Pensie 2023: Cum poți afla ce vechime ai pe piața muncii pentru a putea ieși la pensie?

Author: Cristina Mocanu
Actualizat: 07 mai 2024, 04:00

Cum pot afla românii care este vechimea lor pe piața muncii din România, dar și când pot ieși la pensie?

Sursa: pixabay.com

Cum pot afla românii care este vechimea lor pe piața muncii din România, dar și când pot ieși la pensie?

Află care este vechimea ta pe piața muncii și când poți ieși la pensie în articolul de mai jos.

Ce reprezintă vechimea în muncă?

Vechimea în muncă reprezintă acea perioadă în care salariatul a prestat muncă în temeiul unui contract individual de muncă. În acest sens, art. 16 alin. (5) din Codul muncii stabilește ca munca prestată în temeiul unui contract individual de muncă constituie vechime în muncă.

Casa Naţională de Pensii Publice şi-a actualizat serviciile electronice, astfel că oamenii pot verifica acum online ce vechime au acumulat în anii de muncă, dar şi dacă angajatorul le-a plătit contribuțiile pentru pensie.

Citește și: Românii pot beneficia de pensii fără stagiul minim de cotizare. Ce condiții trebuie să îndeplinească aceștia?

Cum poți verifica ce vechime ai pe piața muncii?

Persoanele care doresc să iasă la pensie pot afla care este vechimea lor pe piața muncii din România într-un mod destul de simplu.

Astfel, Primul pas pe care trebuie să îl faci este să îți creezi un cont pe site-ul Casei Naţionale de Pensii, completând datele formularului de creare cont, iar structura formularului este următoarea:

- Numele si prenumele

- CNP

- Adresa de e-mail

- Act de identitate

- Adresa de domiciliu

- După finalizarea completării formularului apăsați butonul Print pentru a putea fi semnat olograf in original, pe hârtie.

În ultimii 2 ani au fost încheiate aproape 22.500 de contracte pentru cumpărarea vechimii în muncă. 

Pentru obținerea datelor de acces, după ce s-a tipărit cererea trebuie parcurse următoarele etape:

- Se semnează cererea;

- Solicitantul se va prezenta personal cu cererea semnată la oricare casa teritorială de pensii, împreună cu actul de identitate în original şi copie sau, după caz, cu documentele justificative în original şi copie  pentru fiecare persoană terță căreia îi va administra  contul;

- Cererea va fi procesată şi aprobată la nivelul casei teritoriale de pensii. După aprobare vor fi transmise datele de acces (nume utilizator şi parolă) solicitantului, pe e-mailul specificat de acesta în cerere.

Primul pas este autentificarea în contul de utilizator. Apeși pe butonul „Autentificare” din colțul din dreapta-sus al site-ului www.cnpp.ro. Se va deschide o pagină în care vei introduce e-mail-ul și parola pe care le-ai setat pentru contul tău, iar apoi vei apăsa pe „Autentificare”.

Odată intrat în cont, vei avea la dispoziție un meniu în partea stângă a paginii. În meniu, selectezi „Datele mele din sistemul public de pensii”.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Ce pensie are Monica Tatoiu și pe ce cheltuie banii. “Eu nu le-am cu pusul deoparte. Nu stau la hoteluri de cinci stele. Merg la second-hand.”

În acea secțiune, poți alege fie un document cu stagiile lunare de cotizare înregistrate în evidențele CNPP începând cu aprilie 2001, fie un document cu stagiile anuale de cotizare.

Citește și: Beneficiile pe care le pierd angajații! Angajatorii vor renunța la aceste tichete

Vechimea în muncă reprezintă acea perioadă în care salariatul a prestat muncă în temeiul unui contract individual de muncă.
[Sursa: pixabay.com]

Ce acte sunt necesare pentru obținerea dosarului de pensionare?

De ce acte aveți nevoie pentru dosarul de pensionare anticipată?

Actele necesare sunt cele prevăzute la art. 76 din Normele aprobate în anexă la HG 257/2011, cu modificările și completările ulterioare, după caz: 

– cerere pentru înscrierea la pensie (anexa nr. 6 la norme);

– carnetul de muncă (original și copie);

– carnetul de muncă pentru membrii CAP (original și copie);

– carnetul de asigurări sociale pentru agricultori (original și copie);

– alte acte prevăzute de lege privind vechimea în muncă sau vechimea în serviciu realizată;

– actele de stare civilă ale solicitantului: BI/CI, certificat de naștere și de căsătorie (original și copie);

– livretul militar (original și copie);

– diplomă de absolvire a învățământului universitar (original și copie) și adeverință din care să rezulte durata normală, perioada studiilor și faptul că acestea au fost urmate la zi;

– dovadă echivalării de către statul român a cursurilor desfășurate în cadrul unor instituții de învățământ universitar din străinătate;

– adeverință privind sporurile cu caracter permanent reglementate prin lege sau prin contractul colectiv/individual de muncă (original);

– adeverință privind condițiile de muncă deosebite, speciale și/sau alte condiții (original);

– procura specială, pentru mandatar (original și copie);

– acte pentru dovedirea calității de beneficiar al Decretului-lege nr. 118/1990, republicat, și/sau al Legii recunoștinței față de eroii-martiri și luptătorii care au contribuit la victoria Revoluției române din Decembrie 1989, precum și față de persoanele care și-au jertfit viață sau au avut de suferit în urmă revoltei muncitorești anticomuniste de la Brașov din noiembrie 1987 nr. 341/2004, cu modificările și completările ulterioare;

– dovadă încetării calității de asigurat în cazul înscrierii la pensie anticipată sau pensie anticipată parțială, pentru persoanele care, la dată solicitării, nu mai au calitatea de asigurat (original);

– adeverință care să ateste perioadele de activitate realizate după dată de 1 ianuarie 2011 (original);

– alte acte întocmite potrivit prevederilor legale prin care se dovedesc elemente necesare stabilirii drepturilor de pensie; Trebuie să știți că, cererea de pensionare împreună cu actele doveditoare se pot depune de către solicitant, la casă teritorială de pensii din rază de domiciliu a persoanei îndreptățite la acordarea pensiei, începând cu dată îndeplinirii condițiilor de pensionare.

 

 


Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.