Pensia pe care o vor câștiga persoanele care au lucrat 5 sau 10 ani în plus peste pragul de cotizare: Liderul CNPP „Cu aceste puncte de stabilitate încercăm să prelungim viața activă a fiecărui pensionar”

Autor: Cristina Mocanu

Pensia pe care o vor câștiga persoanele care au lucrat 5 sau 10 ani în plus peste pragul de cotizare

Sursa: pexels.com

Câți bani vor primi românii la pensie care au lucrat 5 sau 10 ani în plus peste pragul de cotizare?

Președintele Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, a explicat recent cum recalcularea pensiilor și introducerea punctelor de stabilitate vor aduce creșteri substanțiale pentru cei care au contribuit mai mult de 40 de ani. Aceasta măsură urmărește prelungirea vieții active a pensionarilor și asigurarea sustenabilității sistemului de pensii.

Bani în plus la pensie pentru persoanele care au lucrat 5 sau 10 ani în plus peste pragul de cotizare

Președintele Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), Daniel Baciu, a oferit noi detalii despre marea recalculare a pensiilor din România, subliniind importanța contributivității în noua lege a pensiilor. Baciu a explicat că pensionarii cu venituri mici, dar cu perioade lungi de contributivitate, de peste 40 de ani, vor beneficia de cele mai mari creșteri ale pensiilor. Acest lucru se datorează introducerii "punctelor de stabilitate", un

bonus care are rolul de a prelungi viața activă a fiecărui pensionar și de a asigura sustenabilitatea sistemului de pensii.

În mod specific, pensionarii care au lucrat cinci sau zece ani în plus peste pragul minim de cotizare vor vedea creșteri substanțiale ale pensiilor lor. Această măsură încurajează contribuțiile mai lungi și răsplătește pe cei care au continuat să lucreze, chiar și pe salariul minim pe economie.

Baciu a subliniat că această abordare întărește principiul contributivității, considerat cel mai important principiu din noua lege a pensiilor.

În cadrul unei emisiuni la Digi24, Daniel Baciu a fost întrebat dacă este adevărat că, după recalculare, niciun venit nu va scădea, indiferent de cuantumul pensiei rezultat. El a confirmat că acest lucru este prevăzut în Legea 360. Dacă noua formulă de calcul rezultă într-un cuantum al pensiei mai mic decât cel aflat în prezent în plată, pensionarul va rămâne cu pensia cea mai avantajoasă.

Aceasta este o măsură de protecție inclusă în noua legislație pentru a asigura că niciun pensionar nu va pierde din venitul actual în urma recalculării.

„Da, lucrul acesta este prevăzut clar în lege, noi respectăm exact legea, vorbim de legea 360. Dacă în această formulă de calcul există un cuantum al pensiei mai mic decât cel aflat în plată în prezent, lucrurile sunt foarte clare, pensionarul rămâne cu pensia cea mai avantajoasă în plată,” a

precizat Daniel Baciu.

”Unde avem contributivitate mare, stagiu de cotizare de peste 40 de ani, și faptul că a contribuit în sistem pe salariul minim pe economie, acolo creșterile vor fi substanțiale.

Vor fi chiar de sută la sută, pentru că avem acest bonus, punctele de stabilitate, pentru că aceasta este practic principală noutate din legea pensiilor.

Cu aceste puncte de stabilitate încercăm să prelungim viața activă a fiecărui pensionar, asigurând, totodată, și sustenabilitatea sistemului de pensii. Pentru că cei care rămân în activitate vor avea pensii considerabil mai mari decât cei care optează să iasă la pensie la vârsta standard prevăzută de lege.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Aceste puncte de stabilitate se acordă oamenilor care contribuie. Practic am încercat să întărim acest principiu al contributivității, care este cel mai important principiu din noua lege a pensiilor”,  a mai spus liderul CNPP.

Citește și: Când se finalizează cele două etape ale procesului de recalculare a pensiilor! Daniel Baciu a explicat întreaga procedură

Noua lege a pensiilor va intra în vigoare la 1 septembrie 2024

Noua lege a pensiilor, care va intra în vigoare la 1 septembrie 2024, nu include prevederi pentru o pensie suplimentară, cunoscută și ca a 13-a pensie. Aceasta înseamnă că vârstnicii români nu vor primi un astfel de ajutor suplimentar din partea statului. Cu toate acestea, vârstnicii cu venituri sub 2000 de lei și alte categorii vulnerabile vor continua să primească vouchere sociale în valoare de 250 de lei la fiecare două luni pentru alimente și mese calde.

Începând cu 2025 și până în 2027, valoarea acestor carduri va fi redusă la 125 de lei, fiind alimentate o dată la șase luni. Aceasta schimbare face parte din eforturile de ajustare a suportului social oferit, în contextul noii legislații privind pensiile.

În esență, recalcularea pensiilor și introducerea punctelor de stabilitate reprezintă un pas important în reformarea sistemului de pensii din România. Aceasta măsură nu doar că promovează contributivitatea, dar și încurajează prelungirea vieții active a pensionarilor, asigurând totodată sustenabilitatea sistemului. Deși nu se va acorda o pensie suplimentară, măsurile de protecție pentru veniturile actuale și continuarea acordării voucherelor sociale reprezintă un sprijin important pentru cei mai vulnerabili dintre pensionari.

Citește și: Data la care urmează să fie virate pensiile pe card în august 2024: Începând cu luna septembrie, românii urmează să primească pensiile majorate

Această reformă complexă are ca scop echilibrarea nevoilor economice ale sistemului de pensii cu necesitățile de trai ale pensionarilor, asigurând că aceștia primesc recompense corespunzătoare pentru anii lor de muncă și contribuții. Daniel Baciu a subliniat că noua lege a pensiilor este construită în jurul principiului contributivității, întărind astfel legătura dintre munca depusă și beneficiile primite la pensionare, în încercarea de a crea un sistem mai echitabil și sustenabil pentru toți cetățenii români.