Pe data de 5 mai creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Părinte și Mare Mucenic Efrem Cel Nou. De ce este acesta sărbătorit de două ori pe an?

Author: Cristina Mocanu

În fiecare an pe data de 3 ianuarie, dar și pe data de 5 mai, ortodocșii îl sărbătoresc pe Sfântul Părinte și Mare Mucenic Efrem Cel Nou de pe insula Nea Makri, din Grecia.

Sfântul Mare Mucenic Efrem cel Nou este sărbătorit pe data de 5 mai. Acesta ajută femeile care nu pot avea copii, dar și pe cei care se află în stare de depresie.

Cine a fost Sfântul Părinte și Mare Mucenic Efrem Cel Nou?

Sfântul Efrem cel Nou este de origine din Grecia și s-a născut pe data de 14 septembrie 1384 (chiar în ziua în care este sărbătorită Sfânta Cruce).

Acesta a rămas orfan de tată încă de mic copil, astfel că el împreună cu ceilalți 6 frați ai săi au fost îngrijiți numai de mama sa evlavioasă. La vârsta de 14 ani, Sfântul Efrem cel Nou a intrat ca monah in Mănăstirea Preasfintei Născătoare de Dumnezeu de pe Colina Neprihăniților, din regiunea grecească Attica (de lângă localitatea Nea Makri).

Citește și: Pe ce dată începe postul Sf. Petru şi Pavel în 2023?

La vârsta de 14 ani, acesta s-a îndreptat spre mănăstirea Buneivestiri a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, care se afla pe Colina Neprihăniților din Attica.

Din nefericire, pe data de 14 septembrie 1425, în ziua Sfintei Cruci, chiar de ziua lui de naștere, acesta a fost prins de către turci și așa și-a început mucenicia lui timp de 8 luni, până pe data de 5 mai 1426, într-o zi de marți la ora 9:00 dimineața.

Sfântul Mare Mucenic Efrem avea atunci 42 de ani.

Acesta a fost răstignit de un copac (care se mai regăsește și în ziua de astăzi), legat cu capul în jos, cu picioarele și capul pironite, iar la sfârșitul vieții acesta a fost împuns în abdomen cu un lemn încins.

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

Moaștele Sfântului Efrem cel Nou au fost descoperite după ce acesta i s-a arătat maicii Macaria, cea care și-a dorit cu ardoare ca în viața petrecută pe pământ să poată descoperi niște Sfinte Moaște. Astfel că într-o seară, în timp ce se afla la rugăciune acesta i s-a arăta și i-a spus exact locul unde să sape pentru a fi descoperit. De asemenea Sfântul li s-a arătat în următoarea perioadă mai multor persoane și le-a povestit chinurile prin care acesta a trecut.

La fel i s-a întâmplat și unui credincios din Atena căruia Sfântul Efrem i-a zis despre modul în care “turbații” necredincioși, însetați de sânge și de răzbunare au ucis mai mulți călugări din mănăstire. La fel au procedat și cu acesta smulgând-ui barba, lovindu-l în cap cu o bucată de fier și cu palmele și picioarele. De asemenea, Sfântul i s-a arătat unei maici căreia i-a povestit cum un câine care lătra i-a dus pe mai mulți localnici către copacul scorburos și astfel i-au găsit trupul.
Acești au săpat o groapă și i-au așezat trupul acolo, iar câinele care se învârtea printre ei a mai găsit o bucată din Sfintele Moaște, iar cu gura a reuști să așeze și acea bucată în mormânt.

De ce Sfântul Mucenic Efrem Cel Nou este sărbătorit de două ori pe an?

În urmă cu 70 de ani monahia Macaria a descoperit, prin revelație divină, Sfintele Moaște ale Marelui Mucenic Efrem cel Nou. În amintirea acelei zile binecuvântate, Sfântul Efrem este cinstit atât în 3 ianuarie de „Aflarea Sfintelor sale Moaște” cât și în 5 mai de „Adormirea Sa întru Domnul”.

Rugăciunea către Sfântul Efrem cel Nou a celor care nu pot avea copii

“O, Sfinte Efrem, grabnic ajutătorule al celor ce se roagă ţie, primind puţina noastră rugăciune, vino în ajutorul nostru. Întristată este inima noastră că nu ne-am învrednicit a aduce pe lume copii. Mare este darul naşterii de prunci şi mult se bucură părinţii de copiii lor! Dar, din pricina păcatelor noastre, noi suntem lipsiţi de această bucurie. Ştim că multe femei care erau apăsate de felurite boli, şi cărora doctorii le spuseseră că pântecele lor va rămâne neroditor, s-au rugat ţie şi au primit ceea ce ceruseră. Cine poate spune veselia lor, când au văzut pruncii veniţi pe lume, după rugăciuni fără număr? Sau cine poate spune veselia bărbaţilor care, deşi aflaseră de la doctori că nu vor putea avea copii, au crezut mai mult în ajutorul tău, decât în ştiinţa acelora?

Şi noi credem că ne poţi ajuta, chiar dacă răbdarea nostră s-a împuţinat şi credința noastră este puţină. „Dă-le lor pântece sterp şi sâni fără lapte”, le-a blestemat proorocul Osea pe femeile israeliţilor care au părăsit legea lui Dumnezeu. Ocroteşte-ne, sfinte, să nu cadă şi peste noi pedeapsa dumnezeiască, ci, ştiindu-ne păcatele, învaţă-ne să ne pocăim sufletele prin pocăinţă.

Roagă-te pentru noi, Sfinte Efrem, ca îndreptându-ne viața, să primim şi bucuria de a avea copii. Şi dacă îi vom avea, să îi creştem în dreapta credinţă, fiindu-le pildă de vieţuire creştinească. Iar dacă, din pricini neştiute de noi, Dumnezeu ne va lăsa lipsiți de acest dar, roagă-te să mergem pe calea rugăciunii, pe calea cea îngustă care duce în Împărăţia Cerurilor.

Întăreşte-ne Sfinte Efrem, ca în viaţă să nu căutăm voia noastră, ci voia dumnezeiască şi în tot locul să-I aducem laudă lui Dumnezeu Celui iubitor de oameni, Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.”

Citește și: Mesaje de Sf. Irina 2023: Urări și felicitări cu ”La mulți ani” pentru cei care poartă acest nume

Rugăciunea către Sf Efrem cel Nou a celor depresivi

Bunule Părinte Efrem, foarte adesea mintea mea este cuprinsă de întristare şi mi se pare că inima îmi e ca o frunză bătută de vânt, care este cu totul nestatornică. Puțină linişte pe care o am mi se spulberă la cea mai mică frică pe care o întâmpin şi, puţin câte puţin, această simțire se preschimbă în spaimă şi panică. Aceasta cuprinzându-mă, mă paralizează cu totul, iar sufletul meu se simte pierdut şi al nimănui. Doar cuvintele de rugăciune mai domolesc întrucâtva această stare şi îmi îngăduie să răsuflu în întunericul şi spaima ce mă cuprind. Ajută-mi şi mie cu grăbire, Sfinte Părinte Efrem, căci nu ştiu ce să mai fac şi la cine să mai merg. Tu înțelegi mai bine ca oricine starea în care mă aflu, pentru că ţie ţi-a fost înmiit mai greu atunci când te batjocoreau, te schingiuiau şi te ucideau acei oameni cu inimi păgâne. Pune şi în inima mea o picătură din răbdarea şi tăria ta mucenicească şi astfel, tămăduiește-mă şi întremează sufletul meu cel zdrobit de pătimirea fricii şi a mâhnirii. Deschide-mi şi mie cale senină, spre a împlini în viaţa mea învățătura Evangheliei, şi mă izbăvește de toată slăbiciunea şi nestatornicia minții şi a inimii. Ajută-mă să înțeleg din viaţa şi pătimirile tale care este puterea poruncilor Domnului Hristos, ca şi eu, împlinindu-le după putere, să dobândesc măcar puţin dintru dragostea şi înțelepciunea ta nepieritoare. Pentru marea şi nespusa ta bunătate, fii şi mie prieten, dumnezeiescule Efrem, împreună-călătorind cu mine în răstimpul viețuirii pamântești, ca, povățuindu-mă şi luminându-mă în chip tainic, să pot ajunge în Împărăţia cea Veșnică, unde strălucește de-a pururi cu razele dragostei Preasfânta şi de viaţă făcătoarea Treime – Tatăl, Fiul şi Duhul Sfânt. Amin.

 

Taguri: