data de 1 iulie, va fi o decizie în ceea ce priveşte măsurile fiscale propuse de către coaliţie. Astăzi o să le prezentăm şi colegilor din Biroul Permanent Naţional. Acelaşi lucru, în oglindă, îl face şi PNL. Şi, pe urmă, o să facem o şedinţă de coaliţie pentru a stabili forma finală. (…) Ministrul de Finanţe vine şi prezintă viziunea în ce priveşte măsurile fiscale. (…) O să le discutăm, atât noi, cât şi ei, şi pe urmă, într-o şedinţă de coaliţie, o să le decidem”, a concluzionat acesta.