Pensia minim garantată 2025: Aproximativ 20% din totalul pensionarilor din România depind de această indemnizație. Care este valoarea acesteia și cine o poate încasa

Autor: Cristina Mocanu

Pensia minim garantată 2025

Sursa: pexels.com

Care sunt pensionarii care pot încasa pensia minim garantată și ce valoare are aceasta în 2025?

Anumiți pensionari depind în mare măsură de pensia minim garantată. În anul 2024, nivelul veniturilor care permiteau acordarea acestei indemnizații era de 1.281 lei. Care este valoarea acesteia în 2025 și cine o poate încasa?

Ce este pensia minim garantată și care sunt persoanele care o pot primi

Conform Legii nr. 118/2010, pensia socială minimă garantată este de fapt, un ajutor cu caracter social, oferit de stat pentru pensionarii cu venituri sub un anumit plafon.

Aceasta nu este o prestație de asigurări sociale, ci o indemnizație socială acordată pentru a reduce sărăcia și a crește standardul de viață al populației.

De această pensie depind peste 1 milion de români și este destinată persoanelor care au venituri din pensii și alte indemnizații mai mici de 1.281 de lei și nu reprezintă o categorie nouă/distinctă de pensie, ci un ajutor cu caracter social.

Aceasta este înscrisă pe cuponul de pensie ca sumă acordată în completarea drepturilor de pensie/venituri situate sub plafonul stabilit prin lege. De menționat este faptul că în anul 2024, nivelul veniturilor care permiteau acordarea acestei indemnizații era de 1.281 lei. Pensia minim garantată va rămâne la aceiași valoare din 2024, deși inițial s-a zis că va crește cu 91 de lei, dar modificările nu s-au mai făcut după lansarea Ordonanței trenuleț.

Citește și: Care este noua formulă de calcul a pensiilor 2025: Majorarea pensiilor ar urma să se facă abia din toamnă

Pensia minim garantată le este oferită persoanelor care:

- Nu au contribuit niciodată la sistemul public de pensii;

- Nu au avut un loc de muncă;

- Au domiciliul în România.

Totodată, indemnizația socială pentru pensionari este acordată tuturor celor care au venituri din pensii mai mici de pragul stabilit și include:

- Pensionarii pentru limită de vârstă;

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Procesul de divorț dintre Alina Sorescu și fostul soț a ajuns la final! Lucrurile șocante pe care artista le dezvăluie: „M-a amenințat cu divorțul ani la rând. A pozat în ceea ce el nu a fost vreodată.”

- Beneficiarii de pensii de invaliditate;

- Pensionarii de urmaș.

În anul 2024, un număr de 919.906 pensionari au beneficiat de indemnizația socială, dintre care 829.495 provin din sistemul public de pensii, iar 90.411 sunt pensionari din fostul sistem de pensii pentru agricultori.

Formula de calcul ia în considerare următoarele:

- Nivelul pensiei sociale minime garantate (1.377

de lei în 2025);

- Totalul veniturilor obținute din alte pensii sau surse similare.

Citește și: Pensiile speciale ar putea fi tăiate: Toată lumea va lucra până la vârsta de 65 de ani, fără excepție

20% din totalul pensionarilor depind de pensia minim garantată

Conform informațiilor furnizate de Casa Națională de Pensii Publice, 20% din totalul pensionarilor din România depind de această indemnizație pentru a-și acoperi nevoile de bază.

De asemenea, mai trebuie precizat faptul că în cazul persoanelor care primesc pensii atât din sistemul public, cât și din alte sisteme neintegrate acestuia sau din alte drepturi stabilite de legi speciale, la acordarea indemnizației sociale se va lua în considerare suma totală a veniturilor obținute din aceste surse. Indemnizația socială se acordă doar în cazul în care veniturile totale nu depășesc nivelul stabilit prin lege.

În concluzie, pensia minimă garantată în 2025 oferă un sprijin important pentru românii care nu au lucrat niciodată, iar acest sprijin social este o măsură esențială în reducerea disparităților economice și creșterea calității vieții.

Deși pensia minim garantată este de doar 1.281 lei, aceasta contribuie la asigurarea unui trai decent pentru categoriile vulnerabile.