Pe data de 20 ianuarie este sărbătorit Sfântul Cuvios Eftimie cel Mare. Rugăciunea grabnic ajutătoare pentru cei bolnavi

Author: Cristina Mocanu
Actualizat: 20 oct 2023, 00:15

Sfântul Cuvios Eftimie este sărbătorit în fiecare an pe data de 20 ianuarie.

Sursa: https://www.pexels.com/

Sfântul Cuvios Eftimie este sărbătorit în fiecare an pe data de 20 ianuarie.

Pe data de 20 ianuarie creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Cuvios Eftimie cel mare, ocrotitorul celor bolnavi.

Viața Sfântului Cuvios Eftimie cel Mare

Viața Sfântului Cuvios Eftimie cel Mare a trăit în secolul al IV-lea pe vremea împăratului Grațian. Mama lui era stearpă, dar totuși a reușit să îl nască pe Eftimie, în localitatea Melitina, în Armenia. Numele său provine din limba greacă și înseamnă “Voie Bună”.

Citește și: Pe data de 3 ianuarie, ortodocșii îl sărbătoresc pe Sfântul Mare Mucenic Efrem cel Nou. Rugăciunea celor care nu pot avea copii

La vârsta de 29 de ani, acesta ajung în Ierusalim și se stabilește într-o peșteră. Aici, a săvârșit mai multe minuni, cea mai cunoscută fiind că a hrănit 400 de călători, în timp ce nu avea pâine nici pentru zece persoane.

Acesta s-a rugat către Dumnezeu și astfel a reușit să îi hrănească pe toți și chiar să îi mai rămână hrană și pentru alții. De asemenea foarte multe femei care nu reușeau să aibă copii veneau la Sfântul care se ruga și astfel pântecele lor devenea roditor.

Sfântul Eftimie a fost un mare apărător al dogmelor bisericești, acesta luptând împotriva lui Nestorie, iar pe Chiril al Alexandriei, îl numește luptător și învățător al dreptei credințe. Recunoaște cele două nașteri ale Fiului, adică pe cea veșnică din Tatăl și fără trup și pe cea sub vreme, din Fecioara Maica, cu trup însuflețit; mărturisește că în Hristos sunt două firi -dumnezeiasca și omeneasca, dar neamestecate, neschimbate, neîmpărțite și nedespărțite.

Ucenici săi spuneau că: "Nu l-am cunoscut mâncând ori vorbind cu cineva fără de mare nevoie, afară de sâmbăta și de duminică. Nu l-am văzut pe dânsul cumva dormind pe coastele sale, ci uneori șezând puțin, iar alteori o frânghie spânzurată într-un colț al acoperământului chiliei ținând-o cu amândouă mâinile, se împărtășea puțin de somn pentru

nevoia firii".

Acesta a decedat la vârsta de 97 de ani, pe data de 20 ianuarie 473. La înmormântarea sa a slujit Patriarhul Anastasue I al Ierusalimului.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Veste bună pentru pensionare! Recalcularea pensiilor din 2025 aduce venituri în luna martie. Cine sunt norocoșii?

Citește și: Cine a fost Sfântul Nicodim cel Sfințit de la Tismana. A construit o mănăstire unde a fost ascuns Tezaurul Băncii Naționale pe perioada celui de-al doilea război mondial

Rugăciunea grabnic ajutătoare pentru cei bolnavi

Rugăciunea grabnic ajutătoare pentru cei bolnavi.
[Sursa: https://www.pexels.com/]

„O, Sfinte Preacuvioase Părinte Eftimie, mare nevoitorule si cald folositorule, apuca înainte cu sfintele tale rugăciuni cele către milostivul Dumnezeu, roagă-te, îmblânzește-L, fa-L milostiv noua celor ce cădem cu umilință la tine, cela ce din pruncie te-ai dat pe tine Domnului, rănindu-te de focul dragostei Lui, ai părăsit toate deșertăciunile lumești ca pe niște gunoaie, Lui ai urmat cu toată dragostea, iubindu-L mai mult decât pe toate bunătățile cele trecătoare ale lumii acestei. Pentru ca luminându-ți ochii sufletului tău, cu toată inima căci așa preamărește Dumnezeu pe cei ce-L măresc cu lauda si fapte bune. Așadar, Sfinte Preacuvioase Părinte Eftimie, ca cel ce in cer fiind neîncetat te rogi cu Preacurata Maica a lui Dumnezeu și cu toți sfinții pentru întărirea sfintelor lui Dumnezeu Biserici, a bunilor conducători și a supușilor lor, ca sa asculte de legile țării, pentru întărirea fraților și a tot clerul ortodox și cinul călugăresc și pentru mântuirea tuturor dreptcredincioșilor creștini din toată lumea, roagă-te și pentru noi ca să fim apărați de vrășmașii văzuți și nevăzuți, fii solitor și rugător pentru noi către Domnul Dumnezeu. Izbăvește-ne de toată ispita neașteptată și de muncile cele veșnice, ca sa aflăm mila în ziua Înfricoșatei Judecăți si sa ne învrednicim acelor nespuse bunătăți, privind și preamărind Lumina cea preadulce și desfătată a fetei Preamilostivului Dumnezeu, a Tatălui si a Fiului și a Sfântului Duh in veci. Amin.”

Sursă: creștin ortodox.ro

 

 

 

 

Taguri: