Sfântul Haralambie este pomenit la data de 10 februarie, zi ce este trecută în calendarul creștin ortodox cu o cruce neagră, ce arată importanța acestuia pentru creștini. Sfântul Haralambie a trăit în secolul al treilea, iar acesta a fost unul dintre cei mai mari făcători de minuni și tămăduitori de boli grave. Iată pe cine și la ce ajută Sfântul Haralambie.
La ce ajută rugăciunile către Sf. Haralambie
Sfântul Haralambie este sărbătorit anual la data de 10 februarie, iar această sărbătoare este una foarte importantă, fiind trecută cu o cruce neagră în calendarul creștin ortodox, arătând astfel importanța acestuia pentru credincioși. Acesta a fost considerat unul dintre cei mai mari făcători de minuni ai vreme, vindecând fiecare persoană bolnavă ce venea în calea sa. Rugăciunile sale sunt foarte puternice, în special în ziua în care este pomenit, iar acestea aduc însănătoșirea rapidă a persoanelor bolnave.
„ Sfinte Mucenice Haralambie, primeşte această rugăciune pe care cu umilinţă ți-o aducem şi ne izbăveşte din toate necazurile! Deşi suntem bolnavi și nevrednici milostivirii tale pentru păcatele noastre cele multe şi grele pe care le săvârşim în tot timpul vieţii noastre şi în tot ceasul, totuşi, cunoscând bunătatea ta cea mare pe care ai arătat-o celor ce te cinstesc şi celor ce se pocăiesc cu credinţă întru numele Domnului, îndrăznim cu umilinţă să mărturisim înaintea ta că am greşit.
Fii mijlocitorul nostru către preaputernicul Dumnezeu pentru iertarea păcatelor noastre, pentru izbăvirea noastră de toate bolile şi de toate primejdiile şi pentru întărirea noastră în credinţa cea adevărată. Amin!'
Cine a fost Sf. Haralambie și ce minune a săvârșit
Sfântul Haralambie a trăit în jurul secolului al treilea, în zona în care acum se află Turcia, iar acesta este considerat unul dintre cei mai în vârstă mucenic pe care credincioșii îl pomenesc cu evlavie.
Pe parcursul vieții sale, acesta a devenit cunoscut pentru harul pe care i l-a oferit Dumnezeu, mai exact cel de a vindeca orice boală, ceea ce a atras atenție asupra lui, iar în perioada persecuțiilor realizate de conducătorul din vremea respectivă, Sfântul Haralambie a fost unul dintre primii creștini ce au decedat pentru credința lor, potrivit b1tv.ro.Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
Sfântul Haralambie nu și-a dorit să se închine în fața zeilor și să renunțe la iubirea sa față de Dumnezeu, motiv pentru care acesta a fost supus chinurilor atunci când avea peste 100 de ani. Mucenicul a trecut fără nicio rană de toate torturile la care a fost supus, până în momentul în care guvernatorul a poruncit ca Sfântul Haralambie să fie jupuit de viu.
Citește și: Moșii de Iarnă în 2024: Pe ce dată se fac pomeni? Tradiții pentru Sâmbăta Morților
Chiar și în aceste momente teribile, Sfântul Haralambie își apăra credința față de Dumnezeu, iar puterea pe care o avea le-a oferit curajul celor doi soldați ce îl păzeau, de a își mărturisi și ei credința, fiind uciși pe loc. Aceeași soartă au avut-o și trei femei ce au început să se roage la Dumnezeu când au văzut chinurile la care era supus Sfântul Haralambie.
Se spune că Luchie, comandantul armatei, fiind foarte nervos de cele ce se întâmplau, a început chiar el să îl chinuie pe Sfântul Haralambie, iar atunci când l-a scuipat, gura acestuia s-a strâmbat şi i s-a întors la ceafă, moment în care comandantul l-a implorat să se roage și să îl salveze, ceea ce a și făcut, vindecarea venind imediat. Împăratul a auzit toate aceste întâmplări și a cerut ca Sfântul Haralambie să fie adus în fața sa și decapitat.
Tradiții pentru 10 februarie, de Sf. Haralambie
În ziua de 10 februarie, atunci când este pomenit Sfântul Haralambie, creștinii merg la biserică pentru a le cere preotului agheasmă, ce este băută atunci când oamenii au probleme de sănătate sau nu se simt în putere. Agheasma este folosită de către gospodari și pentru a stropii vitele și pomii, astfel încât acestea să nu fie atinse de boală sau insecte.
De Sfântul Haralambie, creștinii merg la lăcașele de cult cu colivă și colaci pentru ca acestea să fie sfințite de către preoți, urmând ca acestea să fie împărțite persoanelor bolnave. Credincioșii fac în această zi și turte, pe care le vor împărți alături de vecini. Se crede că în această zi se fac pomeni pentru persoanele ce au avut o moarte grea.
Există o tradiție ce spune că persoanele ce țin un post aprig în ziua în care este prăznuit Sfântul Haralambie și nu lucrează, vor avea parte de sănătate pe tot parcursul anului.