Potrivit ziarulunirea.ro, contribuțiile la pensie sunt la nivelul salariului minim brut pe economie, care este de 2.550 de lei. Pentru fiecare lună de contribuție la pensie, oamenii trebuie să scoată din buzunar 638 de lei. Astfel, pentru 6 ani de vechime în muncă un român va achita aproape 46.000 de lei.
Românii pot cumpăra între o lună și 6 ani vechime în muncă, dar nu există un plafon de contribuție, iar acest lucru i-a determinat pe unii să contribuie cu sume mai mari, în speranța că își vor asigura o pensie mai mare.
„Am dorit să am o cotizaţie un pic mai mare, eu am un contract de colaborare, dar pe lângă contractul de colaborare, am dorit să mai am altceva în plus”, a declarat o femeie care și-a cumpărat vechime în muncă, potrivit publicației citate mai sus.
În general românii care își cumpără vechime în muncă lucrează în străinătate. „Au început să vină foarte mulți din străinătate.
Citeste si: Vești de ultimă oră pentru angajații din România! Casa de Pensii a făcut anunțul
Pensiile minime ar putea crește până la 2.500 de lei!
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat că pensiile minime din România ar putea ajunge până la 2.500 de lei, motivul creșterii potențiale a acestora fiind ca fiecare pensionar să aibă un trai decent.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
„O pensie decentă ar trebui să existe probabil, să fie undeva 2.500 de lei pensia minimă şi de acolo în sus să putem discuta de alt sistem de pensii, dar asta se va putea rezolva când vom implementa noua lege a pensiilor. Până atunci, sigur că ne gândim ce mai putem să facem până la sfârşit de an pentru că inflaţia în Europa şi în lume are un avans considerabil”, a declarat ministrul Muncii, Marius Budăi.
„Căutăm soluţii pentru a putea majora din acest an. Nu vreau să dau nicio speranţă pe care ulterior Guvernul să nu o poată îndeplini. Pensiile au fost majorate anul acesta cu 10% şi cele minime cu 25%. Nu este suficient. Suntem conştienţi că nu este suficient. Nici nu ne lăudăm cu faptul că le-am majorat.
Suntem conştienţi că necesităţile sunt mari şi că problemele în acestă perioadă sunt mult accentuate faţă de cum erau înainte de aparţia acestor crize, vorbim de criza pandemică, de criza preţurilor la energie, la alimente şi, iată, acum a mai venit şi acest război nedrept şi ne îndreptăm spre o altă criză”, a mai declarat Marius Budăi la România TV.