Ordonanţa de urgenţă privind cumpărarea vechimii în muncă a fost adoptată, miercuri, de Plenul Camerei Deputaţilor, cu 304 voturi ''pentru'', 2 ''împotrivă'' şi o abţinere, care stabileşte cadrul legal pentru completarea de către persoanele care nu au calitatea de pensionar a stagiului de cotizare în sistemul public de pensii, potrivit Agerpres.
Citeste si: Se schimbă vârsta de pensionare! Cine poate ieși mai devreme la pensie
Cine poate cumpăra vechime în muncă
Persoanele care doresc să facă acest lucru, trebuie să aibă peste 18 ani, să aibă goluri în cartea de muncă și să facă cerere la Casele Județene de Pensii de care aparțin.
Foarte important de știut este faptul că pentru a cumpăra vechime în orice perioadă în care lipsesc ani din cartea de muncă, perioada maximă pe care o puteți cumpăra este de 6 ani.
Citeste si: Vești bune pentru copii! Se prelungește vârsta de acordare a alocației
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
"Persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuţiei de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în ţară, în statele membre ale
Uniunii Europene sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaţionale în domeniul securităţii sociale. Până la data de 1 septembrie 2023, persoanele prevăzute la art. 1 pot încheia un contract de asigurare socială în vederea obţinerii pensiei pentru limită de vârstă", se arată în proiect.
Astfel, șase ani de vechime între anii 2013 și 2018 costă 23.200
Până în prezent, și-au cumpărat vechime aproximativ 6.000 de oameni, valoarea totală fiind de 50 de milioane de lei.
Pensii 2021. Care sunt condițiile pensionării?
- nu are calitate de pensionar la data încheierii contractului de asigurare socială;
- nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilată stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în țară, în statele membre UE sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaționale în domeniul securității sociale, în perioada pentru care se solicită asigurarea;
- nu a avut obligația asigurării în sistemul public de pensii în perioada pentru care se solicită o astfel de asigurare.