Pelerinaj record la Sfânta Parascheva: Peste 128.000 de pelerini s-au închinat pe la moaștele Sfintei, după ce au stat până la 16 ore la coadă

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 13 oct 2024, 12:11

Peste 128.000 de pelerini s-au închinat deja la racla Sfintei, iar oamenii așteaptă la rând și câte 16 ore. Coada se întinde pe 7 kilometri.

Pelerinajul la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva din Iași a atras anul acesta peste 128.000 de pelerini, care au așteptat până la 16 ore la cozi de 7 kilometri. În ciuda vremii dificile, mii de credincioși au rămas dedicați acestui eveniment de mare importanță spirituală.

128.000 de pelerini s-au închinat la moaștele Sfintei Parascheva

Anul acesta, pelerinajul la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva din Iași a atins un număr record de participanți, cu peste 128.000

de pelerini care s-au închinat deja la racla sfintei. Coada formată în fața Catedralei Mitropolitane a ajuns la o lungime impresionantă de aproximativ 7 kilometri, iar timpul de așteptare a fost de până la 16 ore.

Potrivit jandarmeriei, până la ora 19:00, 128.000 de persoane trecuseră deja pe la racla Sfintei Parascheva, iar alți 52.000 de pelerini se aflau încă la coadă, în ciuda vremii capricioase. În ultimele zile, mulți dintre credincioși au fost nevoiți să îndure frigul și ploaia pentru a-și manifesta devoțiunea față de Sfânta Cuvioasă Parascheva, cunoscută drept ocrotitoarea Moldovei.

Citește și: Ce trebuie să dăm de pomană de Sfânta Parascheva?

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Anunț important pentru femei! Cum își pot recupera pensia de văduvă

Pelerinajul la Sfânta Parascheva: un moment de credință și unitate

De la debutul pelerinajului, peste 220 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale, dintre care 13 au fost transportate la spital. Medicii au intervenit în cazuri variate, de la stări lipotimice, hipertensiune arterială, etilism acut, crize de epilepsie și sindrom subocluziv, până la probleme ortopedice, precum fracturi sau dureri acute de spate. Echipele medicale sunt pregătite să ofere sprijin celor care au nevoie de ajutor în timpul acestui eveniment de mare amploare.

Sâmbătă, Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcop al Basarabiei de Sud, a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala Mitropolitană din Iași, în cadrul programului liturgic dedicat hramului Sfintei Cuvioase Parascheva. Slujba a fost săvârșită împreună cu un sobor de preoți și diaconi, inclusiv clerici din Episcopia Basarabiei de Sus și Protopopiatul Pașcani. Acest moment solemn face parte din tradiția creștină care atrage, an de an, mii de credincioși dornici să primească binecuvântarea Sfintei.

Citește și: Mesaje de La Mulți Ani de Sfânta Parascheva 2024. Ce urări să le trimiți sărbătoriților pe 14 octombrie

Pelerinajul la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva reprezintă un eveniment de mare importanță spirituală și culturală pentru credincioșii ortodocși din întreaga țară și din afara ei.

Devotamentul și răbdarea celor care îndură ore întregi de așteptare, condițiile meteo dificile și alte dificultăți demonstrează puterea credinței și dorința de a participa la această sărbătoare religioasă esențială pentru comunitatea creștină.