Pe data de 3 ianuarie, ortodocșii îl sărbătoresc pe Sfântul Mare Mucenic Efrem cel Nou. Rugăciunea celor care nu pot avea copii

Autor: Cristina Mocanu

Sfântul Mare mucenic Efrem ajută persoanele care nu pot avea copii, dar și pe cei aflați în stare de depresie. 

Sursa: https://www.pexels.com/

În fiecare an pe data de 3 ianuarie ortodocșii îl sărbătoresc pe Sfântul Efrem cel Nou de pe insula Nea Makri, Grecia.

Sfântul Mare Mucenic Efrem cel Nou este sărbătorit pe data de 3 ianuarie. Acesta ajută persoanele care nu pot avea copii, dar și pe cei aflați în stare de depresie.

Cine a fost Sfântul Efrem

Sfântul Efrem cel Nou este de origine din Grecia și s-a născut pe data de 14 septembrie 1384 (chiar în ziua în care este sărbătorită Sfânta Cruce). Acesta a rămas orfan de tată încă de mic copil, astfel că el împreună cu ceilalți 6 frați ai săi au fost îngrijiți numai de mama sa evlavioasă.

La vârsta de 14 ani, Sfântul Efrem cel Nou a intrat ca monah in Mănăstirea Preasfintei Născătoare de Dumnezeu de pe Colina Neprihăniților, din regiunea grecească Attica (de lângă localitatea Nea Makri).

Citește și: 3 ianuarie. Viața Sfântului Mare Mucenic Efrem cel Nou și rugăciunea grabnic ajutătoare pentru cei depresivi

La vârsta de 14 ani, acesta s-a îndreptat spre mănăstirea Buneivestiri a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, care se afla pe Colina Neprihăniților din Attica.

Din nefericire, pe data de 14 septembrie 1425, în ziua Sfintei Cruci, chiar de ziua lui de naștere, acesta a fost prins de către turci și așa și-a început mucenicia lui timp de 8 luni, până pe data de 5 mai 1426, într-o zi de marți la ora 9:00 dimineața. Sfântul Mare Mucenic Efrem avea atunci 42 de ani.

Acesta a fost răstignit de un copac (care se mai regăsește și în ziua de astăzi), legat cu capul în jos, cu picioarele și capul pironite, iar la sfârșitul vieții acesta a fost împuns în abdomen

cu un lemn încins.

Moaștele Sfântului Efrem cel Nou au fost descoperite după ce acesta i s-a arătat maicii Macaria, cea care și-a dorit cu ardoare ca în viața petrecută pe pământ să poată descoperi niște Sfinte Moaște. Astfel că într-o seară, în timp ce se afla la rugăciune acesta i s-a arăta și i-a spus exact locul unde să sape pentru a fi descoperit.

De asemenea Sfântul li s-a arătat în următoarea perioadă mai multor persoane și le-a povestit chinurile prin care acesta a trecut. La fel i s-a întâmplat și unui credincios din Atena căruia Sfântul Efrem i-a zis despre modul în care “turbații” necredincioși, însetați de sânge și de răzbunare au ucis mai mulți călugări din mănăstire. La fel au procedat și cu acesta smulgând-ui barba, lovindu-l în cap cu o bucată de fier și cu palmele și picioarele.
De asemenea, Sfântul i s-a arătat unei maici căreia i-a povestit cum un câine care lătra i-a dus pe mai mulți localnici către copacul scorburos și astfel i-au găsit trupul. Acești au săpat o groapă și i-au așezat trupul acolo, iar câinele care se învârtea printre ei a mai găsit o bucată din Sfintele Moaște, iar cu gura a reuști să așeze și acea bucată în mormânt.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citește și: Viața Sfântului Ioan Botezătorul. Când și de ce se citește acatistul Sfântului

În urmă cu 70 de ani monahia Macaria a descoperit, prin revelație divină, Sfintele Moaște ale Marelui Mucenic Efrem cel Nou. În amintirea acelei zile binecuvântate, Sfântul Efrem este cinstit atât în 3 ianuarie de „Aflarea Sfintelor sale Moaște” cât și în 5 mai de „Adormirea Sa întru Domnul”.

Rugăciunea către Sfântul Efrem cel Nou a celor care nu pot avea copii

“O, Sfinte Efrem, grabnic ajutătorule al celor ce se roagă ție, primind puțina noastră rugăciune, vino în ajutorul nostru. Întristată este inima noastră că nu ne-am învrednicit a aduce pe lume copii. Mare este darul nașterii de prunci şi mult se bucură părinții de copiii lor! Dar, din pricina păcatelor noastre, noi suntem lipsiți de această bucurie. Știm că multe femei care erau apăsate de felurite boli, şi cărora doctorii le spuseseră că pântecele lor va rămâne neroditor, s-au rugat ție şi au primit ceea ce ceruseră. Cine poate spune veselia lor, când au văzut pruncii veniți pe lume, după rugăciuni fără număr? Sau cine poate spune veselia bărbaților care, deși aflaseră de la doctori că nu vor putea avea copii, au crezut mai mult în ajutorul tău, decât în știința acelora?

Şi noi credem că ne poți ajuta, chiar dacă răbdarea nostră s-a împuținat şi credința noastră este puțină. „Dă-le lor pântece sterp şi sâni fără lapte”, le-a blestemat proorocul Osea pe femeile israeliților care au părăsit legea lui Dumnezeu. Ocrotește-ne, sfinte, să nu cadă şi peste noi pedeapsa dumnezeiască, ci, știindu-ne păcatele, învață-ne să ne pocăim sufletele prin pocăință.

Roagă-te pentru noi, Sfinte Efrem, ca îndreptându-ne viața, să primim şi bucuria de a avea copii. Şi dacă îi vom avea, să îi creștem în dreapta credință, fiindu-le pildă de viețuire creștinească. Iar dacă, din pricini neștiute de noi, Dumnezeu ne va lăsa lipsiți de acest dar, roagă-te să mergem pe calea rugăciunii, pe calea cea îngustă care duce în Împărăția Cerurilor.

Întărește-ne Sfinte Efrem, ca în viață să nu căutăm voia noastră, ci voia dumnezeiască şi în tot locul să-I aducem laudă lui Dumnezeu Celui iubitor de oameni, Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.”

Sursă: doxologia.ro  

 

Taguri:

Episodul de azi al serialului „Totul pentru familia mea” este difuzat la Kanal D, luni, începând cu ora 20:00. Îl poți urmări și online, live pe kanald.ro.