În această zi de 8 decembrie, lumina muzicii folk românești strălucește cu putere pentru a sărbători nașterea unui adevărat maestru al colindelor și al armoniilor autentice, Ștefan Hrușcă. La 66 de ani, artistul continuă să aducă bucurie și emoție prin creațiile sale, lăsând o amprentă inconfundabilă în inimile iubitorilor de muzică tradițională.
Ștefan Hrușcă își serbează ziua de naștere
Într-o zi de 8 decembrie, acum 66 de ani, se năștea în pitorescul Ieud din Maramureș, un nume care avea să devină sinonim cu colindele și muzica folk în România- Ștefan Hrușcă.
Debutul și succesul său la Cenaclul Flacăra
În anul 1981, Ștefan Hrușcă făcea prima sa apariție pe scena muzicală la Cenaclul Flacăra, marcând debutul său în lumea muzicii folk. În scurt timp, artistul și-a cucerit audiența cu interpretări autentice și sensibile ale colindelor, devenind unul dintre cei mai apreciați interpreți români din acest gen muzical.
În perioada petrecută la Cenaclul Flacăra, Hrușcă a avut o prezență impresionantă, susținând nu mai puțin de 1000 de spectacole în următorii trei ani, alături de membrii cenaclului. În acest interval, a obținut distincții notabile precum Marele Premiu al Muzicii Folk în 1982, Premiul pentru Creație în 1983 și Premiul pentru Întreaga Activitate în 1984.
Citește și: Colinde românești pentru Crăciun: Topul celor mai frumoase melodii de iarnă
Colaborările și evoluția carierei lui Ștefan Hrușcă
După plecarea sa din Cenaclul Flacăra în 1984, Ștefan Hrușcă a intrat într-o perioadă prolifică, colaborând în special cu Vasile Șeicaru. Spectacolele "Nocturne" susținute la Teatrul Țăndărică au marcat o altă etapă a carierei sale, iar albumele "Ruga pentru părinți" (1984) și "Urare pentru îndrăgostiți" (1986) au confirmat maturizarea și diversificarea talentului său.
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
După Revoluție, în 1990, Hrușcă și-a extins prezența în afara granițelor țării, susținând primele concerte pe continentul nord-american. Acolo, a obținut premiul Discul de Aur în 1991 pentru albumul "Colinde I". Anii următori au fost marcați de turnee anuale de colinde în România și de lansarea altor albume, precum "La sfârșitul Lumii" (1993) și "Ziurel de ziurel" (1995).
Ștefan Hrușcă nu s-a rezumat doar la interpretarea și compunerea de muzică.
În anii 2000, Hrușcă a continuat să își îmbogățească discografia cu albume precum "Sfânta-i sara de Crăciun" (2001), "20 de ani" (2001), "Crăciunul cu Hrușcă" (2001), "Iarăși flori dalbe" (2005) și "Balade speciale" (2007). Artistul a transmis și un mesaj profund într-un interviu acordat în 2011, exprimând preocuparea pentru fuga oamenilor după bunurile materiale în detrimentul celor spirituale.
Citește și: Cele mai frumoase mesaje cu Crăciun Fericit pentru 2023
În prezent, Ștefan Hrușcă rămâne unul dintre cei mai iubiți și respectați artiști din industria muzicală românească. Cariera sa impresionantă, plină de colaborări, premii și impact social, reflectă devotamentul său față de muzica folk și tradițiile românești. Pe 8 decembrie, ziua sa de naștere, îl celebrăm pe Ștefan Hrușcă- un icon al colindelor și al muzicii folk din România.