Pensie crescută pentru românii care au lucrat în condiții speciale. Când intră în vigoare legea

Autor: Laura Macovei
Actualizat: 04 oct 2024, 14:20

Pensiile ar putea crește cu 40% pentru cei care au lucrat în grupe de muncă și cu 75% pentru cei care au lucrat în condiții speciale

Sursa: Pexels.com

O inițiativă legislativă susținută de sindicate ar putea aduce schimbări semnificative în sistemul de pensii din România, mai ales pentru cei care au lucrat în condiții deosebite.

Noua Lege a pensiilor, care a intrat în vigoare în ultimii ani, a adus beneficii pentru milioane de pensionari, însă a generat și nemulțumiri pentru anumite categorii. În acest context, sindicatele încearcă să remedieze aceste inechități printr-o propunere legislativă care ar putea crește pensiile cu 40% pentru cei care au lucrat în grupe de muncă și cu 75% pentru cei care au lucrat în condiții speciale.

Citește și: Pensionarii care primesc bani în plus de la 1 octombrie 2024: Pe ce dată se vor vira banii pentru tichetele sociale

Pensie crescută cu 40% pentru grupe de muncă și cu 75% pentru condiții speciale

Potrivit newsweek, noua Lege a pensiilor a vizat recalcularea pensiilor pentru aproximativ 4 milioane de pensionari, dar nu toți au beneficiat de aceste schimbări.

Printre cei afectați se numără pensionarii care au lucrat în condiții grele (grupa I sau II de muncă) și persoanele cu dizabilități. Aceștia au observat scăderi semnificative ale pensiilor în urma recalculării, unii pierzând până la 60-80% din valoarea pensiei.

Aceste scăderi au fost cauzate de faptul că la recalculare nu au primit puncte suplimentare pentru stagiile de cotizare mai mici de 25 de ani, care le permiteau să iasă mai devreme la pensie.

De asemenea, modificarea calculului punctajului anual a dus la reducerea valorii pensiei pentru mai mulți pensionari.

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Nou beneficiu pentru pensionarele cu venit de până în 3.000 de lei. Ce gratuitate vor primi acestea

Proteste în fața Ministerului Muncii

Nemulțumirile legate de scăderea pensiilor au determinat mai multe proteste în fața Ministerului Muncii și în Piața Victoriei. Pensionarii cu dizabilități au ieșit în stradă, pe 16 septembrie, acuzând Guvernul că pensiile lor au fost reduse cu procente cuprinse între 40 și 80%. Sute de persoane, inclusiv din sectorul feroviar, au protestat pe 26 septembrie, cerând soluții pentru recalcularea pensiilor.

Federația Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România și alte organizații sindicale au făcut presiuni pentru a corecta aceste inechități.

În urma protestelor, Ministrul Muncii a anunțat că se caută soluții pentru persoanele cu dizabilități, iar pensiile acestora ar putea fi majorate cu un indice de solidaritate.

În cazul pensionarilor care au lucrat în condiții grele, soluțiile încă se lasă așteptate. Sindicatele au propus o modificare legislativă care ar putea aduce o creștere de 40% a pensiei pentru cei care au lucrat în grupe de muncă și o creștere de 75% pentru cei care au lucrat în condiții speciale.

Aceste modificări ar putea corecta inechitățile și ar aduce pensiile la un nivel mai echitabil pentru cei care au fost afectați de recalculare.