Pedepse mai mari pentru cei care vor să vândă sau să cumpere copii. Câți ani de închisoare riscă cei care încearcă ocolirea procedurii de adopţie

Autor: Amalia Georgescu
Actualizat: 08 mar 2023, 05:30

Pedepse cu închisoarea pentru cei care vând sau cumpără copii

Sursa: unsplash

Un nou proiect de lege propune ca cei care încearcă să vândă sau să cumpere copii să primească pedepse mai mari. Ce riscă persoanele care încalcă legea?

Pentru a preveni situațiile în care anumite persoane încearcă să vândă sau să cumpere copii, parlamentarii USR PLUS au inițiat un proiect de lege prin care cer pedepse mai mari pentru cei care comit o astfel de faptă. Ce prevede proiectul de lege? 

Până la 7 ani de închisoare pentru cei care încearcă să vândă sau să cumpere copii

În prezent, persoanele care își doresc să aibă un copil, dar nu pot deveni părinți pe cale naturală,  au posibilitatea de a apela la procedura adopției sau pot încerca procedura fertilizării in

vitro. Cu toate, în continuare există cazuri în care unele persoane ocolesc aceste proceduri și tocmai pentru a pune capăt acestui fenomen, un nou proiect de lege propune pedepse mai mari pentru vânzarea sau cumpărarea unui copil. Mai exact, proiectul de lege adoptat în Senat propune ca Legea numărul 273/2004  să fie modificată, iar cei care pretind bani sau foloase materiale în schimbul unui copil să fie pedepsiți cu închisoarea de la 2 la 7 ani.
Închisoare riscă și cei care intermediază vânzarea sau cumpărarea unui copil.

„Fapta părintelui sau a reprezentantului legal al unui copil care, direct sau indirect, pentru sine sau pentru altul, primeşte sau pretinde bani ori alte foloase materiale, în scopul stabilirii între copil şi terţe persoane a unor legături asemănătoare celor dintre părinţi şi copii, prin ocolirea procedurii de adopţie, se pedepseşte cu închisoare de la doi la șapte ani şi cu interzicerea exercitării unor drepturi.

Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează oferirea sau darea de bani sau alte materiale ori alte foloase. Fapta persoanei care, fără drept, intermediază stabilirea între o persoană şi respectivul copil a unei legături asemănătoare celor dintre părinţi şi copii, în scopul obţinerii de foloase materiale, se pedepseşte cu închisoare de la unu la cinci ani” se arată în proiectul de lege, potrivit stirileprotv.ro.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citeste si: Amenzi de 12 ori mai mari pentru cei care fac graffiti. Ce riscă cei care desenează pe clădiri, garduri sau în locurile publice

Autoritățile își doresc protejarea drepturilor copilului 

În acest sens se dorește descurajarea celor care apelează la alte metode decât cea a adopției pentru a obține un copil. În plus, cei care au inițial proiectul de lege spun că acesta nu face altceva decât să protejeze drepturile copilului.

Mai exact, în proiectul de lege este precizat că niciun copil nu ar trebui asimilat unui bun, iar cei care fac acest lucru riscă până la 7 ani de închisoare.

„Astfel, minorul nu trebuie şi nu poate fi asimilat unui bun, iar toate drepturile fundamentale nepatrimoniale, inalienabile şi indisolubil legate de persoana acestuia (dreptul la stabilirea şi păstrarea identităţii sale, dreptul la un nume, dreptul de a dobândi o cetăţenie şi de a-şi cunoaşte părinţii şi de a fi îngrijit, crescut şi educat de aceştia, dreptul de a-si păstra cetăţenia, numele şi relaţiile de familie, dreptul de

a menţine relaţii personale şi contact direct cu părinţii, rudele, dreptul de a-şi cunoaşte rudele şi de a întreţine relaţii personale cu acestea) trebuie să fie respectate”, prevede proiectul de lege.

Citeste si: Măsuri dure pentru cei care îngroapă deşeurile în locuri nepermise. Anunţul făcut de ministrul Tanczos Barna