Pensia minimă urmează să se majoreze la finalul anului 2024! Guvernul ar trebui să aloce un buget de 58 de miliarde de lei

Author: Lavinia Medrea

Pensia minimă urmează să se majoreze la finalul anului 2024

Sursa: PixaBay

Legea prin care vor avea loc două majorări ale pensiilor în anul 2024 a fost votată în Senat. Așadar, Guvernul trebuie să aloce 58 de miliarde de lei pentru următorii doi ani pentru ca aceste majorări să fie posibile.

Comisiile au discutat despre majorarea pensiilor și au existat liberali care consideră că bugetul nu va permite două majorări la pensii. Reprezentanții USR şi senatorul social-democrat Daniel Zamfir au fost în dezacord în această privință.

Majorare de 40% la pensii, promisiune făcută de ministra Muncii

Majorare de 40% la pensii, promisiune făcută de ministra Muncii
[Sursa: PixaBay]

Conform noii legi a pensiilor, majorarea va avea loc în două etape în anul 2024. Ministra Muncii, Simona Bucura Oprescu, le-a promis vârstnicilor că va majora pensiile cu 40%. Conform calculelor făcute de Ministerul Muncii, de la 1 ianuarie, o persoană care câștigă 1.125 de lei va primi 1.281 de lei. După recalcularea din 2024, pensia se va majora la 1.961 de lei, respectiv o majorare de 87,4% din septembrie.

Citește și: Pensiile cresc de la 1 septembrie 2024! Ministrul Muncii, primele declarații despre aplicarea noilor măsuri

Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii, a explicat de ce este necesară majorarea pensiilor pentru rezolvarea inechităților din sistem. Oficialul a asigurat pensionarii că nu este cazul de venituri reduse, ci despre stabilirea unor venituri egale pentru un echilibru în sistemul de pensii.

„Astăzi plata pensiilor este sub procent, nu cu mult sub el, dar avem un impediment, jalonul 214 din reforma pensiilor. În baza noului act normativ trebuie să înlăturăm inechitățile pentru că sunt contribuții egale și pensii diferite.

Pensiile vor crește și va trebui făcut un efort suplimentar la bugetul de pensii și pe viitor ar trebui inechitățile să nu mai existe”, a declarat Daniel Baciu, șeful Casei naționale de Pensii.

Citește și: „Majorarea cu formula elvețiană, adică rata inflației plus 50%''. Ministrul Muncii a explicat cum vor crește pensiile românilor, din 2024

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Cine poate beneficia de ajutoarele de încălzire 2024-2025. Care este termenul limită pentru depunerea cererilor de încălzire

Pensia minimă urmează să se majoreze la finalul anului 2024

Anca Dragu, USR:  Deci noi vrem să ne asigurăm că ceea ce scrie în lege se poate aplica.

Daniel Zamfir, PSD:  Staţi liniştită că se poate. Dumneavoastră nu înţelegeţi. Dumneavoastră, USR, nu înţelegeţi nimic. Dumneavoastră aţi făcut un PNRR- o prostie din punctul acesta de vedere!

Chiar dacă majorarea pensiilor a fost aprobată de partenerii de coaliție, unii liberali au fost în dezacord.

Alexandru Nazare, PNL:   Nu ne putem permite să creştem pensiile din datorie publică. Pe dobânzi foarte mari, într-o situaţie de decelerare, încetinire a economiei europene şi româneşti.

Suma necesară pentru majorarea pensiilor este de 25 de miliarde de lei pentru anul 2024 și 33 de miliarde de lei pentru anul 2025. Coaliția apreciază că fondurile se pot obține cu ajutorul măsurilor fiscale deja introduse și prin colectarea eficientă a taxelor, în condiţiile în care doar evaziunea fiscală pe TVA este estimată la 45 miliarde lei pe an. Liberalii, pe de altă parte, își doresc la conducerea instituțiilor alți oameni, relatează Observator.

Florin Claudiu Roman, deputat PNL:  Dacă şi domnul prim-ministru va face ceea ce trebuie pentru ţară şi anume să-i trimită acasă pe şeful vămii, pe şefii de la ANAF, pe toţi cei care pe domnul Mişa, pe toţi cei care nu colectează şi nu-şi fac datoria, atunci sunt convins că putem discuta chiar de o îmbunătăţire a acestui procent la pensie.