Pensii 2022. Cât costă 6 ani de vechime în muncă

Autor: Andrei Ionescu
Actualizat: 03 mai 2022, 16:23

Se pot cumpăra ani de vechime în muncă!

Pentru cei care vor să iasă la pensie sau se apropie de momentul în care vor depune dosarul de pensionare, e bine să știe că pot să cumpere vechime în muncă.

Potrivit ziarulunirea.ro, contribuțiile la pensie sunt la nivelul salariului minim brut pe economie, care este de 2.550 de lei. Pentru fiecare lună de contribuție la pensie, oamenii trebuie să scoată din buzunar 638 de lei. Astfel, pentru 6 ani de vechime în muncă un român va achita aproape 46.000 de lei.

Românii pot cumpăra între o lună și 6 ani vechime în muncă, dar nu există un plafon de contribuție, iar acest lucru i-a determinat pe unii să contribuie cu sume mai mari, în speranța că își vor asigura o pensie mai mare.

„Am dorit să am o cotizaţie un pic mai mare, eu am un contract de colaborare, dar pe lângă contractul de colaborare, am dorit să mai am altceva în plus”, a declarat o femeie care și-a cumpărat vechime în muncă, potrivit publicației citate mai sus.

În general românii care își cumpără vechime în muncă lucrează în străinătate. „Au început să vină foarte mulți din străinătate.

Procedura fiind și simplificată pentru că unii dintre ei nu mai aveau acte de identitate și atunci. În momentul acesta se acceptă și pașaportul sau permisul de ședere. Nu trebui să aibă neapărat domiciliul sau reședința în România ca să își încheie un anumit contract de asigurare”
, a declarat Alina Frățică, șef Serviciu și Contribuții Sociale, potrivit aceleiași surse.

Citeste si: Vești de ultimă oră pentru angajații din România! Casa de Pensii a făcut anunțul

Pensiile minime ar putea crește până la 2.500 de lei!

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat că pensiile minime din România ar putea ajunge până la 2.500 de lei, motivul creșterii potențiale a acestora fiind ca fiecare pensionar să aibă un trai decent.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

„O pensie decentă ar trebui să existe probabil, să fie undeva 2.500 de lei pensia minimă şi de acolo în sus să putem discuta de alt sistem de pensii, dar asta se va putea rezolva când vom implementa noua lege a pensiilor. Până atunci, sigur că ne gândim ce mai putem să facem până la sfârşit de an pentru că inflaţia în Europa şi în lume are un avans considerabil”, a declarat ministrul Muncii, Marius Budăi.

„Căutăm soluţii pentru a putea majora din acest an. Nu vreau să dau nicio speranţă pe care ulterior Guvernul să nu o poată îndeplini.   Pensiile au fost majorate anul acesta cu 10% şi cele minime cu 25%. Nu este suficient. Suntem conştienţi că nu este suficient. Nici nu ne lăudăm cu faptul că le-am majorat.

Suntem conştienţi că necesităţile sunt mari şi că problemele în acestă perioadă sunt mult accentuate faţă de cum erau înainte de aparţia acestor crize, vorbim de criza pandemică, de criza preţurilor

la energie, la alimente şi, iată, acum a mai venit şi acest război nedrept şi ne îndreptăm spre o altă criză”, a mai declarat Marius Budăi la România TV.

Citeste si: Se schimbă legea modificării actelor în România! Este interzisă completarea sau modificarea fără drept a informațiilor prezente pe actele emise de starea civilă

 

Taguri: