Pensii 2021. Ce români pot ieși la pensie cu 15 ani mai devreme. Legea a fost admisă

Autor: Marina Ionescu
Actualizat: 21 iul 2022, 00:35
Pensii 2021. Ce români pot ieși la pensie cu 15 ani mai devreme.

Se iese mai repede la pensie! Legea a fost admisă, cu unanimitate de voturi. Cine sunt românii care pot ieşi mai devreme cu 15 ani la pensie.

Sesizarea de neconstituționalitate făcută de președintele Klaus Iohannis, cu privire la sistemul de pensii și alte drepturi de asigurări sociale ale avocaților, a fost admisă, cu unanimitate de voturi, de Curtea Constituțională. 

Citeste si: Averile noilor parlamentari au fost făcute publice. Surprinzător, de la zeci de case şi terenuri, la declaraţii goale

Pensii 2021. Românii care ies mai devreme la pensie

Avocații cu handicat grav pot ieși mai devreme cu 15 ani la pensie. Însă legea prevedea o condiție considerată discriminatorie de președinte, acesta fiind și motivul pentru care a fost trimisă la CCR. 

Acestia sunt obligați, prin lege, să facă dovada handicapului, ulterior putânt să iasă cu 15 ani mai devreme, decât era prevăzut inițial în amendamentul votat de Camera Deputaților, anul trecut.

”Această reglementare instituie însă o soluţie legislativă discriminatorie în cadrul aceleiaşi categorii de persoane.

Este contrară principiului egalităţii în drepturi a cetăţenilor, prevăzut de Constituţie.

Întrucât beneficiul instituit, nu are în vedere şi persoanele care au realizat un stagiu de cotizare în condiţii de handicap grav. Handicap ivit ulterior dobândirii calităţii de asigurat”, a argumentat Klaus Iohannis.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citeste si: Ministrul de Finanțe, anunț important pentru toți românii: „Salarii, pensii...” Care este situația financiară a României?

Modificarea a fost aprobată unanim

Curtea Constituțională a admis, în unanimitate, sesizarea trimisă de șeful statului, anunțând, marți, că „a admis obiecţia de neconstituţionalitate formulată de Preşedintele României.

”Curtea a admis obiecţia de neconstituţionalitate formulată de Preşedintele României şi a constatat că este neconstituţională sintagma „preexistent calităţii de asigurat” cuprinsă în articolul unic al Legii pentru completarea Legii nr.

72/2016 privind sistemul de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale ale avocaţilor.”, se spune în decizia CCR.

Citeste si: Informație bombă despre pensii! Numeroși români sunt vizați

Pe 20 octombrie 2020, proiectul de lege ce modifica Legea 72/2016, reglementând situația asiguraților care contribuie la fondul de pensii, în condiții de handicap preexistent dobândirii calității de asigurat. Ca prim for sesizat, în iunie 2017, Senatul a respins proiectul, în timp ce Camera Deputaților a votat decizional pentru adoptare.

”După articolul 34 al Legii 72/2016 privind sistemul de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale ale avocaţilor este introdus un nou articol care prevede că: „persoanele cu handicap grav care au realizat cel puţin o treime din stagiul complet de cotizare în condiţii de handicap preexistent calităţii de asigurat beneficiază de reducerea cu 15 ani a vârstei standard de pensionare”, potrivit proiectul adoptat de către deputaţi.