Ce pensie va primi un român cu 35 de ani de muncă vechime, după noua lege. Vezi mai jos cum se calculează pensia după noua formulă și ce prevede proiectul legislativ intrat în vigoare de la începutul anului.
Pensia pe care o va primi un român cu 35 de ani de muncă vechime, după noua lege
Pe data de 6 decembrie 2023, legea pensiilor, adoptată de Parlament în noiembrie și promulgată de președintele Klaus Iohannis, a fost publicată în Monitorul Oficial.
Totuși, noua lege a pensiilor vine cu o nouă formulă de calcul. Mai exact, potrivit antena3.ro, calcul pensiei va fi egal cu VPR, adică valoarea punctului de referință, înmulțit cu numărul total de puncte:
Calculul pensiei= VPR x Numărul total de puncte
VPR (valoarea punctului de referință) va fi de 81 de lei.
Număr total de puncte= puncte contributivitate+ puncte stabilitate+ puncte perioade asimilate si necontributive.
Punctele de necontributivitate: anii din armată, șomaj sau facultate (0,25 puncte de fiecare an).
Punctele de contributivitate: anii în care ai contribuit la sistemul de pensii. Un punct pentru fiecare an.
Având în vedere noua lege, mulți oameni s-au întrebat ce pensie va primi un român după 35 de ani de muncă vechime. Ei bine, conform aceleiași surse citate, calculând pe baza unui salariu minim de 3.000 lei, un român ar primi o pensie de aproximativ 1.260 lei, după 35 de ani de muncă. Pe de altă parte, dacă pensionarul ar fi avut un salariu de 5.000 de lei și 35 de ani de muncă, calculul arată altfel.
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
Mai exact, cifrele arată în felul următor: 0,73648 (Punctajul anual) x 35 (Numărul de ani de vechime)+ 0,5 (punctele de stabilitate) x 5 (numărul de ani munciți suplimentar peste vechimea de 25 de ani) +0,75 (punctele de stabilitate) x 5 (numărul de ani munciți suplimentar peste vechimea
de 30 de ani). Astfel, rezultatul va fi un număr de 32,0268 puncte de pensie, care înmulțite cu 81 de lei va da o pensie de 2.594 lei, mult mai mare decât cea a unui pensionar cu salariu minim de 3.000 de lei.Cum se poate face recalcularea pensiei
Seniorii care doresc recalcularea pensiei pot face acest lucru prin solicitare, alături de actele necesare. Recalcularea se poate face pentru cei care au realizat stagiul de cotizare după deschiderea dreptului de pensie pentru limita de vârstă sau pentru cei care au mai lucrat după ce au împlinit vârsta de retragere și au ieșit la pensie. Acestea fiind spuse, după orice stagiu de cotizare de minimum 12 luni, românii pot solicita recalcularea drepturilor de pensie, conform gandul.ro.
De precizat este și faptul că noua lege a pensiilor prevede că anumite categorii de români vor primi puncte în plus la pensie, care se transformă în bani, dacă îndeplinesc anumite condiții. Printre cei care pot beneficia de punctele oferite în plus se numără:
-cei care au terminat facultate, masterat;
-cei care au făcut armata;
-cei care au luat sporuri, prime, premii;
-cei care au făcut ore suplimentare;
-mamele cu un copil până la vârsta de 16 ani sau adoptă un copil sau are un copil adoptat de care se ocupă până la 14 ani;
-cei care au peste 25 de ani contributivi.